10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Σίφνο

Οι βόλτες, οι βουτιές, τα ηλιοβασιλέματα, το (συγκλονιστικό) φαγητό και όλα όσα πρέπει να κάνεις σε μια από τις ωραιότερες Κυκλάδες.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Σίφνο
της Ηρώς Κουνάδη

Έχει σούπερ παραλίες. Έχει τέλειο φαγητό. Έχει φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα. Και έχει, παραδόξως αλλά και ευτυχώς, και πολύ πιο χαμηλό προφίλ από κάποιες γειτόνισσές της. Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Σίφνο της καρδιάς μας, αυτά είναι δέκα πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις να κάνεις.

Να δεις τουλάχιστον ένα ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο

Υπάρχει κόσμος που θα σου πει πως το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου –και μάλλον δεν θα έχει άδικο. Η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου είναι ένα Κάστρο όνομα και πράγμα, χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του να ελίσσονται μέσα από τα τείχη. Η δε θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού είναι εκπληκτική, με ηλιοβασίλεμα ή χωρίς.

Να κάνεις μια βουτιά από τα βράχια της Χρυσοπηγής

Ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη εικόνα της Σίφνου, το εκκλησάκι της Χρυσοπηγής στην άκρη του βράχου που μοιάζει σαν καράβι να πλέει στην θάλασσα, είναι και το αγαπημένο μας σημείο για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά ακριβώς από κάτω. Όσοι δεν θυσιάζουν με τίποτα την ξάπλα στην παραλία, απλώνουν τις πετσέτες τους στην αμμουδιά του Αποκοφτού, ακριβώς δίπλα.

Να αράξεις στη σκιά των αλμυρικιών στον Γλυφό

Στρώνεις πετσέτα στη χρυσαφένια αμμουδιά του, χαζεύεις (ναι, και από εδώ) την Χρυσοπηγή, βουτάς στα διάφανα, κρυστάλλινα νερά του και… δεν μετράς τις ώρες να περνούν, αραχτός στη σκιά των φουντωτών αρμυρικιών του. Και η ζωή είναι ωραία –και εδώ, και στις υπόλοιπες παραλίες της Σίφνου, αναλυτικές πληροφορίες για τις οποίες θα βρείτε εδώ.

Να χαζέψεις (με) την θέα από τον Αρτεμώνα

Τα σοκάκια του οδηγούν τα βήματά μας ανάμεσα σε νεοκλασικά αρχοντικά με λουλουδιασμένες αυλές και πέτρινους φράχτες, μέχρι να καταλήξουν στον γιγάντιο ανεμόμυλο (τον μεγαλύτερο του νησιού) από τον οποίο η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου είναι φαντασμαγορική. Περισσότερα για τον Αρτεμώνα εδώ

Να σε βρει η ανατολή του ήλιου στο «Στενό»

Ένα είναι το «Στενό» −ναι, έτσι σκέτο: Το σοκάκι με τα μπαράκια στην πανέμορφη Χώρα της Σίφνου, την Απολλωνία, που ξενυχτά κάθε βράδυ μέχρι οι πρώτες ηλιαχτίδες να πάρουν τη σκυτάλη από τους φλάρους (τα παραδοσιακά «τρυπητά» κεραμεικά αγγεία που χρησιμοποιούνται ως φαναράκια) για να το φωτίσουν. Αν χρειάζεσαι να πας κάπου συστημένος, αντί να ακολουθήσεις τις μουσικές και τη διάθεση της στιγμής, το Μπότζι παίζει ωραίες reggae, soul και funk μουσικές, ενώ η Αργώ γεμίζει από τις 2.00 και μετά με κόσμο που χορεύει στο ρυθμό των 80s αλλά και των σύγχρονων (ξένων και ελληνικών) mainstream hits της.

Να δοκιμάσεις τοπική κουζίνα στο Τσικάλι, στο Βαθύ

Καθόλου υπερβολικοί δεν θα ήμασταν αν λέγαμε πως το Τσικάλι είναι από μόνο του λόγος να πας διακοπές στη Σίφνο. Στα τραπεζάκια που απλώνει επάνω στην αμμουδιά, κάτω από την γενναιόδωρη σκιά των αλμυρικιών του, καταφτάνουν ντόπιες σπεσιαλιτέ σαν την παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο, το κατσικάκι στην κατσαρόλα με σιφνέικο κρασί και άνιθο, τους ρεβιθοκεφτέδες, το ριγανάτο κουνέλι και τις καταπληκτικές πίτες με το χειροποίητο φύλλο.

…και στον Δρακάκη, στην Απολλωνία

Στην πατρίδα του Τσελεμεντέ, δεν υπάρχει περίπτωση να φας άσχημα. Στα τραπεζάκια που απλώνει εδώ και πάνω από 130 (!) χρόνια το καφενείο του Δρακάκη στο πλακόστρωτο της Απολλωνίας, πολύ περισσότερο, θα δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα μεζεδάκια στο νησί: Γαρίδες σαγανάκι, φάβα τηγανιτή, φουρτάλια κυκλαδίτικη (ομελέτα με πατάτες και λουκάνικο), χταποδάκι με κάπαρη και τοπικά τυριά σαν τη σιφνέικη μαντούρα σαγανάκι.

Να μετρήσεις 76 αρχαίους πύργους, στις διαδρομές σου ανά το νησί

Να ένας ακόμα τρόπος που η Σίφνος ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες: Διάσπαρτους στο νησί θα βρεις 76 αρχαίους πύργους, σε περισσότερο ή λιγότερο καλή κατάσταση, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα, και χρησίμευαν στην επικοινωνία μεταξύ των Ακροπόλεων. Ο πιο καλοδιατηρημένος από αυτούς είναι ο Άσπρος Πύργος, κοντά στην παραλία του Πλατύ Γιαλού.

Να περιμένεις να πέσει λίγο ο ήλιος για να περπατήσεις ένα μονοπάτι

Εκατό και βάλε χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών διατρέχουν απ’ άκρη σε άκρη το νησί, και καλύπτουν όλα τα γούστα και τους βαθμούς δυσκολίας με τους οποίους μπορεί να είσαι εξοικειωμένος. Μια από τις ωραιότερες –και ευκολότερες− διαδρομές είναι αυτή που συνδέει τις Καμάρες με την Απολλωνία, μετά από 2 περίπου ώρες πεζοπορίας (ή 5,7 χιλιόμετρα, αν προτιμάτε). Για μια… γρήγορη γεύση από μονοπάτι, ωραιότατη είναι και η μισάωρη περίπου διαδρομή (του ενάμισι χιλιομέτρου) που ξεκινά από τα Φυρόγια και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, με τη μυκηναϊκή ακρόπολη. Λεπτομέρειες για τα μονοπάτια εδώ.

Να βολτάρεις στο χωριό του Τσελεμεντέ

Προτού γίνει βιβλίο, ο Νικόλας Τσελεμεντές ήταν ένας εκπληκτικός μάγειρας που γεννήθηκε και έζησε στα Εξάμπελα της Σίφνου. Ένα μόλις χιλιόμετρο έξω από την Απολλωνία, το χωριό δεν προσφέρεται μόνο για απογευματινές βόλτες στα δρομάκια του, αλλά και για sightseeing στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v