Τα αρχαία που πρέπει να δεις στα νησιά

Έξι νησάκια, έξι φαντασμαγορικοί αρχαιολογικοί χώροι για τους οποίους αξίζει να κάνεις ένα διάλειμμα από τις βουτιές σου.

Στην Άνδρο…

Ίσως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού (και ο μοναδικός που είναι οργανωμένος) η Υψηλή είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της εποχής του Σιδήρου στο Αιγαίο –εποχή του Σιδήρου, για όποιον δεν πρόσεχε στο σχολείο, λέμε την περίοδο γύρω στο 1000 π.Χ. Στην Υψηλή θα δεις το ιερό της Δήμητρας, τμήματα του τείχους και απομεινάρια σπιτιών. Θα τη βρείτε στο χωριό Απρόβατο, πηγαίνοντας από το Μπατσί προς την Χώρα. Περισσότερα εδώ.



Στην Κύθνο…

Το Βρυόκαστρο είναι κι αυτό οικισμός της εποχής του Σιδήρου −για την οποία ξέρουμε ακόμα ελάχιστα πράγματα, είναι αυτό που λέμε «σκοτεινά χρόνια» της αρχαιότητας. Κτισμένος περί τον 10ο αιώνα π.Χ., στην κορυφή του λόφου πάνω από το αρχαίο λιμάνι, περιλάμβανε ναούς της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, τείχη, σπίτια και ταφικά μνημεία. Θα τον βρείτε στη μέση περίπου του 6 χιλιομέτρων μονοπατιού που συνδέει την Χώρα με την παραλία της Επισκοπής. Περισσότερα εδώ.



Στην Τζια…

Τέσσερις ήταν οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Κέας: η Ιουλίδα, η Καρθαία, η Κορησσία και η Ποιήεσσα. Μια από αυτές, η Καρθαία, είναι σήμερα ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος πλάι στη θάλασσα, στον οποίο φτάνεις μετά από ένα μισάωρο περπάτημα στο μονοπάτι που ξεκινά από το Σταυρουδάκι της Ιουλίδας. Η Καρθαία, που πέρασε την περίοδο ακμής της την «χρυσή εποχή» της αρχαιότητας, τον 5ο αιώνα π.Χ. δηλαδή, περιλαμβάνει σήμερα δύο αρχαίους ναούς, της Αθηνάς και του Απόλλωνα. Απολαμβάνει, επίσης, φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα. Περισσότερα εδώ.



Στη Ρόδο…

Αν και μεγαλύτερη σε έκταση, η Ρόδος είχε στην αρχαιότητα τρεις πόλεις-κράτη: Τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο. Υπέροχοι αρχαιολογικοί χώροι σήμερα είναι και οι τρεις τους, αλλά αν έχεις χρόνο να δεις μόνο μία, εμείς θα σου προτείνουμε την μικρούλα Κάμειρο, χτισμένη σε ύψωμα με φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα. Εδώ σώζονται δρόμοι, δημόσια κτίρια, ναοί και αρκετά σπίτια της ελληνιστικής περιόδου −ελληνιστική λέμε χοντρικά την περίοδο ανάμεσα στον Μέγα Αλέξανδρο και τους Ρωμαίους, για όσους δεν θέλουν να έχουν πολλά-πολλά με την επιστήμη της Ιστορίας. Περισσότερα εδώ.



Στη Νάξο…

Την Πορτάρα την ξέρεις, την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες, ακόμα και αν δεν έχεις πάει ποτέ στη Νάξο. Το ήξερες όμως ότι το νησάκι πάνω στο οποίο είναι χτισμένη (και όπου σύμφωνα με τον θρύλο εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη, και τη βρήκε μετά ο Διόνυσος) δεν συνδεόταν με την υπόλοιπη Νάξο μέχρι το 1919 που κατασκευάστηκε το γεφυράκι του; Η μαρμάρινη Πορτάρα, που λες, είναι ό,τι απέμεινε από τον Ναό του Απόλλωνα, που χτίστηκε απ’ όσο ξέρουμε τον 6ο αιώνα π.Χ. Είναι, επίσης, η τέλεια κορνίζα του ηλιοβασιλέματος, πράγμα που θα ενέκρινε ο θεός του φωτός. Περισσότερα εδώ.



Στη Σάμο…

Το Ηραίο ήταν ο μεγαλύτερος ναός του αρχαίου κόσμου, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο –αν και οι αρχαιολόγοι έχουν βάσιμες υποψίες πως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το τιτάνιο έργο του τυράννου του νησιού, Πολυκράτη, είχε ούτε λίγο ούτε πολύ 155 κίονες, που άγγιζαν σε ύψος τα 20 μέτρα. Ο ένας και μοναδικός που στέκεται σήμερα μισός είναι και πάλι γιγάντιος, στα 10 του μέτρα. Θα τον βρείτε πολύ κοντά στο Πυθαγόρειο, στα νότια του νησιού. Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες εδώ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v