10 τρόποι να αγαπήσεις την Πάτμο

Μια από τις ωραιότερες Χώρες του Αιγαίου. Πολλές καταπληκτικές παραλίες. Και άλλοι τόσοι λόγοι να αγαπήσεις ένα νησί… Αποκάλυψη.
Πανέμορφη, μυστηριακή, με έναν ολόδικό της χαρακτήρα, η Πάτμος δε μοιάζει με κανένα άλλο νησί –ούτε με κανένα από τα στερεότυπα που μπορεί να έχεις ακούσει ότι είναι εστέτ, ακριβή, μονοδιάστατη, θρησκευτικά προσανατολισμένη. Θα το καταλάβεις, με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Με δέκα διαφορετικούς τρόπους.

Να βολτάρεις στην υπέροχη Χώρα

Μια από τις ομορφότερες –και πιο ατμοσφαιρικές− Χώρες του Αιγαίου αγκαλιάζει το κάστρο που στεφανώνει την κορυφή της. Οι βόλτες εδώ οδηγούν τα βήματά μας σε έναν λαβύρινθο καλντεριμιών, που όλο καταλήγουν σε πλατειάκια και ξέφωτα, ελίσσονται ανάμεσα σε υποβλητικά αρχοντικά και ολόλευκα παρεκκλήσια, περνούν κάτω από καμάρες και στοές, για να καταλήξουν στην άκρη του βράχου απ’ όπου η θέα στην γαλάζια απεραντοσύνη του Αιγαίου από κάτω είναι ονειρική.

Να σκαρφαλώσεις στο Κάστρο

Το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη, που τα βράδια φωτίζεται μαγικά, συγκαταλέγεται στα «οπωσδήποτε» μιας επίσκεψης στην Πάτμο ακόμα και αν οι λέξεις «θρησκευτικός τουρισμός» σου προκαλούν ρίγη ανατριχίλας. Το βυζαντινό μοναστήρι του 11ου αιώνα, χτισμένο επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδας και παλαιοχριστιανικής βασιλικής, είναι εκτός από υποβλητικό και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, άριστα διατηρημένο κάστρο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Να μπεις στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Θρησκευτικού/ ιστορικού τουρισμού συνέχεια, αλλά ό,τι και να λέμε, ποιος δεν θα ‘θελε να δει το σπήλαιο που γέννησε όλα αυτά τα τέρατα στη φαντασία ενός ανθρώπου; Ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, όπως και ολόκληρη η Χώρα και το κάστρο της, το σπήλαιο βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από τη γη, στο δρόμο από τη Χώρα προς το λιμάνι της Σκάλας.

Να κάνεις μια βουτιά στην Ψιλή Άμμο

Φιγουράρει σταθερά σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, και όχι άδικα: Έχει υπέροχη, χρυσαφένια και ψιλή σαν πούδρα άμμο, κρυστάλλινα νερά και μια… άλφα δυσκολία προσέγγισης, που χαρίζει πάντα έξτρα πόντους ροβινσωνικής γοητείας –καλά, όχι ακριβώς, μαζεύει κάμποσο κόσμο, αλλά η ιδέα είναι που μετράει. Εδώ θα φτάσεις είτε με το καΐκι από το λιμάνι είτε ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από το Διακόφτι.

Να ανακαλύψεις την αγαπημένη σου ανάμεσα στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού

Θα είναι η Λάμπη με τα πολύχρωμα βότσαλα που λαμπυρίζουν και αντανακλούν το μεγαλείο τους στα νερά της; Το Αγριολίβαδο με την εντυπωσιακή αμμουδιά και τα κεφάτα beach bar του (που έχει όμως και ελεύθερο κομμάτι για να στρώσετε πετσέτα στη σκιά των αρμυρικιών); Ο αγαπημένος των ερημιτών Γερανός, με το εντυπωσιακό νησάκι του Αγίου Γεωργίου απέναντί του; Η αμμουδιά του Μελογιού (ονομαστική Μελόι, ναι, είναι περίεργο) ή η εξωτική Πέτρα με το αγαπημένο των γυμνιστών Πλακί δίπλα της;

Να περπατήσεις ένα μονοπάτι

Επτά άψογα σηματοδοτημένα μονοπάτια συνδέουν τους οικισμούς του νησιού με την Μονή αλλά και τα «καθίσματα» και ερημητήρια, για να μας… περπατήσουν (είδες τι κάναμε εκεί) στην Ιστορία και τη λαογραφία της Πάτμου. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό χάρτη των διαδρομών θα βρεις εδώ

Να πάρεις το καΐκι για την… Πολυνησία του Αιγαίου

Οι Αρκιοί,  οι Λειψοί, το Μαράθι και το Αγαθονήσι έχουν φανταστικές παραλίες (τα Τηγανάκια στους Αρκιούς είναι ίσως η κορυφαία), έξτρα αίσθηση απομόνωσης απ’ όλους και απ’ όλα –δεν υπάρχει, ας πούμε, σύνδεση με τα λιμάνια της Αττικής− και ατμόσφαιρα Αιγαίου-σαν-άλλοτε.

Να δοκιμάσεις ολόφρεσκο ψάρι

Σε ψαροταβέρνες όπως η Λάμπη, επάνω στην ομώνυμη παραλία, που ψήνει μαστόρικα ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά, και στο Τσιπουράδικό μας, στη Σκάλα, που ψήνει την ψαριά της ημέρας στα κάρβουνα, και σερβίρει και λοιπές θαλασσινές σπεσιαλιτέ σαν το μυδοπίλαφο, τη φάβα με το καραμελωμένο χταπόδι και το βραστό σαλάχι με σκορδαλιά.

…και άλλες τοπικές νοστιμιές

Στην υπέροχη αυλίτσα του Κτήματος Πέτρα, στον Γροίκο, δυο βήματα από την θάλασσα, θα δοκιμάσετε ντόπια τυριά, σπιτικές σπεσιαλιτέ στον ξυλόφουρνο (μη χάσετε το κατσικάκι), φοβερούς χταποδοκεφτέδες και τουρλού με λαχανικά από το μποστάνι τους. Στον Ταρσανά στον Διακόφτη θα πιάσετε τραπεζάκι στην φανταστική βεράντα για σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι και κοκκινιστό κατσικάκι στον φούρνο που κλέβει καρδιές. Στο Τζιβαέρι στη Σκάλα σερβίρονται επίσης σούπερ μαγειρευτά (τα ρεβίθια με μελιτζάνες είναι στα «οπωσδήποτε») και φρέσκο ψάρι και θαλασσινά –το συμιακό γαριδάκι συγκαταλέγεται στις δικές μας αδυναμίες.

Να μείνεις σε ένα απόλυτα value for money δωμάτιο

Τα φθηνότερα δωμάτια συγκεντρώνονται στη Σκάλα, το λιμάνι του νησιού: από 50€ ξεκινά το δίκλινο στο περιποιημένο Ξενοδοχείο Έφη από 55€ με πρωινό στο Porto Merika  από 58€ τα πιο ευρύχωρα δίκλινα του Sunset  Καταπληκτικά, ευρύχωρα στούντιο με μπαλκόνι 100 μέτρα μακριά από την θάλασσα έχει στα 85€ το Ξενοδοχείο Ιωάννα  στον Γροίκο. Διαμέρισμα 45 τετραγωνικών με θέα στη θάλασσα βρήκαμε στα 90€ στον Γλάρο, στον Κάμπο. Όμορφα και περιποημένα είναι, τέλος, τα Στούντιο Απόλαυση στον Γροίκο.  
(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για το τέλος Αυγούστου 2018
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v