Υπέροχες αποδράσεις για θρησκευτικό τουρισμό

Στην Πάτμο, στα Μετέωρα, στην Τήνο και στην Πάρο, το καλοκαίρι έχει έντονο θρησκευτικό πρόσημο, όμως είναι… αμαρτία να εστιάσουμε μόνο σε αυτό.
Υπέροχες αποδράσεις για θρησκευτικό τουρισμό

Μοναστήρια, εκκλησίες, προσκυνήματα, ιεροί τόποι, αλλά και υπέροχες παραλίες, γραφικά ταβερνάκια και βόλτες σε χωριουδάκια που προσφέρουν απλόχερα πολύχρωμες εικόνες Ελλάδας. Τρία όμορφα νησιά με θρησκευτικό πρόσημο, τρεις αφορμές για καλοκαιρινές διακοπές με κλίμα κατάνυξης, αλλά και καλοπέρασης.

Μετέωρα

METEORA

Είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για θρησκευτικούς (ηπειρωτικούς) προορισμούς. Και πώς να μην; Αυτά τα θαύματα της φύσης και της αρχιτεκτονικής, η κατασκευή των οποίων υπολογίζεται γύρω στον 11ο-12ο αιώνα, είναι δικαίως χαρακτηρισμένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Έξι από τα μοναστήρια είναι σήμερα επισκέψιμα: Η Μονή Βαρλαάμ, ο Άγιος Νικόλας του Άσμενος, η Μονή Ρουσάνου, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Στέφανος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο. Ο δρόμος σε φέρνει με το αυτοκίνητό σου μέχρι την είσοδο των μοναστηριών, αλλά η πεζοπορική διαδρομή από το Καστράκι είναι πραγματική εμπειρία.

Στη γύρω περιοχή, τα Τρίκαλα είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, κι εδώ σου έχουμε δέκα διαφορετικούς τρόπους να τα αγαπήσεις - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Τρίκαλα

Διαβάστε επίσης: Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Πάτμος

PATMOS

Πανέμορφη, μυστηριακή, με έναν ολόδικό της χαρακτήρα, η Πάτμος έχει μια από τις ομορφότερες –και πιο ατμοσφαιρικές− Χώρες του Αιγαίου, ιδανική για βόλτες σε έναν λαβύρινθο καλντεριμιών, που όλο καταλήγουν σε πλατειάκια και ξέφωτα.

Εδώ θα επισκεφτείτε το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη που τα βράδια φωτίζεται μαγικά, ένα επιβλητικό βυζαντινό μοναστήρι του 11ου αιώνα, χτισμένο επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδας και παλαιοχριστιανικής βασιλικής, και φυσικά το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Eδώ, κάποτε εξόριστος για δύο χρόνια στο νησί, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού εμπνεύστηκε τα ιερά κείμενα του χριστιανισμού. Λίγα μέτρα από το σπήλαιο, βρίσκεται η Μονή της Αποκάλυψης, ένα σύμπλεγμα μυστηριακής αύρας πλάι στο απέραντο γαλάζιο που μαγνητίζει πιστούς και μη επισκέπτες του.

Στον οικισμό του Κάμπου θα βρείτε μια παραδοσιακή γωνιά για ελληνικό καφέ στην κλασική πλατεία του χωριού και μεζέδες στα ταβερνάκια στα οποία θα ανακτήσετε δυνάμεις μετά τις απλωτές στα βόρεια παράλια, ενώ στον Γροικό, θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς τον βαθύ μπλε κόλπο και τον «πέτρα της Καλικατσούς», τον μεγάλο βράχο με τις ασκητικές σπηλιές στη βάση του.

Για τις βουτιές σας, θα διαλέξετε ανάμεσα στη Ψιλή Άμμο που με την χρυσαφένια άμμο που φιγουράρει σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, στη Λάμπη με τα πολύχρωμα βότσαλα, στο Αγριολίβαδο με την εντυπωσιακή αμμουδιά και στον αγαπημένο των ερημιτών Γερανό, με το νησάκι του Αγίου Γεωργίου απέναντί του.

Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά θα δοκιμάσετε στη Λάμπη στην ομώνυμη παραλία και στο Τσιπουράδικο στη Σκάλα, ενώ στην αυλή του Κτήματος Πέτρα στο Γροίκο θα δοκιμάσετε ντόπια τυριά, σπιτικές σπεσιαλιτέ στον ξυλόφουρνο (μη χάσετε το κατσικάκι), φοβερούς χταποδοκεφτέδες και τουρλού με λαχανικά από το μποστάνι τους.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι να αγαπήσεις την Πάτμο 

Τήνος

Tinos

Παραλίες για κάθε γούστο, περιστεριώνες και περίτεχνα δουλεμένα μάρμαρα, χωριά χτισμένα πάνω σε… διαστημικούς ογκόλιθους και οικισμοί με τρεχούμενα νερά και πράσινο. Η Τήνος – μεγάλη η Χάρη της – πέρα από πρωτεύουσα του θρησκευτικού τουρισμού είναι ένα νησί χάρμα οφθαλμών.

Επίκεντρο του θρησκευτικού χαρακτήρα της, ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, έχει χτιστεί σε σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και συνδέεται με πολυάριθμα θαύματα σύμφωνα με τα λεγόμενα των πιστών. Γιορτάζει τον 15Αύγουστο, όταν χιλιάδες κόσμου βυθίζουν το νησί από κάθε γωνιά του κόσμου, συμμετέχοντας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διεξάγονται με περίσσια λαμπρότητα.

Κατά τα λοιπά, η Τήνος έχει υπέροχα χωριά που πρέπει να ανακαλύψετε. Ο Πύργος, για παράδειγμα, αποτελεί στην ουσία υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του με βάση την μαρμαροτεχνική, ενώ ο Βώλακας με την απόκοσμη γοητεία του θα σας εντυπωσιάσει με το σεληνιακό τοπίο που θα αντικρύσετε όταν το επισκεφτείτε. Η γλυκύτατη Καρδιανή είναι ένα όμορφο χωριουδάκι με ψηλά πλατάνια, καμάρες που στολίζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια, ασβεστωμένες αυλές που πνίγονται στα λουλούδια και όμορφες εκκλησίες, ενώ τα Υστέρνια κρέμονται ψηλά πάνω από τη θάλασσα προσφέροντας μοναδικές εικόνες γαλήνης.

Περίπου σαράντα παραλίες εγγυώνται για δροσερές βουτιές: Από τις καλύτερες είναι η Παχιά Άμμος με την (όνομα και πράγμα) παχιά αμμουδιά, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς και ο Άγιος Σώστης για όσους ψάχνουν οργανωμένη παραλία και η Λιβάδα, η Απηγανιά και η Αγία Θάλασσα για όσους αναζητούν περισσότερη ησυχία και απομόνωση.

Καλές και value for money επιλογές για φαγητό είναι ο Βώλαξ στο ομώμυμο χωριό για ωραία μαγειρευτά, το Κουτούκι της Ελένης και το «Μεταξύ μας» στη Χώρα για τοπική κουζίνα και θαλασσινά και η «Μπουρού» στα Κιόνια για στεριανές ή θαλασσινές γεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Τώρα είναι η ώρα να πας στην Τήνο 

Πάρος

Paros

Από σούπερ παραλίες μέχρι μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και εξαιρετικό φαγητό, η Πάρος έχει κάτι για όλους, με επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού την Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά.

Ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, περιλαμβάνει τον κυρίως ναό της Παναγίας με τα εσωτερικά παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου και της Οσίας Θεοκτίστης, και εκτός του ναού, τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, το Βαπτιστήριο και τα γύρω κελιά. Η ονομασία ‘προσδόθηκε στο ναό κατά την Τουρκοκρατία και έχει να κάνει με το ρητό: «Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.» Όσο θα βρίσκεστε εδώ, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα σοκάκια και να ανηφορήσετε στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο.

Αφού αφήσετε βαλίτσες στο ξενοδοχείο, πρώτη στάση για βουτιά στις «διάσημες» Κολυμπήθρες. Στον Φάραγγα, τρεις κολπίσκοι με χρυσαφένια αμμουδιά κάνουν παιχνίδι, με τον τρίτο να είναι και ο λιγότερο οργανωμένος, ενώ αν θέλετε  να δείτε την «άλλη» πλευρά του νησιού, αναζητήστε βουτιές και ραχάτι με φυσική σκιά στο όμορφο θαλάσσιο «καταφύγιο» του Άη Γιάννη του Δέτη, τα σκιερά Θαλασσόδεντρα, καθώς και στην παραλία του Λωλαντώνη με φυσική σκιά από αλμυρίκια. Σημειώστε πως δίπλα από την παραλία του Μώλου, υπάρχει η παραλία του Καλόγερου, όπου μπορείτε να κόψετε άργιλο, να τον τρίψετε, να κάνετε λάσπη με λίγο νερό και φυσικό scrub για μεταξένιο δέρμα και μαλλιά.

Στην Πάρο θα τιμήσετε τις ωραίες γεύσεις στο Μαράθι στις Λεύκες, με κρέας που κόβεται εκείνη τη στιγμή και πρώτες ύλες που παράγονται από την οικογένεια η οποία διαχειρίζεται την ταβέρνα. Θα φάτε επίσης δημιουργική ελληνική κουζίνα και ωραιότατους παραδοσιακούς μεζέδες στο Siparos στα Ξιφάρα. Ο Τσαχπίνης σε μαγευτική τοποθεσία στο λιμανάκι της Νάουσσας βγάζει ολόφρεσκα θαλασσινά και μεζέδες, ενώ στην «Άννα» στον Δρυό θα δοκιμάσετε σούπερ μαγειρευτά.

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα της Πάρου

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v