10 λόγοι να επισκεφθείτε την Ξάνθη

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι κλείνει μισό αιώνα ζωής, και το γιορτάζουμε συγκεντρώνοντας δέκα λόγους να επισκεφθούμε την ομορφότερη πόλη της Θράκης.
10 λόγοι να επισκεφθείτε την Ξάνθη
Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης. Αυτό είναι το επίσημο όνομα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Κι αυτό γιατί δεν είναι απλώς ένα ακόμα «καρναβάλι». Είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους της πιο όμορφης θρακιώτικης πόλης να αναδείξουν την πλούσια παράδοσή τους και για τους επισκέπτες της να κάνουν μια γερή «βουτιά» στη διασκέδαση αλλά και στα ιστορικά μυστικά της πόλης.

Άλλωστε ακόμη και το Καρναβάλι είναι πια ιστορικό: Φέτος κλείνει πενήντα χρόνια ζωής, και η Ξάνθη ήδη το γιορτάζει σε πανηγυρικό κλίμα, το οποίο θα κορυφωθεί την εβδομάδα της Αποκριάς.

Μπουλούκια θα ξεχυθούν στους δρόμους. Θεματικά πάρτι θα στηθούν στις γειτονιές. Εντυπωσιακά έθιμα θα βάλουν κυριολεκτικά φωτιά στις όχθες του ποταμού. Άρματα, χρώματα, μουσικές, γνωστοί τραγουδιστές και χιλιάδες καρναβαλιστές θα προσθέσουν τις πινελιές τους στο σκηνικό της πόλης κάθε Φεβρουάριο.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος να επισκεφθεί κανείς την Ξάνθη. Πλάι στα χρώματα του Καρναβαλιού, απλώνονται τα απαλά χρώματα των αρχοντικών της παλιάς πόλης. Κοντά στην φασαρία των παρελάσεων, κρύβεται η μυστηριώδης γοητεία των τούρκικων μαχαλάδων και των ιστορικών καπναποθηκών. Από τη μία η πόλη, και από την άλλη, μερικά λεπτά μακριά, η θρακιώτικη φύση και οι μαιανδρισμοί του Νέστου. Με αφορμή τα 50 χρόνια Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, λοιπόν, συγκεντρώνουμε τους 10 αγαπημένους μας λόγους που η επίσκεψη στην Θράκη είναι επιβεβλημένη κάθε χρόνο.



Το Καρναβάλι
Ας αρχίσουμε από το «clue» των ημερών. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης, γιορτάζοντας μισό αιώνα παρουσίας στη ζωή της πόλης, έχουν ετοιμάσει αυτό εδώ το πλούσιο και πληρέστατο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παρελάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα, παράλληλες εκδηλώσεις και λαογραφικά αφιερώματα. Από μουσικής πλευράς, οι φίλοι της παράδοσης θα απολαύσουν μια σειρά από χορωδίες κάθε βράδυ, ενώ στην πιο ποπ πλευρά του Καρναβαλιού θα βρείτε θεματικά πάρτι (70s, 80s και 90s) και συναυλίες δημοφιλών τραγουδιστών, όπως ο Stan, ο Γιώργος Τσαλίκης, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Γιώργος Λιανός και ο Γιάννης Βαρδής. Το τελευταίο σαββατοκύριακο λαμβάνει χώρα η μεγαλειώδης παρέλαση με «μπροστάρισσα» τη Βασίλισσα των Αρμάτων, ενώ την Κυριακή της Αποκρίας ξεχωρίζει το έθιμο του Τζάρου, που καίγεται πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο, και την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο της περιφοράς της Καμήλας στην Σταυρούπολη.

Η Παλιά Πόλη
Η πιο όμορφη γειτονιά της Ξάνθης, η παλιά της πόλη, αποτελείται από διαδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια, στις άκρες των οποίων ορθώνονται γοητευτικά, όσο και νοσταλγικά αρχοντικά κτίρια, αυτά που κάποτε έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής. Όμορφα café, ιστορικές εκκλησίες, ταβερνάκια με ανατολίτικους μεζέδες και μουσεία ξεφυτρώνουν σε κάθε βήμα. Απαραίτητες στάσεις είναι το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, τα μικρομάγαζα και οι βασιλικές της οδού Αντίκα και η Πινακοθήκη της Ξάνθης στο Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε και το «καμάρι» της πόλης, ο Μάνος Χατζιδάκις.



Οι μουσουλμανικοί μαχαλάδες
Μέσα στα όρια της παλιάς πόλης βρίσκονται και οι μαχαλάδες της Ξάνθης. Θα περπατήσετε στον Αχριάν μαχαλά με την πομακική παράδοση, τον οθωμανικό Σουνέ μαχαλά, την βαλκανική συνοικία Σακακώβ, και όλες τις ιδιαίτερες έθνικ γειτονιές περιμετρικά της παλιάς πόλης.

Το παζάρι
Από το 15ο αιώνα ξεκινά η Ιστορία του πολυσυλλεκτικού παζαριού που στήνεται κάθε Σάββατο πίσω από το κτίριο της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα υπαίθρια παζάρια των Βαλκανίων, που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς: Εδώ θα βρείτε ευρωπαϊκά ρούχα, ελληνικά φρούτα, ασιατικά βότανα, αφρικανικά μπαχαρικά και, κυρίως, ethnic ατμόσφαιρα που σπάνια θα συναντήσετε σε τέτοιο εύρος.

Ο Κόσυνθος
Ξεκινά από τη Ροδόπη, διασχίζει τα Πομακοχώρια και περνά μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, προτού φτάσει στην Βιστωνίδα. Ο Κόνυνθος κυλά ήρεμα λίγο έξω από το κέντρο της σύγχρονης πόλης και προσφέρει όχι μόνο την ευκαιρία να απολαύσετε το έθιμο της καύσης του Τζάρου στις όχθες του, αλλά και ένα ειδυλλιακό σκηνικό για φυσιολατρικές βόλτες και ρομαντζάδα ή ατένισμα από τα βράχια του.



Οι Καπναποθήκες
Στις παρυφές του κέντρου, σε αρκετά καλή κατάσταση, σώζονται τα αρχιτεκτονικά μεγαθήρια μιας άλλης εποχής, εκείνης της μεγάλης ακμής της πόλης χάρη στο εμπόριο καπνού. Οι καπναποθήκες των τελών του 19ου αιώνα αποτελούν, πέρα από δείγματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με μίξη δυτικού και ανατολίτικου ύφους, και νοσταλγικά «ενθύμια» άλλης εποχής, που τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται στεγάζοντας εκδηλώσεις ή ιδρύματα τεχνών.

Ο Νέστος και τα χωριά του
Αφήνοντας πίσω την πόλη, η θρακική γη θα ανοίξει μπροστά σας δεκάδες ευκαιρίες για φυσιολατρικές εξερευνήσεις. Η γειτονική Σταυρούπολη ενδείκνυται για εξερευνήσεις στα σοκάκια της, αλλά και ως βάση για να περιηγηθείτε στο δασικό χωριό του Ερύμανθου, στο δάσος της Χαϊντούς, στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, αλλά και στα μονοπάτια στις όχθες του Νέστου. Μάθετε περισσότερα για τον Νέστο και τα γύρω χωριά εδώ



Το φαγητό
Θα δοκιμάσετε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα και νόστιμα μαγειρευτά στην «Παλιά Πόλη» (προφανώς… στην παλιά πόλη). Θα χορτάσετε κρεατοφαγία στα Φαναράκια που φημίζονται για τα κρεατικά στην σχάρα – αλλά και για την ωραία τους αυλή, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Για χαλαρή ατμόσφαιρα και εξαιρετικά burger θα πιάσετε τραπέζι στο Orange. Στο «Δρομάκι», πίσω στην παλιά πόλη, θα βρείτε ατμόσφαιρα παλιάς καλής ταβέρνας με τους ανάλογους μεζέδες, ενώ στο Mezebar, επίσης στην παλιά πόλη, θα τσουγκρίσετε ποτήρια τσίπουρου με άφθονα ελληνικά μεζεδάκια. Σε όλες τις παραπάνω επιλογές υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Τα γλυκά
Θα ήταν ένα μικρό «έγκλημα» να φύγετε από την Ξάνθη προτού δοκιμάσετε τα υπέροχα σιροπιαστά, τα ανατολίτικα γλυκά και τις ονομαστές καριόκες της. Στο Βυζάντιο θα δοκιμάσετε εξαιρετικό σουτζούκ λουκούμ και σαραγλί, στη Νέα Ελλάς θα χορτάσετε κρεμώδη εδέσματα και λαχταριστό προφιτερόλ, ενώ από του Παπαπαρασκευά θα προμηθευτείτε καριόκες και άλλα τυλιχτά κεράσματα για να πάρετε μαζί σας.

Η φιλοξενία
Θα μείνετε στα λιτά, κλασικά δωμάτια του Ξενοδοχείου Paris στο κέντρο της πόλης, που ακόμη και την περίοδο της Αποκριάς δεν χρεώνει τα δωμάτια πάνω από 50€ ανά διανυκτέρευση, ή στο Ξενοδοχείο Αγριανή, λίγο έξω από την πόλη κοντά στον ποταμό Κόσυνθο – περί τα 40€ για το δίκλινο την ίδια περίοδο. Μετά την «ακριβή» περίοδο του Καρναβαλιού, θα βρείτε οικονομικά δωμάτια στο Ξενοδοχείο Νέστος στην είσοδο της πόλης (από 40€), στον ξενώνα Ξανθίππειον με τα περιποιημένα δωμάτια στην καρδιά της Ξάνθης (από 40€) και στο πολυτελές Z Palace κοντά στο κέντρο της πόλης, από 83€ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v