Αντίπαρος: Τα best of της «μικρής» του Αιγαίου

Μια τόσο δα Κυκλάδα κρύβει μέσα της το απόλυτο καλοκαίρι. Βουτιές σε τιρκουάζ νερά, γραφικές βόλτες, ποτό και φαγητό στα καλύτερα της Αντίπαρου.
Αντίπαρος: Τα best of της «μικρής» του Αιγαίου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ξεκίνησε σαν κλασσικός προορισμός για τους απανταχού λάτρεις του camping – ελεύθερου και μη. Νεαρόκοσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας την επισκεπτόταν για να ζήσει μερικές ημέρες χαλαρότητας, μπαρότσαρκας και βουτιών σε κρυστάλλινα νερά.

Τα τελευταία χρόνια, η Αντίπαρος έχει πάρει τα πάνω της και ενώ εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού… νεολαίους που ορκίζονται στην χαλαρότητα του οργανωμένου της camping, πλέον προσελκύει και τους «κλασσικούς» διακοπολάτρεις που αναζητούν το απόλυτο τρίπτυχο του καλοκαιριού: παραλίες, φαγητό, διασκέδαση.

Και η Αντίπαρος τους το προσφέρει σε γενναίες δόσεις.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να κατευθυνθείτε προς τα μέρη της, τότε αφ’ ενός σας στηρίζουμε στην απόφασή σας αυτή, αφ’ ετέρου σας επισημαίνουμε τα best of της καλοπέρασης στο τόσο δα νησάκι.

Top αντί-βόλτες

* Ανατολικά του νησιού πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη βρίσκουμε το περίφημο σπήλαιο της Αντιπάρου, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και βαθύτατα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρχαία αγγεία, ενώ επίσης σώζονται τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μ.Αλεξάνδρου και κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου, για να κρυφτούν και να γλιτώσουν.

Η κατάβαση εδώ είναι υποβλητική και θα σας φέρει αντιμέτωπους με έναν… άλλον κόσμο γεμάτο σταλακτίκτες και σταλαγμίτες. Από αυτούς ξεχωρίζει ο τεράστιος σταλαγμίτης ύψους 8 μέτρων και ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, που λέγεται ότι είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης. Το σπήλαιο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

* Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και βρισκόμαστε ευθύς αμέσως στο κρυμμένο ενετικό Κάστρο. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Αποτελείται από 24 διώροφες κατοικίες μέσα στο κάστρο, 24 μονώροφες στο Ξώπυργο και 16 διώροφες στην εξωτερική ζώνη. Ανάμεσα στις οικίες θα βρείτε τοποθετημένα αρμονικά και τρία εκκλησάκια. Από την αρχική κατασκευή σώζονται μέχρι σήμερα όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου, καθώς και πολλά τμήματα από τους ορόφους. Σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα το ένδοξό του παρελθόν, όμως χωρά μέσα του μια από τις ομορφότερες γειτονιές του χωριού της Αντίπαρου.

Flickr patsystone70

* Ένα νησάκι τόσο δα, το Δεσποτικό, ενδείκνυται για αυθημερόν επίσκεψη με το καΐκι «Σαργός». Αν και ακατοίκητο, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι στην αρχαιότητα λόγω θέσης αποτέλεσε σημαντική θαλάσσια οδό. Εδώ βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασσική κ.α.), ενώ διαθέτει και μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά, από αυτές που θα θέλαμε κάποια στιγμή να επισκεφθούμε αφήνοντας τους πάντες και τα πάντα πίσω μας: το Λιβάδι.

Flickr HCORALI

Τοπ αντι-παραλίες


Ελάχιστες παραλίες του νησιού είναι οργανωμένες, επομένως ούτε εκατοντάδες ξαπλώστρες θα δείτε εδώ ούτε μεγάλες αμμουδιές. Όμως και πάλι οι διαθέσιμες επιλογές για απλωτές θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω με την διακριτική τους γοητεία.

Στις ερημικές συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Σώστης με τη λευκή άμμο και τον πανέμορφο βυθό και η Φανερωμένη με τα γαλαζοπράσινα νερά της, την οποία για να προσεγγίσετε χρειάζεται να περπατήσετε ένα δύσβατο δρομάκι.

Πιο μεγάλη και δημοφιλής η Πάνω Ψαραλυκη με το αδερφάκι της την Ψαραλύκη και οι δύο τους οργανωμένες και εύκολα προσεγγίσιμες από τη Χώρα με τα πόδια.

Για πιο… νεανικές καταστάσεις θα βουτήξετε στον Θεολόγο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διάσημο κάμπινγκ του νησιού, ενώ για πιο πριβέ σκηνικά θα επιλέξετε τα Γλυφά, το Ακρωτήρι, τα Μεγάλα Μοναστήρια και την κρυφή αμμουδιά των Μικρών Μοναστηριών, την οποία όμως για να χαρείτε θα χρειαστεί να περπατήσετε από τα Μεγάλα Μοναστήρια. Σημειώστε τέλος και τον πανέμορφο Επιτάφιο, με την μυστηριώδη σπηλιά, προσεγγίσιμη μόνο με σκάφος ή καϊκι.


Τοπ αντί-γεύσεις

Η θάλασσα φέρνει… πείνα και η Αντίπαρος θα ανταποκριθεί άριστα στις ορέξεις σας, όποιες και αν είναι αυτές. Παράγει πολλά και εκλεκτά προϊόντα όπως νοστιμότατα ψάρια, χταπόδια, κατσίκια, αγριοκούνελα, κρασί και την περίφημη ξυνομυζήθρα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τον γευστικό της χάρτη με νέες γαστριμαργικές διευθύνσεις.

Από τις σταθερές αξίες, ο Καπετάν Πιπίνος στον Άη Γιώργη (τηλ. 2284021823) με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρεατικά, ενώ ο Ζομπός επίσης στον Άη Γιώργη (τηλ. 2284021823) σερβίρει καλομαγειρεμένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Το Περαματάκι (τηλ. 2284061211), στον Σωρό έχεις σούπερ θέα και πολύ καλή ελληνική κουζίνα (κορυφαία τα γεμιστά του).

Σημαντικές… νόστιμες προσθήκες το Beach House, ένα μοδάτο εστιατόριο – μπαρ με μεσογειακές γεύσεις την κουζίνα του οποίου έχει αναλάβει το αθηναϊκό Nixon και το Claire de Lune με μοντέρνα κουζίνα (καρπάτσιο από λαβράκι, ταρτάρ καπνιστού σολομού, σαλάτα με μάνγκο και άλλα τέτοια.. ωραία).

Τοπ ποτάκι

Σούπερ cocktails και ντιζαϊνάτη ατμόσφαιρα στο Boogaloo, ίσως το μοναδικό νησιώτικο μπαρ οι δημιουργίες του οποίου συγκρίνονται με εκείνες της Αθήνας και ενίοτε ξτις επερνούν, χορός σε καλτ ατμόσφαιρα στην θρυλική ντισκοτέκ La Luna, cosy περιβάλλον και ωραία funky μουσική στον Τζίτζικα, εξίσου δυνατά cocktails στο Boubou και σφηνάκια μέχρι τελικής πτώσης στο Lime.

Πού θα μείνετε
Για «χύμα» καταστάσεις θα μείνετε στο πασίγνωστο Camping Antiparos που κάθε χρόνο γεμίζει νεολαίους. Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά είναι cosy, σκιερό και έχει δίπλα του μια αρκετά όμορφη παραλία, όπου όλοι γνωρίζονται με όλους. Επίσης, είναι σίγουρο πως θα κάνετε αρκετές γνωριμίες με τους εκεί θαμώνες (8€ ανά ενήλικα, 4€ για ενοικίαση σκηνής την high season).

Εναλλακτικά, στα δωμάτια του Μανταλένα στο κεντρικό λιμάνι, τα οποία έχουν ωραιότατα μπαλκονάκια με θέα (70€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Hotel Antiparos, επίσης κοντά στο λιμάνι (από 50€ για ένα δίκλινο) και στα δωμάτια του Eleftheria Rοoms (από 55€ για ένα δίκλινο).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v