Οι Σπέτσες την άνοιξη είναι για φίλημα

Οι πρώτες μας βουτιές, τα λουλουδιασμένα μονοπάτια της ενδοχώρας, οι τιμές που δεν είναι στα ύψη, και όλα όσα κάνουν τις Σπέτσες… ιδανικά ανοιξιάτικες.
Οι Σπέτσες την άνοιξη είναι για φίλημα
Τις Σπέτσες ο περισσότερος κόσμος τις έχει στο μυαλό του ως φθινοπωρινό προορισμό. Κάτι η Αρμάτα που γίνεται εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι η εγγύτητα που προσφέρεται για τα τελευταία μπάνια του λαού ο οποίος έχει επιστρέψει σύσσωμος από τις καλοκαιρινές του διακοπές, αλλά δεν θέλει να αποχωριστεί ακόμα την νησιωτική αίσθηση, τις κάνουν το κατ’ εξοχήν «νησί του φθινοπώρου». Φέτος, θα το πιάσουμε από την ανάποδη. Θα ξεκινήσουμε τα καλοκαίρια μας εκεί που συνήθως τελειώνουν. Και θα συγκεντρώσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους οι Σπέτσες είναι υπέροχες (και) την άνοιξη.

Οι βόλτες από την Ντάπια στο παλιό λιμάνι

Είναι το σημείο μηδέν για κάθε νεοφερμένο στο νησί, και όχι άδικα: Γύρω από το ολοζώντανο λιμάνι της Ντάπιας συγκεντρώνονται μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, φτιάχνοντας το τέλειο κάδρο για την παραλιακή περαντζάδα από εδώ ως το παλιό λιμάνι. Στα πέριξ της Ντάπιας βρίσκονται και τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια και αξιοθέατα του νησιού, όπως το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Μέξη, ο Φάρος, η Παναγιά η Αρμάτα και η Κοργιαλένειος Σχολή, ενώ στο τέλος της λιθόστρωτης διαδρομής απλώνεται το παλιό λιμάνι.



Το παλιό λιμάνι και η νυχτερινή ζωή του

Εδώ, το νησιωτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο γραφικό, με τα παραδοσιακά καρνάγια να στέκουν πλάι σε όμορφα κτίσματα του παρελθόντος του νησιού και ταβερνάκια, κοσμοπολίτικα εστιατόρια και μπαράκια να δίνουν νέα ζωή στους παλιούς ταρσανάδες, εκεί που χτυπά η καρδιά του νησιού με το που πέσει το σκοτάδι.

Το sightseeing το επιούσιο

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που αίθουσες με κειμήλια του Αγώνα και προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας της Επανάστασης, που διηγούνται την ζωή και το έργο της διάσημης μπουρλοτιέρισσας, και το Μουσείο των Σπετσών, το οποίο στεγάζεται σε ένα ακόμα αρχοντικό, εκείνο του Χατζηγιάννη Μέξη, και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική συλλογή.



Ο Φάρος και η βόλτα ως εκεί

Ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στη σύγχρονη Ελλάδα, άναψε για πρώτη φορά το 1837, φωτίζοντας τα νερά του Αργολικού κόλπου από την κορυφή ενός πευκόφυτου λοφίσκου 27 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Στο ίδιο σημείο, στα δεξιά του παλιού λιμανιού, στέκει ακόμα αγέρωχος, βάζοντάς μας την ιδέα για μια από τις ωραιότερες βόλτες του νησιού –απολαμβάνεται ιδανικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα.

Οι πρώτες βουτιές…

…Επιχειρούνται σε σχετικά ζεστά νερά, ζεστότερα σίγουρα από εκείνα των Κυκλάδων, ό,τι πρέπει για πρόβα καλοκαιριού. Κοντά στο λιμάνι, ο Άγιος Μάμας και η Αγία Μαρίνα αποτελούν τις πλησιέστερες –και πολύ καλά οργανωμένες– επιλογές για βουτιές. Αν προτιμάτε κάτι πιο ερημικό και απόμερο, θα κατευθυνθείτε προς τις κατά γενική ομολογία ομορφότερες βόρειες ακτές, όπως ο καταπράσινος όρμος της Ζωγεριάς ή το μικροσκοπικό Λιγονέρι.



Τα μονοπάτια της ενδοχώρας

Μπορεί το πευκοδάσος που κάποτε κάλυπτε σχεδόν το μισό νησί (και που είχε δώσει στις Σπέτσες το προσωνύμιο Πιτυούσσα, δηλαδή πευκόφυτη, στην αρχαιότητα) να έπεσε θύμα των καταστροφικών πυρκαγιών, μεγάλο κομμάτι του όμως υπάρχει ακόμα, και διατρέχεται από πανέμορφα μονοπάτια που ευωδιάζουν πεύκο και θυμάρι και στολίζονται από κουμαριές και αγριολούλουδα. Δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στην σπετσιώτικη ενδοχώρα και σημειώστε πως υπέροχη, πανοραμική θέα θα απολαύσετε από την «συνάντηση των Κυνηγών» ή το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Οι τιμές (που αυτή την εποχή είναι καλές)

Κόντρα στη φήμη τους, οι Σπέτσες την άνοιξη δεν είναι απλησίαστες από άποψη τιμών. Ωραιότατα δωμάτια όπως αυτά του Villa Marina (41€ το δίκλινο), τα στούντιο του Captain Studios (50€ το δίκλινο), ή το Kasteli House, που είναι ένα σπιτάκι όλο δικό σας (50€ για δύο άτομα, ή 70€ για τέσσερα) δεν θα τινάξουν τον προϋπολογισμό σας στον αέρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v