Πέντε ταβέρνες- προορισμοί για καλοφαγάδες

Πέντε μονοήμερες εκδρομές για πέντε υπέροχες ταβέρνες που αξίζουν τα – λίγα – χιλιόμετρα που θα διανύσουμε εκτός Αθήνας.
Πέντε ταβέρνες- προορισμοί για καλοφαγάδες

Ψαράκι στο επίνειο της Αταλάντης στα Ίσθμια ή οινικές δοκιμές σε Εύβοια και Νεμέα συνοδεία παραδοσιακών, ντόπιων γεύσεων;

Οι μονοήμερες των καλοφαγάδων συνεχίζονται και πέντε ταβέρνες και εστιατόρια – προορισμοί μας βάζουν σε σκέψεις για νόστιμες αποδράσεις.

Στην Νεμέα για την Κυρά-Αθηνά

 



Μόλις 110 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η «Τοσκάνη της Ελλάδας» ξανοίγεται σε λάτρεις του κρασιού και μη μέσα από επισκέψιμα οινοποιεία, αλλά και τόπους αρχαιολογικής σημασίας. Εδώ, στο χωριό Κλεωνές, θα συναντήσετε τον Ναό του Ηρακλή ο οποίος στήθηκε για τον άθλο με το λιοντάρι ενώ στην έξοδο της πόλης το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη ποικιλία σταφυλιών.

Το γευστικό «διάμαντι» της περιοχής δεν είναι άλλο από την ταβέρνα της Κυρ-Αθηνάς ή "του Σοφού", μια οικογενειακή ταβέρνα η οποία σερβίρει παραδοσιακά εποχικά μαγειρευτά όπως αρνάκι με μελιτζάνες, κρεατικά σχάρας και ασυναγώνιστο κόκορα κρασάτο. Φυσικά το γεύμα θα συνοδεύσετε με πληθώρα επιλογών σε εμφιαλωμένα κρασιά από τον τοπικό αμπελώνα. Αν προλάβετε, μια επίσκεψη στο Κτήμα Σέμελη επιβάλλεται για να γνωρίσετε μία από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.

 



Στην Κανδύλα Αρκαδίας για το Χάνι

Αυτό το γραφικό χωριουδάκι απέχει περί τις δύο ώρες από την Αθήνα, είναι ό,τι πρέπει για βόλτες στα δρομάκια του με τα πέτρινα σπίτια και βρίσκεται κοντά στον Αρχαίο Ορχομενό.Εδώ, το αρχαίο θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα και τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος συγκεντρώνουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο κανδυλιώτικος κάμπος απλώνεται κοντά του στήνει ένα όμορφο φυσικό τοπίο το οποίο ανοίγει την όρεξη και μας οδηγεί στην νόστιμη αγκαλιά της ταβέρνας Χάνι.

 



Ένα οινομαγειρείο γνωστό στην ευρύτερη περιοχή, με νοστιμότατες τοπικές λιχουδιές, και - για ορισμένους- τα κορυφαία παϊδάκια της επικράτειας. Πλην αυτών, εξαιρετικές επιλογές αποτελούν η «καπακωτή» μελιτζάνα με φρέσκια ντομάτα, (ψητή στον φούρνο), το αρνάκι λαδορίγανη, το χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο και το γεμιστό μπιφτέκι με κεφαλοτύρι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο με κρασί.

Στην Σκάλα Αταλάντης για τις γεύσεις του Φάρου

Επίνειο της Αταλάντης η Σκάλα, περί τα 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα, κρύβει ένα κουκλίστικο ψαροταβερνάκι με θέα το κύμα το οποίο αποτελεί εδώ και δεκαετίες προορισμό για καλοφαγάδες από κάθε γωνιά του Νομού.

Στο ειδυλλιακό σκηνικό με την μεγάλη αυλή, αλλά και στο όμορφο εσωτερικό του θα φάτε φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα θαλασσινά. Φρέσκο μπαρμπούνι, λιαστό χταπόδι, σαλάτα Φάρος, τυροπιτάκια με ούζο και μέλι, εξαιρετική τσιροσαλάτα, βραστά λαχανικά και χόρτα, ψητό καλαμάρι γεμιστό και καλαμαράκια σε ελαφρύ τηγάνι είναι μερικά από τα πιάτα του Φάρου που ξεχωρίζουν. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 30-50€/ άτομο με κρασί, αναλόγως των φρέσκων ψαρικών που θα παραγγείλετε.

 



Και εδώ, η εξόρμηση μπορεί να συνδυαστεί με οινογνωσία, μιας και στην Χουλέβαινα Αταλάντης το Κτήμα Χατζημιχάλη με τα εξαιρετικά του κρασιά είναι ανοικτό προς επίσκεψη και οινοδοκιμή κατόπιν συνεννόησης.

Στα Ίσθμια πιάνουμε Κάβο

Στον δρόμο προς Επίδαυρο στα Ίσθμια, κοντά στο Λουτράκι, ένα γνήσιο - αν και "τσιμπημένο" σε τιμές - ψαροταβερνάκι σερβίρει γεύσεις θάλασσας από το 1964, σε ρομαντικό σκηνικό και με αριστοτεχνικό ψήσιμο.

 

 

 

 

Στον Κάβο θα δοκιμάσετε πρωτοκλασάτο φρέσκο ψάρι και αστακό, με υπέροχη θέα, συνοδεύοντας με όλα τα παρελκόμενα που είναι εξίσου νόστιμα και φρέσκα. Το μενού επιβάλλεται από τις εποχές και τις ψαριές και περιλαμβάνει μακαρονάδα με όστρακα, καραβιδομακαρονάδα, χειροποίητη ταραμοσαλάτα, μαριναρισμένο γαύρο, πετροσωλήνες, ψητές γαρίδες, φρέσκα χόρτα, χταποδάκι βράστο και τηγανιτές πατάτες κομμένες στο χέρι. Υπολογίστε περί τα 40-60€/ άτομο με κρασί, αναλόγως επιλογών σε φρέσκο ψάρι.

Στην Ερέτρια για έναν Λύκο

 



Με παράδοση 40 ετών και βάλε, η οικογενειακή οινοποιία Λύκου στον Μαλακώντα Ερέτριας συνεχίζει ακάθεκτη να βγάζει εξαιρετικά κρασιά από τους αμπελώνες της και εξίσου αυθεντικές και παραδοσιακές γεύσεις από την κουζίνα του εστιατορίου που βρίσκεται στο οινοποιείο.

Οι γηγενείς ποικιλίες που παράγει το οινοποιείο είναι η Μαλαγουζιά, το Ασσύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης, το Βραδιανό και το Αγιωργίτικο, αλλά και κάποιες διεθνείς όπως πως Sauvignon Blanc, Chardonnay και Malvasia. Ποικιλίες που συνοδεύουν αρμονικά τις γεύσεις της ομώνυμης ταβέρνας, οι οποίες προσανατολίζονται στην κρεατοφαγία, με κάποιες επιλογές σε φρέσκο ψάρι αναλόγως εποχής. Πιάτο hit του καταλόγου εδώ και δεκαετίες το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια είναι σκέτο γλύκισμα, ενώ μπιφτέκια, μοσχαρίσιες μπριζόλες, σπιτικά ντολμαδάκια, κοντοσούβλι και λοιπά κρεατικά σούβλας μαζί με φρέσκες σαλάτες και χωριάτικες πίτες συμπληρώνουν τη γευστική εμπειρία. Ο λογαριασμός στα 20-30€/ άτομο συνοδεία κρασιών της οινοποιίας.

 



Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v