5 μουσεία… αφορμή για μονοήμερη εκδρομή

Στο Ναύπλιο, τη Θήβα, την Ελευσίνα, τον Μαραθώνα και τη Νεμέα, υπάρχουν πέντε αρχαιολογικά μουσεία που πρέπει να δεις.
5 μουσεία… αφορμή για μονοήμερη εκδρομή

Το Μουσείο της Θήβας

Όλα όσα δεν ήξερες για την επτάπυλη πρωτεύουσα του Οιδίποδα, τη Σφήκα της και την κάπως σκοτεινή ανάμειξή της στους περσικούς πολέμους, θα σου τα μάθει το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Κατά γενική ομολογία ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία που έχουμε στην Ελλάδα, αφηγείται μια Ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες - αγαλματίδια και καταλόγους του παλατιού γραμμένους στη μυστηριώδη Γραμμική Β’ και φτάνοντας σε Καταλανούς και Ναβαρραίους που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) είχαν τη Θήβα για σπίτι τους τον 14ο αιώνα.



(*) Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το μουσείο θα λειτουργεί 8.00-20.00, μετά από 1η Νοεμβρίου μέχρι 14 Απριλίου 8.30-15.30, καθημερινά εκτός Τρίτης. Το εισιτήριο κοστίζει 6€.

Το Μουσείο του Μαραθώνα

Βρίσκεται στα Βρανά Μαραθώνα, ακριβώς δίπλα στον τύμβο των Πλαταιέων του 5ου αιώνα π.Χ. και σε ένα ακόμα παλαιότερο νεκροταφείο της Μέσης Εποχής του Χαλκού –γύρω στο 2000 π.Χ. είναι αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με τους αρχαιολογικούς όρους. Στο μουσείο θα δεις το αυθεντικό Τρόπαιο, που στήθηκε στον Μαραθώνα πολλά χρόνια μετά τη μάχη, το 460 π.Χ., και ανακαλύφθηκε εντοιχισμένο σε έναν βυζαντινό πύργο (ω ναι) τον οποίο διαλύσαμε για να το βγάλουμε. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή, που ξεκινούν από το 3200 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια –ξεχωρίζει η πολύ ενδιαφέρουσα αίθουσα με τα αιγυπτιακά αγαλματίδια και λοιπά ευρήματα από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή.



(*) Η είσοδος περιλαμβάνεται στο ενιαίο εισιτήριο των 6€ (μαζί με τον Τύμβο και τους Αιγύπτιους Θεούς) και το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 16.00.

Το Μουσείο της Ελευσίνας

Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι ένα από τα πιο σκοτεινά/ ενδιαφέροντα/ ιντριγκαδόρικα κεφάλαια της αρχαίας μας Ιστορίας. Λογικό κι επόμενο να είναι και ο τόπος τέλεσής τους ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, και το μουσείο του στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μουσεία που πρέπει να έχεις δει στη ζωή σου. Μεταξύ άλλων σπουδαίων εκθεμάτων, που αφηγούνται την ιστορία των Μυστηρίων (ή τουλάχιστον των λίγων πραγμάτων που ξέρουμε γι’ αυτά) θα δεις και μια υπερφυσικού μεγέθους Καρυάτιδα, το συνολικό ύψος της οποίας ξεπερνούσε κάποτε τα δύο μέτρα. Ήταν μια από τις δύο που στήριζαν την πύλη των Μικρών Προπυλαίων –η άλλη βρίσκεται στο Καίμπριτζ της Βρετανίας.



(*) Το ενιαίο εισιτήριο, για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, κοστίζει 6€. Το ωράριο λειτουργίας είναι 8.30-16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

Το Μουσείο της Νεμέας

Ένα ακόμα μουσείο χτισμένο στην καρδιά του αρχαιολογικού του χώρου, το Μουσείο της Νεμέας ατενίζει από τις τζαμαρίες του τους γιγάντιους κίονες του Ναού του Δία. Στρατηγικά τοποθετημένη ακριβώς απέναντί του, μια εντυπωσιακή μακέτα σε βοηθά να καταλάβεις πού ακριβώς ήταν τι στην αρχαία πόλη της Νεμέας: Ο ξενώνας όπου έμεναν οι αθλητές που έρχονταν απ’ όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στα Νέμεα (τους αγώνες που διοργανώνονταν προς τιμή του Δία), τα λουτρά που ήταν το ιερόσυλα αντίστοιχο… café μπαρ για τους νέους της εποχής, τα σπίτια των κατοίκων, και ο δρόμος που οδηγούσε από τον Ναό του Δία στο στάδιο. Στις προθήκες του μουσείου φιλοξενούνται ευρήματα από τις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνουν κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα, χαριτωμένα ζωάκια - παιδικά παιχνίδια, λυχνάρια και πάει λέγοντας.



(*) Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας έχουν ενιαίο εισιτήριο στα 6€, και είναι ανοιχτά καθημερινά 8.00-18.00, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου (ναι, και την 28η αν ενδιαφέρεσαι).

Το Μουσείο του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο είναι τόσο όμορφο, τόσο γεμάτο αξιοθέατα, τόσο… αφορμή για μονοήμερη από μόνο του, που πολλοί τακτικοί επισκέπτες του δεν έχουν δει ποτέ το Αρχαιολογικό του Μουσείο. Μέγιστη παράλειψη, αν μας ρωτάς, καθότι εδώ έχουμε όχι μόνο ένα υπέροχο βενετσιάνικο κτίριο του 1713, αλλά και μια σούπερ ενδιαφέρουσα συλλογή που αφηγείται την Ιστορία όλων των πολιτισμών που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Αργολίδα από την αρχή του κόσμου –με μια ελαφρά προτίμηση, όπως μάλλον θα μαντεύεις, στους Μυκηναίους. Το παλαιότερο έκθεμα του Μουσείου χρονολογείται από το 21.000 π.Χ. και όχι, δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος στη χρονολογία.



(*) Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-16.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (μετά 8.30-15.30), και το εισιτήριο κοστίζει 6€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v