Άνδρος: Κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο low budget

Τα πιο οικονομικά δωμάτια, τα καλύτερα ταβερνάκια και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για οικονομικά σεπτεμβριάτικα weekends στην Άνδρο.
Άνδρος: Κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο low budget
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων τυγχάνει να απέχει… μια ανάσα από την πόρτα του σπιτιού μας. Αν δεν είχε κατακτήσει και την φήμη του ακριβού προορισμού, η Άνδρος θα ήταν μακράν η πρώτη μας επιλογή για σεπτεμβριάτικα weekends. Αυτή ακριβώς η φήμη είναι που αποτρέπει, όμως, τους περισσότερους εξ ημών να οδηγήσουν την απόσταση μέχρι τη Ραφήνα για να πάρουν το ferry για μια από τις ελάχιστες καταπράσινες Κυκλάδες. Κατά πόσο άραγε ευσταθεί αυτή η φήμη;

Όπως και οι περισσότερες «ταμπέλες» που κολλάμε κατά καιρούς σε όλους σχεδόν τους ελληνικούς προορισμούς, έχει κι αυτή μια δόση αλήθειας. Σίγουρα, η Άνδρος έχει το μερίδιό της σε ακριβά εστιατόρια, boutique hotels ιδανικά για honeymooners και τσιμπημένα –πλην ατμοσφαιρικά– μπαρ που αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από τα κατάλευκα μπαλκόνια της Χώρας.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι αν δεν έχετε ένα γερό budget να ξοδέψετε, δεν μπορείτε να πάτε στην Άνδρο. Γιατί πλάι σε όλα αυτά, βρίσκονται ωραιότατα οικονομικά ταβερνάκια που σερβίρουν ευωδιαστά μαγειρευτά, πραγματικά value for money ενοικιαζόμενα δωμάτια, και βέβαια μια σειρά από ειδυλλιακές βόλτες και ευκαιρίες για βουτιές στο απέραντο γαλάζιο –που είναι πάντα δωρεάν. Όλες αυτές τις διευθύνσεις και τα ονόματα συγκεντρώνουμε παρακάτω, για ένα low budget Σαββατοκύριακο στην Άνδρο.

Πριν πιάσετε χαρτί και κομπιουτεράκι, όμως, ρίξτε μια ματιά στις βόλτες, τα αξιοθέατα, την καταπράσινη ενδοχώρα και τις υπέροχες παραλίες της Άνδρου, για να μπείτε στον πειρασμό.
Τα έχουμε συγκεντρώσει όλα εδώ - Άνδρος: Κυκλάδες σε φόντο πράσινο

Εν αρχή, ην οι μετακινήσεις

Όπως είπαμε, το ferry boat αναχωρεί από το λιμάνι της Ραφήνας και φτάνει στην Άνδρο σε δύο περίπου ώρες. Κάνει πέντε δρομολόγια τη μέρα από τη Ραφήνα και άλλα τόσα από την Άνδρο, έχει τελευταία αναχώρηση την Παρασκευή από Ραφήνα στις 21.15, και τελευταία επιστροφή από το νησί την Κυριακή στις 21.30. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 17€ one way, ήτοι 34€ μετ’ επιστροφής. Αυτοκίνητο δεν θα πάρετε μαζί –έτσι εγκυκλοπαιδικά ή για να γελάσετε, το κόστος της μεταφοράς του είναι 42€ one way.

Για τις μετακινήσεις σας πάνω στο νησί, τώρα: Οι ορκισμένοι ποδηλάτες που δεν φοβούνται τις ανηφόρες, παίρνουν μαζί τα ποδήλατά τους, τα οποία ταξιδεύουν σε όλα τα ferry boat δωρεάν. Οι κάτοχοι μηχανής είναι κι αυτοί σχετικά τυχεροί, καθότι η μεταφορά της κοστίζει 28€ μετ’ επιστροφής. Οι υπόλοιποι, είτε βασιζόμαστε στα ελάχιστα (τρία την ημέρα, για την ακρίβεια) δρομολόγια του τοπικού ΚΤΕΛ από Γαύριο προς Χώρα/Μπατσί/Κόρθι και τούμπαλιν, ή νοικιάζουμε αυτοκίνητο εκεί –το κόστος για τον Σεπτέμβρη κυμαίνεται στα 30€ την ημέρα, οπότε αν μιλάμε για ένα διήμερο σαφώς συμφέρει σε σχέση με την μεταφορά του αυτοκινήτου στο νησί.

Η διαμονή: Τα πιο value for money δωμάτια και στούντιο

Hotel Elpida, Μπατσί: Περιποιημένα και πεντακάθαρα δωμάτια, που συγκεντρώνουν την αγάπη των χρηστών του Booking, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25€ το δίκλινο, ή 30€ αν θέλετε και θέα στη θάλασσα από το μπαλκονάκι σας.

Καρανάσσος, Μπατσί: Όμορφα, φωτεινά δωμάτια με μπαλκόνι και δωρεάν wi-fi, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 28€ το δίκλινο (συν 5€ το άτομο προαιρετικά, αν θέλετε πρωινό). Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Villa Alexandros, Μπατσί: Μεγάλα δωμάτια (25 τετραγωνικά μέτρα) με μπαλκονάκια που αγναντεύουν την θάλασσα και δωρεάν wi-fi, πολύ κοντά στο κέντρο του Μπατσίου. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 30€ το δίκλινο, ενώ κρατήσεις γίνονται και μέσω του Booking από εδώ.

Villa Korthi, Κόρθι: Πανέμορφα, ευρύχωρα στούντιο 30 τ.μ., με κουζινάκι για έξτρα οικονομία, μίνι καθιστικό και δωρεάν wi-fi στην τιμή των 31€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Μαινάδες, Μαίνητες: Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της ενδοχώρας, προσφέρει όμορφα στούντιο με κουζίνα και μικρή τραπεζαρία, μπαλκονάκια και τηλεόραση με DVD player. Οι τιμές κυμαίνονται στα 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Το φαγητό: Οι καλύτερες διευθύνσεις του νησιού

- Εξαιρετικά κρέατα (σε τεράστιες μερίδες) και λίγα αλλά καλά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στη Λάκα στο Κόρθι. Παραγγείλτε με φειδώ –τα είπαμε για τις μερίδες– και υπολογίστε περί τα 17-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

- Στο Κονάκι, στο Γαύριο, θα βρείτε εξαιρετική σχάρα (από μπριζόλες μέχρι απλά καλαμάκια) και δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο.

- Πολύ κοντά στον Ζόρκο, που είναι κατά την ταπεινή μας άποψη μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, θα βρείτε τον Κόση, μια sui generis ταβέρνα-φάρμα, συγκλονιστική θέα και πολύ καλά (δικά τους, εννοείται) κρέατα. Οι τιμές εδώ είναι ένα «κλικ» επάνω, στα 20-25€ το άτομο, όμως η εμπειρία πραγματικά αξίζει το έξτρα κόστος.

- Στη Χώρα, οι δύο low budget επιλογές σας λέγονται Μαδούρης και Ενάλιον, βρίσκονται αμφότερες στο Νημποριό, επάνω στο κύμα, και σερβίρουν πολύ καλά μαγειρευτά σε τιμές που κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με ωραίο δικό τους κρασάκι. Αν παρασυρθείτε από τις επιλογές των φρέσκων θαλασσινών που παίζουν πάντα στο μενού, θα υπολογίσετε και την αντίστοιχη αύξηση στον λογαριασμό.

- Αν το budget σας έχει ένα περιθώριο παραπάνω, δύο εξαιρετικές επιλογές στη Χώρα για φαγητό με λίγες αλλά καλές gourmet πινελιές είναι τα Σκαλάκια και η Ενδοχώρα. Βρίσκονται και τα δύο στο κέντρο, απλώνουν τραπεζάκια στα ολόλευκα πλακόστρωτα μπροστά τους, και κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

- Λίγο έξω από την Χώρα, στα Λιβάδεια, θα βρείτε τις Γεύσεις με Θέα, για εξαιρετικές τοπικές νοστιμιές, καλά μαγειρευτά και (όπως θα μαντέψατε από το όνομά του) υπέροχη θέα στη θάλασσα. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, με χύμα κρασί.

- Μιλώντας για υπέροχη θέα, σημειώστε και το καταπληκτικό Μπαλκόνι του Αιγαίου, στο Άνω Απρόβατο για εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ –μη χάσετε το ψητό γουρουνόπουλο και τη φρουτάλια, τοπική ομελέτα με χειροποίητο λουκάνικο και τυρί, που διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης της Άνδρου. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15-18€ το άτομο.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v