4 ωραία βουνίσια τριήμερα για την Καθαρά Δευτέρα

Πήλιο, Ταΰγετος, Ζαγοροχώρια, Όλυμπος. Παίρνουμε τα… βουνά και τους χαρταετούς μας, και σχεδιάζουμε το τέλειο τριήμερο για την Καθαρά Δευτέρα του 2015.
4 ωραία βουνίσια τριήμερα για την Καθαρά Δευτέρα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν μας έχει συνηθίσει σε χειμωνιάτικες εξορμήσεις το πρώτο επίσημο τριήμερο του χρόνου, που συνήθως πέφτει στην αρχή της άνοιξης. Μας ξενίζει η χειμωνιάτικη εκδοχή της Καθαράς Δευτέρας; Κάθε άλλο! Παίρνουμε τους χαρταετούς και τις λαγάνες μας, και φεύγουμε για τέσσερις αγαπημένους ορεινούς προορισμούς, από τα υψώματα των οποίων θα πετάξουν άλλωστε (οι χαρταετοί, όχι οι λαγάνες) καλύτερα.

Ταΰγετος

Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, ο Ταΰγετος προσφέρεται τόσο για διαδρομές μέσα στη φύση, χάρη στο άριστα σηματοδοτημένο (και ιδανικό για αρχάριους) δίκτυο μονοπατιών του, όσο και για cocooning πλάι στο τζάκι στα γραφικά –και εν πολλοίς ανεξερεύνητα– χωριουδάκια του. Θέλετε και λίγο sightseeing, μαζί με όλα αυτά; Η καστροπολιτεία του Μυστρά δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν.

Πού θα βολτάρετε: Στα πανέμορφα χωριουδάκια του Βόρειου Ταΰγετου: το Καστόρι, το Γεωργίτσι, την Πελλάνα, το Λεοντάρι και πολλά ακόμα που σας έχουμε συστήσει και παλιότερα εδώ. Σε μονοπάτια σαν αυτό που ελίσσεται πλάι στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Κάστορα ή εκείνα στο νότιο τμήμα του Ταΰγετου, που διασχίζουν το προστατευόμενο από το Δίκτυο Natura φαράγγι του Ανακώλου. Πολύ κοντά σε αυτό βρίσκονται μερικά ακόμα πανέμορφα –και ήσυχα– χωριά, όπως το Ξηροκάμπι, η Παλαιοπαναγιά και η Άρνα.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ταλετόν στο Ξηροκάμπι (69€ το δίκλινο με πρωινό). Αν προτιμάτε για βάση σας το βόρειο τμήμα του τμήμα του Ταΰγετου, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι το Ξενοδοχείο Καστόρι στο ομώνυμο χωριό (στα 60€ το δίκλινο με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό) και το πανέμορφο αρχοντικό Λεοντάρι, στο χωριό με το ίδιο όνομα (στα 80€ το δίκλινο με λαχταριστό σπιτικό πρωινό). Τέλος, αν είστε μεγαλύτερη παρέα, ιδανική επιλογή είναι ο Ξενώνας Μαζαράκη, στα Πικουλιάνικα, που διαθέτει όμορφα διαμερίσματα των τεσσάρων ατόμων με τζάκι στα 48€ το άτομο ανά διανυκτέρευση με πλούσιο πρωινό.

Πού θα φάτε: Ποταμίσια πέστροφα και τοπική κουζίνα στην Παλιά Αγορά στο Καστόρι, καταπληκτική δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε ντόπια εποχιακά υλικά στα Χρώματα, στα Πικουλιάνικα, θρυλική σχάρα στην Ελατόβρυση στο Νεοχώρι και εξαιρετική τοπική κουζίνα στην Τόριζα, στο ομώνυμο χωριό, και στο Ελληνικόν, στο Ξηροκάμπι.

Όλυμπος

Το βουνό των θεών (ή το βουνό των βουνών, αν προτιμάτε) μπορεί να μην προσφέρεται αυτή την εποχή για πεζοπορίες και ανάβαση στις κορυφές του –εκτός αν είστε προχωρημένοι στο σπορ και συνηθισμένοι στα χιόνια– αλλά τα χωριουδάκια στις πλαγιές του είναι ιδανικά για ένα long weekend στη φύση.

Πού θα βολτάρετε: Το Λιτόχωρο και ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι οι “hot” προορισμοί του Ολύμπου, με όλη την υποδομή αλλά και την κοσμοσυρροή που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός. Η μοναδική φύση που περιβάλλει το Λιτόχωρο και τα λιθόκτιστα καλντερίμια του Παλαιού Παντελεήμονα δικαιολογούν τον τίτλο τους. Αν προτιμάτε κάτι πιο εναλλακτικό, η κρυμμένη από τους προβολείς της δημοσιότητας Καρυά είναι ο προορισμός σας. Κτισμένη σε υψόμετρο που αγγίζει τα 900 μέτρα, περιτριγυρισμένη από καταπράσινες βουνοπλαγιές, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα πυκνά ελατοδάση, είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυθεντικό Όλυμπο μπορείτε να προσεγγίσετε χωρίς πεζοπορία.
Διαβάστε περισσότερα - Όλυμπος: Εξορμήσεις στο βουνό των θεών

Πού θα μείνετε:
Στα κουκλίστικα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Πλειάδες στον Παλαιό Παντελεήμονα, με την υπέροχη θέα (στα 63€ το δίκλινο με πρωινό). Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Vassilis Guesthouse στη Ραψάνη (40€ το δίκλινο). Στα τρισχαριτωμένα δωμάτια του ξενώνα Ιππολύτη, στο χωριό Παλαιοί Πόροι στις παρυφές του Ολύμπου (50€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Δημιουργική κουζίνα στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο, ζουμερά κρεατικά και κυνήγι στις Πλειάδες στον Παλαιό Παντελεήμονα, αρνάκι στη σούβλα και νοστιμότατο κοντοσούβλι στην Αμβροσία, στην Καρυά και σπεσιαλιτέ όπως φιλετάκια αγριογούρουνου και κοκκινιστό ζαρκάδι στην ταβέρνα του Δημάτη, στον Άγιο Δημήτριο.

Πήλιο

Ο πρώτος ίσως προορισμός που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων όταν μιλάμε για ορεινά τριήμερα, το Πήλιο έχει κάτι για όλους: Και κοσμοπολίτικα χωριά με πανέμορφους ξενώνες και νυχτερινή ζωή, και εκτός πεπατημένης καταφύγια για να κρυφτείτε από τους πάντες και τα πάντα, και φαντασμαγορική φύση και εξαίσια κουζίνα. Το δύσκολο είναι να επιλέξετε κάθε φορά την βάση σας. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Πού θα βολτάρετε: Στα γραφικά καλντερίμια της Τσαγκαράδας, που ανακηρύσσεται σταθερά από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ο ρομαντικότερος προορισμός του Πηλίου. Ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά της Βυζίτσας, κάτω από το ειδυλλιακό φυσικό τοπίο στις Μηλιές, στα ορεινά δρομάκια του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, στα αξιοθέατα της Μακρινίτσας και στις όμορφες πλατείες της Ζαγοράς.
Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα σπιτάκια του Ελαιώνα Βεργόπουλου στη Νταμούχαρη (στα 60€ το δίκλινο με πρωινό). Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Χαραυγή στη Ζαγορά (στα 55-60€ το δίκλινο). Ιδιαίτερα οικονομικά είναι τα περιποιημένα δωμάτια στο Χάνι του Ζήση στα Χάνια (46€ το δίκλινο με πρωινό) όπως και αυτά του Tasia Boutique Hotel, επίσης στα Χάνια (από 33€ το δίκλινο). Τέλος, στα ήσυχα Άνω Λεχώνια, τα δωμάτια του Spyros Studios θα σας κοστίσουν 40€ ανά δίκλινο.

Πού θα φάτε: Εξαιρετική τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο Μεϊντάνι και τα Οινομαγειρέματα στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα και παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις στην ταβέρνα Κρίτσα στην Πορταριά.

Ζαγοροχώρια

Ιδανική επιλογή για τους ορμώμενους εκ βορείου Ελλάδας, αποζημιώνουν για τα έξτρα χιλιόμετρα και τους… νότιους με την φαντασμαγορική ομορφιά τους, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην χώρα. Και γι’ αυτό δεν φροντίζουν μόνο τα πανέμορφα πέτρινα χωριουδάκια, αλλά και οι ειδυλλιακές διαδρομές (πεζοπορικές, ποδηλατικές, ιππασίας, ή υδάτινες, με βάρκες του rafting) στο υπέροχο φαράγγι του Βίκου που βρίσκεται στην καρδιά των Ζαγοροχωρίων.

Πού θα βολτάρετε: Από τη Βωβούσα, που εκπροσωπεί την ήρεμη δύναμη του Ανατολικού Ζαγορίου και βρίσκεται στη δροσερή γειτονιά του ποταμού Αώου, μέχρι το δυνατό δίδυμο των Πάπιγκων, τα λιθόκτιστα καλντερίμια του Κεπέσοβου και τον λιλιπούτειο ορεινό παράδεισο του Δίλοφου, κάποιο από τα 46 Ζαγοροχώρια θα σας κλέψει την καρδιά. Μην χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Εθνικό Δρυμό ή να επιχειρήσετε ιππασία στο ειδυλλιακό σκηνικό των παρυφών της Πίνδου.
Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Πού θα μείνετε: Στο υπέροχο Αρχοντικό Ζαρκάδα στο Μονοδένδρι (54€ το δίκλινο με πρωινό) τα μπαλκόνια του οποίου αγναντεύουν το φαράγγι, στον ρουστίκ ξενώνα Αλώνι στα Άνω Πεδινά (στα 40€ το δίκλινο με πρωινό), ή στα παραδοσιακά δωμάτια του Gouris Guesthouse στο Τσεπέλοβο (από 40€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Εξαιρετική τοπική κουζίνα, αλλά και διεθνείς σπεσιαλιτέ, στο Ντιζάκι στα Άνω Πεδινά. Σπιτικά πιάτα με δημιουργικές πινελιές στο Κανέλλα και Γαρύφαλλο στη Βίτσα. Μαγειρευτά όπως θα τα έφτιαχνε η μαμά στο σπίτι, αλλά και ντόπια κρεατικά στη σχάρα, στου Άγγελου, στη Βωβούσα.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v