Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Γραφικά κεφαλοχώρια, ανέγγιχτη φύση, όμορφες ορεινές διαδρομές και υπαίθριες δραστηριότητες σε μια ολιγοήμερη εξόρμηση στον «ήσυχο» Ελικώνα.
Ελικώνας: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν έχει τον “in” χαρακτήρα του γειτονικού και celebrity Παρνασσού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μας αρέσει. Ο Ελικώνας, το βουνό που ορθώνεται μπροστά μας ενώ αφήνουμε τον επαρχιακό δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, προσφέρει όλα όσα ζητάμε από μια ολιγοήμερη κοντινή απόδραση: παρθένα φύση, όμορφες διαδρομές, γραφικά χωριουδάκια και υπαίθριες δραστηριότητες.

Και όλα αυτά, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα.

Ορεινές βόλτες στην καρδιά του βουνού

Πρώτη μας στάση και υποψήφιο ορμητήριο, η Αγία Άννα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του βουνού. Διατηρεί ελάχιστα την αρχική του αρχιτεκτονική μορφή, όμως αυτό δεν θα σας εμποδίσει να απολαύσετε τη βόλτα σας ανάμεσα στα σπιτάκια από ντόπια πέτρα, να χαζέψετε το άπλετο ελατόδασος που εκτείνεται στα πέριξ και να ρουφήξετε μερικές γουλιές από ζεστό ελληνικό καφεδάκι στο «Καφέ των φίλων» στην πλατεία του χωριού.

Κάμποσα χιλιόμετρα βορειότερα, σε υψόμετρο 800 μέτρων βρίσκουμε το ομώνυμο χωριό του βουνού, και επίσης υποψήφιο ορμητήριο για τις βόλτες μας στη γύρω περιοχή, το οποίο «πνίγεται» σε εκτάσεις ελατόδασους και μας καλωσορίζει με μία μίνι-λιμνούλα που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προσθέσει ο τηλεοπτικός ζωγράφος Μπομπ Ροςς και κάμποσα καταπράσινα ορεινά λειβάδια. Από εδώ, θα είναι… αμαρτία να μην βρείτε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, εξαιρετικό δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, χτισμένο εκεί που κάποτε βρισκόταν ο Ναός της Αρτέμιδος. Ίσως το πιο «τουριστίκ» σημείο του βουνού.

Επόμενη στάση στο Κυριάκι, το γνωστό κεφαλοχώρι του Βουνού, με την όμορφη κεντρική πλατεία και τον γεροπλάτανο. Πολλά είναι τα σημεία, μέσα και έξω από το χωριό, που μπορεί να θαυμάσετε. Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρικο πλάτανο, η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και η πέτρινη, Μεγάλη Βρύση. Must επίσης, είναι μια βόλτα στο λόφο Παλιόκαστρο, απέναντι από το χωριό, στον οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία Φωκική πόλη Φλυγόνιον, της οποίας τα ερείπια συνυπάρχουν με το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Από εκεί, μπορείτε να δείτε το χωριό από ψηλά και να θαυμάσετε την Λάκκα, τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό.

Σημειώστε ότι στο Κυριάκι πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Φλυγόνιο, στο οποίο παρελαύνει πλήθος σημαντικών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

Τα πεζοπορικά μονοπάτια

Τα εκτεταμένη δάση του βουνού και τα παραπάνω από χίλια ήδη φυτών που φιλοξενούν, κάνουν τον Ελικώνα ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των πεζοπορικών εξορμήσεων. Το χαρακτηριστικότερο μονοπάτι, είναι εκείνο που ξεκινά από την Αγία Άννα προς την κορυφή Παλιοβούνα συνολικής διάρκειας τριών ωρών, μέσα από ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Φυσικά δεν είναι το μόνο. Σχεδόν από κάθε χωριό του βουνού ξεκινά και κάποιο μονοπάτι που περιμένει να το ανακαλύψετε. Ο άκρως δραστήριος στην περιοχή «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου» θα σας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού διοργανώνει συχνά πυκνά πεζοπορικές εξορμήσεις, αλλά και παρέχει συμβουλές προς τους επίδοξους ορειβάτες έτσι ώστε να κινηθούν με ασφάλεια στα μονοπάτια της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα του στο FB.

Πάμε για… ποτάμιο σκι;

Περί τα 37 χιλιόμετρα από το Κυριάκι, στην Αλίαρτο, θα βρείτε την μοναδική στην Ελλάδα πίστα για ποτάμιο σκι. Ναι, καλά διαβάσατε. Πρόκειται για μια άκρως εθιστική μορφή σκι, η οποία γίνεται σε ποτάμια ή τεχνητές λίμνες και δεν υστερεί καθόλου σε αδρεναλίνη συγκριτικά με το αδερφάκι της στη θάλασσα. Η Hatzis Water Ski Paradise θα αναλάβει να σας μυήσει στο σπορ, ενώ αν κάποιο μέλος της παρέας δεν «ψήνεται» να βραχεί μπορεί κάλλιστα να αράξει στις όχθες του ποταμού και να απολαύσει άνετα το καφεδάκι του. Το 20λεπτο μάθημα κοστίζει 20€. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα εδώ.

Ορεινή γευσιγνωσία
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ελικώνιο στην Αγία Άννα θα απολαύσετε αρνί ψημένο σε κληματόβεργες, γαρδουμπάκια και εξαιρετικό κατσικάκι στη γάστρα από τα χεράκια της κ. Άννας. Στο Κυριάκι, ντόπιους μεζέδες και νόστιμα κρέατα θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα Αρχοντικό, λίγο έξω από το χωρίο, ενώ στην καρδιά του χωριού η ταβέρνα Συναξάρια αποτελεί μια εξίσου καλή επιλογή για ντόπιες γεύσεις. Τέλος, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε παραδοσιακά ζυμαρικά και εξαιρετικές χειροποίητες πίτες από τις «Μούσες», στο Κυριάκι, τον Σύνδεσμο Γυναικών Κυριακίου.

Πού θα μείνετε
Στα δωμάτια του Ξενώνα Ελικώνιο στην Αγία Άννα, δίκλινα και τρίκλινα με αυτόνομη θέρμανση (40€ με πρωινό για ένα δίκλινο), στον Ξενώνα «Κουτσούρι» επίσης στην Αγία Άννα (70€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο Δίανθος στο Κυριάκι (60€ για ένα δίκλινο με πρωινό).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v