5 σούπερ επισκέψιμα οινοποιεία κοντά στην Αθήνα

Στον Παρνασσό, την Πελοπόννησο και την Αττική, πέντε υπέροχα επισκέψιμα οινοποιεία ό,τι πρέπει για σαββατιάτικες μονοήμερες με καλά κρασιά.
5 σούπερ επισκέψιμα οινοποιεία κοντά στην Αθήνα

της Ηρώς Κουνάδη

Όλα όσα ήθελες πάντα να μάθεις για το κρασί… και άλλα τόσα, σε απολαυστικές ξεναγήσεις, οινοδοκιμές και γευσιγνωσίες μια-δυο ώρες δρόμο από την πόρτα του σπιτιού μας. Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου και της Στερεάς έχουν σίγουρα κάτι να σου πουν.

Κτήμα Αργυρίου
Πολύδροσο Παρνασσού, τηλ.: 2234029616

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στις κατάφυτες πλαγιές του Παρνασσού, το Οινοποιείο Αργυρίου δεν είναι απλά επισκέψιμο, μπορεί και να σας φιλοξενήσει στον πανέμορφο, πετρόχτιστο ξενώνα του (από 95€ το δίκλινο με τζάκι και φανταστικό πρωινό). Αν πετύχετε ηλιόλουστο φθινοπωρινό μεσημέρι, θα καθίσετε έξω στην κουκλίστικη αυλή για τις απαραίτητες οινοδοκιμές σας, διαφορετικά στο ατμοσφαιρικό κελάρι.



Μη φύγετε χωρίς φιάλη: Tango από την τοπική ποικιλία Μαυρούδι, για τους λάτρεις του ροζέ, Μαλαγουζιά όσοι αγαπάτε τα λευκά.

Κτήμα Παλυβού
Νεμέα, τηλ.: 27460 24190
Επισκέψεις και ξεναγήσεις Δευτέρα ως Κυριακή, 9.00-17.00 (το καλοκαίρι 10.00-18.00)



Κάτι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τον φαντασμαγορικό αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, το Κτήμα Παλυβού αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά του μεγαλύτερου αμπελώνα των Βαλκανίων, εκείνου της Νεμέας, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Ξεναγήσεις στον αμπελώνα και το οινοποιείο, οινοδοκιμές, προβολές, σεμινάρια wine tasting, γεύματα ειδικά στημένα για να ταιριάζουν με τα κρασιά του κτήματος και εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας κάνουν το Κτήμα Παλυβού ένα από τα πιο δραστήρια –και ως εκ τούτου δημοφιλέστερα− επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας.

Μη φύγετε χωρίς φιάλη: Bee, ονειρεμένο ροζέ ημίγλυκο και ημιαφρώδες, και πολυβραβευμένο Νόημα, που παντρεύει Αγιωργήτικο με Cabernet Sauvignon και Syrah.

Κτήμα Σκούρας
10ο χλμ Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι Αργολίδας, τηλ.: 27510 23688
Επισκέψεις και ξεναγήσεις καθημερινές 9.00-15.30 και Σάββατα 10.30-18.30 κατόπιν ραντεβού



Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άργος, στο χωριό Μαλανδρένι, οι αμπελώνες του Κτήματος Σκούρα απλώνονται σε δύο ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τη Νεμέα και τη Μαντίνεια. Ακριβώς μία ώρα και ένα τέταρτο από την Αθήνα, φιλοξενεί γευσιγνωσίες και οινικές δοκιμές, ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του οινοποιείου και στους αμπελώνες, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα –μείνετε συντονισμένοι για τις προσεχείς εκδηλώσεις εδώ.



Μη φύγετε χωρίς φιάλη: Βαθυκόκκινο Λαβύρινθο, από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon, αλλά και ροζέ Peplo, που μας χαρίζουν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο.

Κτήμα Κοκοτού
Σταμάτα, τηλ.: 210 8145113



Βγαλμένος από εικονογράφηση παραμυθιού, ο δημοφιλέστερος ίσως (και πιο δραστήριος σίγουρα) αμπελώνας της Αττικής διοργανώνει δραστηριότητες που ποικίλλουν από ξεναγήσεις και βραδιές γευσιγνωσίας μέχρι συγκομιδή μελιού, συμμετοχή στον τρύγο, καλλιτεχνικά events, παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους, πικ νικ και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Δείτε τα προσεχή events στη σελίδα του Κτήματος στο Facebook και στο επίσημο site τους και εγγραφείτε στο Club για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για τις δραστηριότητες οινικού και μη περιεχομένου.



Μη φύγετε χωρίς φιάλη: Τρεις Τρεις Παράδες όσοι αγαπάτε τα λευκά (δείτε και την παρουσίαση που είχαμε γράψει όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το μακρινό 2014) και υπέροχη ροζέ Κλέφτρα Κίσσα, από Merlot και Cabernet Sauvignon.

Κτήμα Παπαγιαννάκου
Μαρκόπουλο, τηλ.: 22990 25206
Επισκέψεις και ξεναγήσεις καθημερινά από 09:00 έως 16:00 (εκτός Κυριακής) κατόπιν συνεννόησης



Σας το έχουμε συστήσει και παλιότερα ως το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας. Πέρα, όμως, από τις σημαντικότατες οικολογικές του ανησυχίες, το Κτήμα Παπαγιαννάκου διαθέτει και πανέμορφους χώρους, και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή που φέρνει τον επισκέπτη πολύ κοντά στην διαδικασία παραγωγής. Οι χώροι του διατίθενται για εκδηλώσεις και πάρτι, ενώ τακτικά διοργανώνονται οινοδοκιμές και γευσιγνωσίες –μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του στο Facebook.

Μην φύγετε χωρίς φιάλη: Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα, οι λάτρεις του λευκού, Merlot Παπαγιαννάκου οι φίλοι του κόκκινου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v