Πόσο καλά ξέρεις τις ελληνικές πόλεις;

Σας προκαλούμε να απαντήσετε σε 15 ερωτήσεις και να μάθετε ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζατε για τις ελληνικές πόλεις.
Πόσο καλά ξέρεις τις ελληνικές πόλεις;
του Γιώργου Κόκουβα

Πόσα γνωρίζετε για τις πόλεις ανά την Ελλάδα; Ποιες παράξενες ιστορίες κρύβουν τα ονόματά τους; Για τι φημίζεται η καθεμία, ποιες κόντρες υπάρχουν μεταξύ τους και ποιες ιδιαιτερότητές τους επιβιώνουν ακόμα και σήμερα; Το in2life ετοίμασε ένα πρωτότυπο κουίζ για τις πόλεις ανά την Ελλάδα και σας προκαλεί να απαντήσετε και στο τέλος του δημοσιεύματος να μάθετε μικρά (ή μεγαλύτερα) αστικά μυστικά.

1.Σε ποια ελληνική πόλη βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαμούθ στον κόσμο;
α. Στο Αγρίνιο, και εκτίθενται στην κεντρική πλατεία της πόλης
β. Στην Κατερίνη, και έχουν μεταφερθεί στο Λούβρο
γ. Στα Γρεβενά, και έχουν μπει στο Βιβλίο Γκίνες

2.Ποια πόλη έχει πάρει το όνομά της από μια γοργόνα;
α. Η Έδεσσα, μυθική κόρη του Ηρακλή που ζούσε τον μισό χρόνο στον καταρράκτη της πόλης και τον άλλο μισό με τους θεϊκούς συγγενείς της στον Όλυμπο
β. Η Θεσσαλονίκη, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ρωτούσε τα περαστικά καράβια αν ζει ο αδελφός της
γ. Η Κορώνη, η περίφημη «βασίλισσα των γοργόνων» που σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο κατείχε το στέμμα του βυθού, την γνωστή «κορώνα»

3.Ποια είναι η πρώτη πόλη σε κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα;
α. Η Λάρισα, που φημίζεται για τις καφετέριες στις πλατείες της
β. Η Θεσσαλονίκη, όπου και «επινοήθηκε» ο εθνικός μας φραπές
γ. Η Λιβαδειά, γνωστή και ως «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ»



4.Ποιας πόλης ο σταθμός των τρένων σχεδιάστηκε από τον Ευαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του σπουδαίου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο;
α. Της Αθήνας. Αν παρατηρήσετε σε κάθε τοίχο του σταθμού Λαρίσης θα δείτε την υπογραφή του
β. Της Ξάνθης, και πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους σταθμούς της χώρας
γ. Του Βόλου, όπου ζούσαν πατέρας και γιος στα τέλη του 19ου αιώνα

5. Σε ποια πόλη γίνονται τα πρώτα καρναβάλια της χρονιάς στις αρχές Ιανουαρίου, τα περίφημα «Ραγκουτσάρια»;
α. Στην Καστοριά, όπου μεταμφιάζονται από την Πρωτοχρονιά
β. Στην Πάτρα, όπου το περίφημο Καρναβάλι ξεκινά πολύ νωρίς. Οι εορτασμοί της Αποκριάς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο είναι απλώς η κορύφωσή τους.
γ. Στην Κοζάνη, όπου σύμφωνα με το έθιμο, μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας, καίνε και τον Καρνάβαλο.

6. Ποια ελληνική πόλη πήρε το όνομά της από τον Μέγα Αλέξανδρο;
α. Η Αλεξανδρούπολη
β. Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας
γ. Η Καλαμπάκα

7. Σε ποια πόλη ευλογήθηκε η σημαία της Επανάστασης, σηματοδοτώντας την αρχή του «αγώνα του ‘21»;
α. Στην Κόρινθο, και υψώθηκε πάνω από τον Ισθμό
β. Στην Καλαμάτα, από τις πρώτες πόλεις του Μοριά που απελευθερώθηκαν
γ. Στην Πάτρα, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό



8. Σε ποια πόλη θα βρείτε Μουσείο Κομπολογιού;
α. Στην Ανδραβίδα, όπου αφθονούν τα κοιτάσματα κεχριμπαριού
β. Στο Ναύπλιο, στην πανέμορφη παλιά πόλη
γ. Στην Κομοτηνή, όπου τα έφεραν για πρώτη φορά οι οθωμανοί αγάδες

9. Ποιας πόλης το όνομα σημαίνει «πύργος μέσα στο νερό»;
α. της Πρέβεζας, από λατινική ρίζα
β. της Έδεσσας, από φρυγική ρίζα
γ. του Ναυπλίου, από αρχαιοελληνική ρίζα

10. Ποια πόλη φημίζεται για τους κουραμπιέδες της;
α. Η Καβάλα, για αυτούς με το ολόκληρο αμύγδαλο
β. Τα Καμένα Βούρλα, με το περίφημο οθωμανικό ζαχαροπλαστείο «Kurabiye»
γ. Το Ρέθυμνο, στο οποίο κερνούν ρακές συνοδεία μίνι κουραμπιέ



11. Ποια ελληνική πόλη λεγόταν Δεδέαγατς ως το 1919;
α. Το Διδυμότειχο, που αποτελεί ακριβή μετάφραση της λέξης από τα τουρκικά
β. Η Αλεξανδρούπολη, που χτίστηκε για να συνδέσει τα Βαλκάνια με την Βιέννη
γ. Η Δράμα, γιατί ο Δεδέ Αγάς ήταν γνωστός τραγικός ποιητής της περιοχής

12. Οι κάτοικοι ποιας πόλης αλληλοαποκαλούνται περιπαικτικά «μινάρες»;
α. Της Ξάνθης, εξαιτίας του μιναρέ που υπάρχε στην παλιά πόλη
β. Της Θεσσαλονίκης, για τα αποκαλυπτικά μίνι φορέματα που φορούν οι νεαρές Θεσσαλονικιές
γ. Της Πάτρας, και στην «διάλεκτό» τους σημαίνει «μ**άκες»

13. Ποιες πόλεις έχουν κόντρα μεταξύ τους;
α. Ο Βόλος με τη Λάρισα, για ποδοσφαιρικούς μεταξύ άλλων λόγους
β. Η Αθήνα με τη Σπάρτη – η κόντρα του Πελοποννησιακού Πολέμου καλά κρατεί
γ. Η Λιβαδειά με την Καρδίτσα, για το ποια πόλη έχει το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα

14. Ποιας πόλης ο δήμαρχος ανακηρύχθηκε διεθνώς «δήμαρχος του μήνα» για τον περασμένο Οκτώβριο;
α. ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, χάρη στην συμμετοχή του στις λαϊκές κινητοποιήσεις «Δεν πληρώνω»
β. ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χάρη στην πρωτοποριακή δενδροφύτευση της οδού Ερμού με ελιές
γ. ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις του στη συμπρωτεύουσα



15. Ποια πόλη ανακηρύχθηκε ως «η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας»;
α. Το Κιλκίς, όπου λειτούργησε πριν πέντε χρόνια το πρώτο πειραματικό ΚΕΠ της χώρας αποκλειστικά με υπολογιστές και όχι με δημοσίους υπαλλήλους
β. Τα Τρίκαλα, που διαθέτουν το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών και δωρεάν internet για χιλιάδες πολίτες
γ. Η Κόρινθος, ο δήμος της οποίας χαρίζει κάθε δύο χρόνια σε όλους τους εγγεγραμμένους στο δημοτολόγιο κατοίκους της υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας

Οι απαντήσεις



1 – γ
Το 2007, η ελληνίδα καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά και ο ολλανδός ερευνητής Ντικ Μολ ανακάλυψαν στα Γρεβενά τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου: Έχουν μήκος 5,02 μέτρα και ανήκαν σε μαστόδοντα, πρόγονο του ελέφαντα που ζούσε 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι χαυλιόδοντες κατέχουν το Ρεκόρ Γκίνες για το μέγεθός τους και εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς-Γρεβενών

2 – β
Η Θεσσαλονίκη ήταν η ετεροθαλής αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου, ο οποίος ίδρυσε την πόλη και την ονόμασε έτσι προς τιμήν της. Ο μύθος λέει πως η Θεσσαλονίκη ήταν ερωτευμένη με τον Αλέξανδρο και όταν έμαθε για τον θάνατό του, έπεσε και πνίγηκε στον Θερμαϊκό. Έκτοτε, σύμφωνα πάλι με τον μύθο, εμφανιζόταν ως γοργόνα στο Αιγαίο ρωτώντας τους περαστικούς αν «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος», και όσοι απαντούσαν αρνητικά, χάνονταν στον βυθό.

3 - α
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, και για το ένα τρίτο αυτής της κατανάλωσης ευθύνεται αποκλειστικά μία και μόνο πόλη, η Λάρισα.

4 – γ
Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο γεννήθηκε στον Βόλο, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του από το 1897. Αρκετά χρόνια πριν, ο πατέρας του, Ευαρίστο Ντε Κίρικο, είχε αναλάβει ως μηχανικός την επίβλεψη της κατασκευής του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου. Ο σταθμός του Βόλου έχει την υπογραφή του. Στην πόλη του βόλου υπάρχει και «Κέντρο Τέχνης Τζ. Ντε Κίρικο».

5 – α
Στην Καστοριά, από τις αρχές κιόλας του έτους, ξεκινά η αναβίωση των διονυσιακών τελετών με μεταμφιεσμένα μπουλούκια. Οι εορτασμοί που ονομάζονται «Ραγκουτσάρια» κορυφώνονται στις 6-8 Ιανουαρίου.

6 – β
Κι όμως, η Αλεξανδρούπολη δεν πήρε το όνομά της από τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά από τον βασιλιά Αλέξανδρο της Ελλάδας που σκοτώθηκε το 1919. Αντίθετα, στενή σχέση με τον «βασιλιά των Μακεδόνων» έχει η πόλη της Ημαθίας. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κατά τη διάρκεια της απουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκστρατεία εισέβαλαν στην περιοχή αυτή επιδρομείς, οι γυναίκες πήραν τα όπλα, πολέμησαν γενναία και έδιωξαν τον εχθρό. Όταν λοιπόν επέστρεψε ο Μέγας Αλέξανδρος και πληροφορήθηκε το κατόρθωμά τους, διέταξε τους άνδρες του να βγάλουν τις περικεφαλαίες τους και να τις δώσουν στις γυναίκες, οι οποίες από τότε τις φορούν με καμάρι και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής τους φορεσιάς και κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής.

7 – β
Στις 23 Μαρτίου του 1821, απελευθερώνεται από τους οπλαρχηγούς του Μοριά η Καλαμάτα. Ο τούρκος αγάς τους παραδίδει την πόλη, και την επόμενη ημέρα, συγκεντρώνονται 5.000 Έλληνες στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ευλογείται η σημαία της Επανάστασης. Η «εποποιΐα» του ’21 είχε ήδη αρχίσει.

8 – β 
Μουσείο Κομπολογιού θα βρείτε στο Ναύπλιο, στεγασμένο σε ένα γοητευτικό διώροφο κτίριο του 18ου αιώνα, όπου λειτουργεί και εργαστήριο κατασκευής του, αλλά και πωλητήριο. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό μουσείο Κομπολογιού στον κόσμο. 

9 – β

Το όνομα της Έδεσσας προέρχεται από την φρυγική λέξη «wέδες» που σημαίνει πύργος/πόλη μέσα στο νερό, καθώς «λούζεται» από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας, αυτούς του ποταμού Βόδα ή Εδεσσαίου.

10 – α
Στην περιοχή Καβάλας, και συγκεκριμένα στην Νέα Καρβάλη, θα είναι έγκλημα αν περάσετε χωρίς να εφοδιαστείτε με τους (παντός καιρού και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα) ονομαστούς κουραμπιέδες.

11 - β

Η Αλεξανδρούπολη λεγόταν Δεδέαγατς ως το ’19. Δεδέαγατς σημαίνει «το δέντρο του παππού», όνομα που αναφέρεται σε μια τοπική παράδοση ενός σοφού δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και τελικά θάφτηκε δίπλα σε αυτό. Η πόλη ιδρύθηκε το 1875 από τον Βαρόνο Χιρς, ο οποίος είχε αναλάβει το μεγαλόπνοο έργο να συνδέσει σιδηροδρομικά την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Βιέννη. Το όνομα της πόλης άλλαξε μετά τον θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου, προς τιμήν του οποίου… επαναβαφτίστηκε.

12 – γ
Οι Πατρινοί έχουν την δική τους ιδιαίτερη «διάλεκτο», στην οποία εξέχουσα θέση έχει η λέξη «μινάρας», που αντιστοιχεί στον γνωστό χαρακτηρισμό «μ**άκας».

13 – α
Η κόντρα Βόλου και Λάρισας, παρ’ ότι έχει πλέον καταλαγιάσει αισθητά, παραμένει ζωντανή στην «λαϊκή παράδοση» της Θεσσαλίας. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτή η αντιπαλότητα – πιθανότατα για οικονομικούς λόγους – αλλά η κόντρα μεταφέρθηκε σε ποδοσφαιρικούς όρους, με βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο τοπικών ομάδων.

14 – γ
Το Citymayors.com έχρισε τον Γιάννη Μπουτάρη «δήμαρχο του μήνα» σε παγκόσμια κλίμακα τον Οκτώβριο του 2012, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

15 – β
Τα Τρίκαλα, για την πρωτοβουλία τους e-Trikala.gr, ανακηρύχθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας «η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας» το 2004. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι 35 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, 34 ασύρματοι κόμβοι για δωρεάν internet σε 10.000 πολίτες και επισκέπτες, 900 θέσεις e-parking και πολλές ακόμη υπηρεσίες που θα δείτε εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v