Ελένη Χατζηδημητρίου: Όλος ο Ασύρματος πράσινος και ανοιχτός για όλους

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελένη Χατζηδημητρίου: Όλος ο Ασύρματος πράσινος και ανοιχτός για όλους
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου μιλά στο insider.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλάνο ανάπλασης της εμβληματικής περιοχής του Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραχώρησης και πλέον ξεκινά η υλοποίηση της ολοκληρωμένης μελέτης.

Όπως αποκαλύπτει στο insider.gr η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, κυρία Ελένη Χατζηδημητρίου ο νέος Ασύρματος θα είναι ένα εντυπωσιακά όμορφο πάρκο, το οποίο θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης, πολιτισμού και αθλητισμού με ήπια υλικά και χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, η κυρία Χατζηδημητρίου εκτιμά πως η ευρύτερη ανάπτυξη των Νοτίων Προαστίων μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον Άγιο Δημήτριο, αρκεί «να απλώσει δίκτυ προστασίας τόσο προς τους κατοίκους του όσο και προς τους επισκέπτες». Παράλληλα, τονίζει πως η πρόκληση για την επόμενη πενταετία είναι ο δημότης του Αγίου Δημητρίου να ζει σε μια πόλη για την οποία είναι υπερήφανος, ενώ η ίδια βλέπει το δήμο «πιο ανθρώπινο» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Βρισκόμαστε στο Πάρκο Ασυρμάτου, μια από τις πιο εμβληματικές περιοχές του Αγίου Δημητρίου, αλλά και ευρύτερα των Νοτίων Προαστίων. Κυρία Χατζηδημητρίου, ποια είναι η ιστορία αυτού του χώρου, τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και τι πρόκειται να γίνει με την ανάπλασή του;

Μετά από μακροχρόνιες διεκδικήσεις και από όλους τους πολίτες της περιοχής και ευρύτερα, αλλά και μετά από μακροχρόνιες μάχες των διοικήσεων του Δήμου, καταφέραμε να γίνει η τελευταία παραχώρηση των τελευταίων 33 στρεμμάτων στον Ασύρματο.

Το πλάνο μας είναι η πόλη του Αγίου Δημητρίου να είναι βιώσιμη, με ό,τι σημαίνει αυτό

Τώρα εργαζόμαστε για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία περιλαμβάνει χώρους άθλησης, πολιτισμού και αθλητισμού με βιοκλιματικά υλικά και χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Έχουν ήδη αποψιλωθεί οι περισσότερες κεραίες, έχουν μείνει μόνο δύο εμβληματικές και έχει κατεδαφιστεί το κτήριο της παλιάς καφετέριας.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των δράσεων και σε πόσα χρόνια θα δούμε τον Ασύρματο στη νέα του μορφή;

Εφόσον μας ήρθε και το παραχωρητήριο, μετά και την τελευταία παραχώρηση το 2016, πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες.

Ο Ασύρματος είναι μόνο ένα από τα έργα που έχουν γίνει στον Άγιο Δημήτριο τα τελευταία χρόνια. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια άλλα εμβληματικά έργα και δράσεις που έγιναν στην περιοχή;

Ελένη ΧατζηδημητρίουΤο πλάνο μας είναι η πόλη του Αγίου Δημητρίου να είναι βιώσιμη, με ό,τι σημαίνει αυτό. Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει ανακατασκευές παιδικών χαρών. Θέλουμε να βλέπουμε την πόλη μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών και έχουμε επενδύσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Τι σημαίνει αυτό: παιδικές χάρες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. Έχουμε επτά παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν χωρίς τροφεία, έχουμε δωρεάν κατασκηνώσεις για τα παιδιά των δημοτών, όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο 1.000 παιδιά σε έξι κατασκηνωτικές περιόδους. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την προσβασιμότητα στα σχολεία, έχουμε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και γενικότερα προσπαθούμε να παρέχουμε το καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά της πόλης μας. Επίσης προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κινητικότητα στην πόλη με τη διαμόρφωση των δρόμων. Άμεσα θα ξεκινήσει η διαμόρφωση της Αγίου Δημητρίου, της κεντρικής λεωφόρου του Δήμου μας. Επιπλέον, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ και κάνουμε μελέτες για το ρέμα της Πικροδάφνης.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που ευρύτερα αλλάζει στα Νότια Προάστια. Βλέπουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις και εξελίξεις. Πώς επηρεάζουν όλα αυτά τον Άγιο Δημήτριο και τι σημαίνει αυτό για το Δήμο τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύουμε –και το βλέπουμε ήδη με το AirBnB που έχει φτάσει στον Άγιο Δημήτριο- ότι η επένδυση στα Νότια Προάστια και η Αθηναϊκή Ριβιέρα θα δράσει καταλυτικά και στο Δήμο μας. Θα αναπτυχθεί η αγορά, οι κατοικίες θα αναβαθμιστούν και θα υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και στα μαγαζιά.

Η εξέλιξη αυτή, με την άνοδο των τιμών των σπιτιών φέρνει μαζί της και κάποιες προκλήσεις. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό ως Δήμος;

Ο Δήμος πρέπει να απλώσει δίκτυ προστασίας τόσο προς τους κατοίκους του όσο και προς τους επισκέπτες. Να βελτιώσει την κινητικότητα μέσα στο Δήμο με θέσεις στάθμευσης και με χώρους αναψυχής, ώστε ο αρνητικός αντίκτυπος να μην είναι τόσο μεγάλος. Ακριβώς λόγω του μεγάλου εμπορικού κέντρου που έχει ανοίξει στη στάση του Μετρό Αγίου Δημητρίου, για αυτό το λόγο κάνουμε και την ανάπλαση της περιοχής με θέσεις στάθμευσης, ώστε οι κάτοικοι να ελαφρυνθούν από τον όγκο του κόσμου που επισκέπτεται αυτό το μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά και τη στάση του Μετρό.

Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι είναι να βρεθούν κοντά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά τα τελευταία χρόνια να εντάξουν του πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τι κάνει ο Άγιος Δημήτριος προς αυτή την κατεύθυνση;

Η κοινωνική πολιτική είναι ένας τομέας για τον οποίο είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Από το 2011 που αναλάβαμε, έχουμε όλες τις κοινωνικές δομές, δηλαδή και κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο.

Και όσον αφορά στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, λειτουργούμε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών από το 2011. Ήμασταν από τους λίγους δήμους πανελλαδικά που διενεργήσαμε εκλογές για την ανάδειξη των μεταναστών, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πληθώρα δράσεων αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λειτουργούν, εντελώς εθελοντικά σχολεία ελληνικών, για πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου.

Βρισκόσαστε κοντά στην ολοκλήρωση και της δεύτερης θητείας σας στο δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία για τα οποία νιώθετε υπερήφανοι;

Είναι πολλά τα στοιχεία για τα οποία νιώθουμε υπερήφανοι. Το βασικό είναι ό,τι παρέχουμε για την παιδεία και την εκπαίδευση και ό,τι παρέχουμε στα παιδιά. Γιατί, το μότο μας από την πρώτη μας θητεία ήταν «έχε το νού σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Αυτό είναι το μότο της πολιτικής με την οποία πορευόμαστε.

Και ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ζητούμενα για την επόμενη πενταετία;

Είναι ορίζοντας ο άνθρωπος, ο δημότης του Αγίου Δημητρίου να ζει σε μια πόλη για την οποία είναι υπερήφανος, στην οποία μπορεί να ζήσει, να κινηθεί στα μαγαζιά, να διασκεδάσει και γενικότερα να είναι ευχαριστημένος με την πόλη του. Δηλαδή να μπορέσει να ζήσει σε αυτή, να κινηθεί και να αθληθεί.

Όλα αυτά που μου περιγράφετε καλείστε να τα αντιμετωπίσετε πολιτικά έχοντας νέα δεδομένα. Και αναφέρομαι στην απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό για το δημοτικό συμβούλιο και πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι ισορροπίες προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο Δήμος;

Η απλή αναλογική εκφράζει τη δημοκρατία με τον πιο ευθύ τρόπο. Εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής γιατί είναι ένα διαφανές εκλογικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να εμπεδωθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο πολιτικός πολιτισμός. Και τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει συναινέσεις, σημαίνει πολιτικός διάλογος επί της ουσίας και όχι για τις εντυπώσεις, άρα σημαίνει και πολιτικές συγκλίσεις. Δηλαδή, να συμφωνούμε σε πράγματα για το καλό του λαού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι αυτός που μας εκλέγει.

Πώς βλέπετε τον Άγιο Δημήτριο στα επόμενα πέντε χρόνια;

Τον Άγιο Δημήτριο στα επόμενα πέντε χρόνια τον βλέπω πιο ανθρώπινο. Τον βλέπω με τον Ασύρματο ολοκληρωμένο, δηλαδή με έναν πνεύμονα πρασίνου πάρα πολύ μεγάλο σε ένα πολύ αστικό προάστιο. Άρα θα του δώσε έναν άλλον χαρακτήρα. Φαντάζομαι έναν Άγιο Δημήτριο πιο ανθρώπινο, κοντά στους δημότες όπως είναι. Να εκμεταλλευθεί όλα τα εργαλεία που του δίνονται, να γίνουν μεγάλα έργα, έργα πνοής που θα αλλάξουν την εικόνα του, αλλά να συνεχίσει να είναι ένας ανθρώπινος Δήμος, δίπλα στο δημότη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider