Κ. Κουκάς: Η Μύκονος διεκδικεί ό,τι της ανήκει και σε αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Κουκάς: Η Μύκονος διεκδικεί ό,τι της ανήκει και σε αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω
Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς μιλά στο insider.gr.

Η Μύκονος αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 2 εκατ. επισκέπτες και η φετινή χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα επιτυχημένη τονίζει ο δήμαρχος του νησιού κ. Κωνσταντίνος Κουκάς. Μιλώντας στο insider.gr αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί όλες οι βασικές υποδομές που αφορούν την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Παράλληλα τονίζει πως για να διευκολυνθεί η εγκατάσταση δημοσίων υπαλλήλων στο νησί παρέχεται επίδομα σίτισης και στέγασης, ενώ ο δήμος προχώρησε και στην παραχώρηση δωματίων σε εκπαιδευτικούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί. Όσο για τους μελλοντικούς του στόχους, ξεκαθαρίζει ό,τι για να πετύχουν, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να βάλουμε μπροστά το «εμείς» από το «εγώ».

Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για φέτος και πόσο έτοιμο είναι το νησί ώστε να ανταποκριθεί στο τουριστικό ρεύμα;

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Μύκονος έχει δεχτεί πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες και έχει καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Όπως όλα δείχνουν και η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και θα φιλοξενήσουμε περίπου 2 εκατ. επισκέπτες. Η Μύκονος φημίζεται για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και οι Μυκονιάτες για την εξαιρετική τους φιλοξενία, κάτι που θα επαναληφθεί για άλλη μια χρονιά.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο υπερκορεσμού του νησιού και τι έχει κάνει ο δήμος προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ζήτημα του υπερκορεσμού είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει σχέση με τον κίνδυνο αλλοτρίωσης από τη μεγάλη ανάπτυξη σε σχέση με τις δυνατότητες του νησιού.

Ως Δήμος παρέχουμε επίδομα σίτισης και στέγασης δημοσίων υπαλλήλων και προχωρήσαμε στην παραχώρηση δωματίων σε εκπαιδευτικούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί μας.

Επειδή η Μύκονος έχει μία πλούσια Ιστορία και Παράδοση είναι για μένα κορυφαίο στοίχημα και ένας από τους βασικούς λόγους που διεκδικώ ξανά την εμπιστοσύνη η των συμπολιτών μου η διατήρηση της ταυτότητας του νησιού μας τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επεξεργαστεί μαζί με επιστήμονες ένα στοχευμένο σχέδιο για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Χώρας Μυκόνου με την προστασία του παραδοσιακού οικισμού, την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του εναλλακτικού Τουρισμού, την ολοκλήρωση κάποιων βασικών έργων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα τα έργα στο αεροδρόμιο;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί όλες οι βασικές υποδομές που αφορούν την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Λειτούργησε για πρώτη φορά σε 24ωρη βάση το αεροδρόμιο, διπλασιάστηκε η συνολική έκταση του αεροσταθμοού, αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, αναβαθμίστηκε ο παλαιός και νέος λιμένας, ενισχύθηκε το δίκτυο των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών, έγινε εξαιρετικά επιτυχημένος προγραμματισμός δρομολογίων για την κρουαζιέρα με αποτέλεσμα να είμαστε το δεύτερο λιμάνι της χώρας σε αφίξεις κρουαζιεροπλοίων.

Μύκονος

Ως δήμος δώσατε κίνητρα για την εγκατάσταση δημοσίων υπαλλήλων στη Μύκονο. Πόσο εύκολη είναι η διαμονή για τους εργαζόμενους στο νησί και ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος;

Ως Δήμος πιέσαμε και καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να μας επιτρέψει νομικά να παρέχουμε έκτακτη βοήθεια στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν στο νησί μας ως ελάχιστη αναγνώριση για αυτά που προσφέρουν, αλλά και ως κίνητρο για να έρθουν ή να παραμείνουν στο νησί. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι εφόσον δεχόμαστε περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, ο Δήμος, η ΔΟΥ, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Πυροσβεστική, το Κέντρο υγείας και το ΕΚΑΒ πρέπει να έχουν το αντίστοιχο προσωπικό. Το δεύτερο είναι ότι το κόστος ζωής στο νησί είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακριβώς για αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα ως Δήμος παρέχουμε επίδομα σίτισης και στέγασης δημοσίων υπαλλήλων και προχωρήσαμε στην παραχώρηση δωματίων σε εκπαιδευτικούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νησί μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Μύκονος είναι ένα πλούσιο νησί και δεν έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη. Τι ισχύει με τον προϋπολογισμό του Δήμου;

Υπάρχει μία άποψη που συμπυκνώνεται στη φράση «σιγά μην έχει ανάγκη η Μύκονος» από κάποιους που λειτουργούν με στερεότυπα. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η Μύκονος συνεισέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους και εισφορές, όπως επίσης διαφήμισε τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να βάλουμε μπροστά το «εμείς» από το «εγώ»

Από εκεί και πέρα όπως γνωρίζετε, την περίοδο αυτή είχαμε τα capital controls και διπλές εκλογικές αναμετρήσεις, μειώθηκαν κατά 50% οι κρατικές επιχορηγήσεις, χρηματοδοτούμαστε με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τα εκατομμύρια επισκεπτών. Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον διασφαλίσαμε εκατομμύρια ευρώ από επιπλέον χρηματοδοτικά προγράμματα και μάλιστα διεκδικούμε επιπλέον πόρους ύψους σχεδόν 37 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Η Μύκονος διεκδικεί ότι της ανήκει και σε αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Είστε από τους πιο νέους δημάρχους και μάλιστα σε ένα δήμο με πολλές ιδιαιτερότητες. Τι ήταν αυτό που σας μένει από την πρώτη σας θητεία;

Το ότι καταφέραμε να κρατήσουμε το νησί όρθιο και να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε 10 εκατ. επισκέπτες στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που περιέγραψα παραπάνω.

Για να γίνει αυτό νοικοκυρέψαμε και εξορθολογήσαμε τη λειτουργία του Δήμου, εξασφαλίσαμε πάνω από 15 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα μεγάλα έργα, είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που παρέχουμε βοήθημα σίτισης και στέγασης για τους υπαλλήλους που ζουν στο νησί μας, υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες, χρηματοδοτούμε με δημοτικούς πόρους το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, αναβαθμίσαμε τις λιμενικές υποδομές, αναδείξαμε τον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους, και ασκήσαμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Και τι είναι αυτό που επιδιώκετε στη δεύτερη θητεία σας;

Καταρχήν να κατανοήσουμε όλοι ότι για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να βάλουμε μπροστά το «εμείς» από το «εγώ». Για να αντιμετωπίσουμε την υδροκέφαλη Πολιτεία, τη λογική κάποιων ότι η «Μύκονος δεν έχει ανάγκη», την άποψη κάποιων «επενδυτών» ότι μετράει μόνο το κέρδος, ανεξαρτήτως του κόστους πρέπει να συμφωνήσουμε ως κοινωνία σε ένα στοχευμένο σχέδιο με προτεραιότητες. Πρώτον στη διατήρηση της ταυτότητας του νησιού κάτι που πέρα από την προστασία του παραδοσιακού οικισμού στη Χώρα επιβάλει και την αναβάθμιση της πλέον παραδοσιακής περιοχής του νησιού που είναι η Άνω Μερά. Επίσης άλλος βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας της ζωής του κάθε συμπολίτη μας με την πραγματοποίηση βασικών έργων υποδομών και την ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στον Αθλητισμό, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider