Ξεμπλοκάρει ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεμπλοκάρει ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος
Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 293 εκατ. ευρώ.

Τέλος μπαίνει στο σίριαλ των 8 εργολαβιών του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, καθώς ήδη οι έξι εξ αυτών έχουν πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ για τις υπόλοιπες δύο ολοκληρώνονται οι εμπλοκές που είχαν σημειωθεί, λόγω προσφυγών.

Οι έξι συμβάσεις αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο επόμενο διάστημα προς έγκριση στη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται ότι μαζί θα είναι και οι δύο τελευατίες εναπομείνασες(, ενώ σε εκκρεμότητα μένουν οι υπόλοιπες δύο (μειοδότης έχει αναδειχτεί η εταιρεία Τοξότης του Χ. Καλογρίτσα), για τις οποίες υπάρχουν προδικαστικές προσφυγές.

Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 293 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται ένας από τους χειρότερους που υπάρχουν σήμερα καθώς κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Πύργου, μήκους 75 χλμ, ήταν αρχικά κομμάτι της οδικής παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό. Ωστόσο το έργο «κόπηκε» με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στα τέλη του 2013. Κατόπιν το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να το προκηρύξει αρχικά ως αυτοτελές έργο και αργότερα χωρισμένο σε 8 εργολαβίες.
Να σημειωθεί ότι η 1η και 4η εργολαβία (Πύργος-Δουναίικα, προϋπολογισμού και Κυλλήνη-Βάρδα) έχει ανατεθεί στην Τοξότης του Καλογρίτσα, στις εργολαβίες 2 και 3 (Δουναίικα-Αμαλιάδα και Αμαλιάδα-Κυλλήνη) ανάδοχος έχει αναδειχτεί η Intrakat, στις εργολαβίες 5 και 7 (Βάρδα-Σαγαίικα και Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ) η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, ενώ η 8η εργολαβία ανατέθηκε στην ιταλική GD Infrastrutture, η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με τη Μηχανική.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάτρα - Πύργος χωρίζεται τεχνικά σε 27 υποέργα: 8 κύριες συμβάσεις, 10 συμβάσεις προαίρεσης (επέκταση σε άλλα τεχνικά έργα), δύο συμβάσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, απαλλοτριώσεις, ΟΚΩ, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (SCADA), την κατασκευή χώρων υγιεινής στα πάρκινγκ, τον τεχνικό σύμβουλο και τις δράσεις δημοσιότητας.

Η κύρια αιτία καθυστέρησης στην έγκριση του έργου από την Ε.Ε. δεν ήταν τόσο ο τεμαχισμός του έργου, όσο η χαμηλή του κυκλοφορία, καθώς η Ε.Ε. έπρεπε να πεισθεί για τη χρησιμότητα της επένδυσης.

Στο έργο αναφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τον χαρακτήρισε «Γιοφύρι της Αρτας», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, αναφέροντας ότι το έργο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider