Πέθανε ο εφοπλιστής Νικόλαος Φράγκος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε ο εφοπλιστής Νικόλαος Φράγκος

Απεβίωσε, σε ηλικία 90 ετών, ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες εφοπλιστές, ο καπετάν Νικόλαος Φράγκος, από τα Καρδάμυλα της Χίου.

Τη λύπη του για την απώλεια του Νικολάου Φράγκου, εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού εφοπλισμού, ο Καπετάν Νίκος, ξεχώρισε τόσο για τον εντυπωσιακό τρόπο που ξεκίνησε την πορεία του και την επιτυχή καριέρα του, όσο και για το φιλανθρωπικό του έργο απέναντι στην ελληνική ναυτιλία, στην Εκκλησία και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο. Πορεία που τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις και θα μείνει παραδειγματική», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Έλληνες εφοπλιστές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις» των Γιάννη Θεοτοκά και Τζελίνας Χαρλαύτη, ο καπετάν Νίκος Φράγκος γεννήθηκε το 1926 στα Καρδάμυλα της Χίου. Ο πατέρας του ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης, όπως και ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο ίδιος συνέχισε να ταξιδεύει ως πλοίαρχος και να διαχειρίζεται από κοινού με τον θείο του, πλοία συμφερόντων της οικογένειας.

Το 1960 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το «Κάπταιν Φράγκος» και ξεκίνησε τη δική του εφοπλιστική πορεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαινίασε τη συνεργασία με τον Νίκο Μουνδρέα, με την αγορά του πλοίου «Good Hope» και το 1966 δημιουργήθηκε η Good Faith.

Μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης Χίου, αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Στη μνήμη της συζύγου του, που ήταν εκπαιδευτικός, ο καπετάν Νικόλας ήταν πάντοτε δίπλα στο σχολείο των Καρδαμύλων, όπου μάλιστα χρηματοδότησε και την κατασκευή της σχολικής πτέρυγας που φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του, Στέλλας Φράγκου. Είχε συμβάλει επίσης σημαντικά στη στήριξη των σπουδαστών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider