Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»

Ένα ακόμη επιτυχημένο παράδειγμα marketing και προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό αποτελεί ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μαζέψει 15 βραβεία ενώ εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία κλπ).

Πλέον ο Συνεταιρισμός θα έχει ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, εγκρίθηκε η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΡΙΤΣΑ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα της διαρκούς προσπάθειας του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Κριτσάς για την κατοχύρωση της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή και της προστασίας του σε εμπορικό επίπεδο από ανταγωνιστές.

Παράλληλα, διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, από το υπουργείο το αίτημα του Συνεταιρισμού ώστε η σχετική Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΚΡΙΤΣΑ» να καταχωρηθεί στο αντίστοιχο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως λειτουργεί ο Συνεταιρισμός

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο με μηχανήματα φυγοκεντρικού τύπου δυναμικότητας 10.000 Kg ελαιοκάρπου ανά ώρα, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.900 τμ. Ακόμα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο ελαιολάδου από ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές (AISI 304) 700 τόνων περίπου. Το ελαιόλαδο αμέσως μετά την εξαγωγή του με δίκτυο ανοξείδωτων σωληνώσεων, οδηγείται αμέσως στις ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές. Στις δεξαμενές αποθηκεύεται το λάδι με προσθήκη αζώτου.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου με δυνατότητα τυποποίησης σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευασιών, σε μεταλλικό δοχείο, σε γυάλινη φιάλη και σε ασκό.

Το ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο του Συνεταιρισμού έχουν πιστοποιηθεί κατά τα πρότυπα ISO 9001:2008 , ISO 22000:2005 , ISO 22000:2007 και FSSC 2200

Η Ομάδα Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2.1 – Agro 2.2. Το πρότυπο Agro 2.1 – Agro 2.2 αφορά Ελληνικό Πρότυπο πιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας των γεωργικών προϊόντων για την ορθή αγρο-περιβαλλοντική διαχείριση και τη τήρηση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται με επιτυχία το σύστημα της κοινής άλεσης του ελαιοκάρπου από το έτος 1977 έως 1982 προαιρετικά και από το έτος 1983 υποχρεωτικά για το σύνολο της ποσότητας του ελαιοκάρπου που επεξεργάζεται το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού. Η κοινή άλεση του ελαιοκάρπου προβλέπεται από διάταξη του Καταστατικού του Συνεταιρισμού μας ( Σκοποί - Δραστηριότητες ). O ελαιόκαρπος κάθε παραγωγού δεν επεξεργάζεται μεμονωμένα αλλά συγκεντρωτικά μαζί με τον ελαιόκαρπο όλων των παραγωγών, ο οποίος αλέθεται αυθημερόν μέσα σε λίγες ώρες μετά το μάζεμά του. Οι παραγωγοί παραδίδουν την ίδια μέρα από το μάζεμα τον ελαιόκαρπό τους στο ελαιουργείο, όσο μικρή ποσότητα και αν έχουν μαζέψει. Η μεταφορά του ελαιόκαρπου γίνεται υποχρεωτικά με πάνινα σακιά.

Το παραπάνω σύστημα παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αρίστης ποιότητας επειδή ο ελαιόκαρπος δεν αποθηκεύεται επί πολλές ώρες από το μάζεμα μέχρι την άλεσή του ώστε να χάσει τη «φρεσκάδα» του και τα υγιή φρουτώδη συστατικά του.

Από κάθε παράδοση ελαιοκάρπου λαμβάνεται αντιπροσωπευτικό δείγμα ελαιοκάρπου και με τη βοήθεια της συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας γίνεται μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας του δείγματος και έτσι κάθε παραγωγός έχει τον προσωπικό συντελεστή απόδοσης ξεχωριστά για κάθε ποσότητα παραδοθέντος ελαιοκάρπου.

Στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού έχει εγκατασταθεί αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ζύγισης του ελαιοκάρπου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το μηχανογραφικό σύστημα και καταχωρούνται αυτόματα οι εισερχόμενες ποσότητες ελαιοκάρπου ανά παραγωγό. Παρόμοιο αυτόματο σύστημα έχει εγκατασταθεί και για την ζύγιση του ελαιολάδου που παράγεται.

Το ελαιόλαδο που παράγεται αρίστης ποιότητας, ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου» με οξύτητα σχεδόν πάντα μικρότερη από το 0,3. Η μέση ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού μας είναι 600-700 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ο Συνεταιρισμός έχει αναγνωριστεί ως Οργάνωση Παραγωγών βάσει του Καν. ΕΕ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων στο τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και εγκρίθηκε, με την με αριθμό 1802/36612/31.03.2051 Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, πρόγραμμα εργασίας της Οργάνωσης Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν. ΕΕ 611/2014 της Επιτροπής.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Συν/σμού έχει κατακτήσει τα παρακάτω βραβεία

  • τρίτο βραβείο στην κατηγορία μέση ένταση φρουτώδους στο διαγωνισμό MARIO SOLINAS το 2006
  • πρώτο βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη κατηγορία ισχυρή ένταση φρουτώδους το 2007
  • δεύτερο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη κατηγορία ισχυρή ένταση φρουτώδους το 2009
  • χρυσό βραβείο γεύσης στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς τον Μάιο 2008
  • χρυσό βραβείο ποιότητας στην έκθεση Ελαιοτεχνία 2008 τον Μάιο 2008
  • πρώτο βραβείο στην κατηγορία μέση ένταση φρουτώδους στο διαγωνισμό MARIO SOLINAS το 2008
  • χρυσός κότινος ποιότητας τυποποιημένου ελαιολάδου στην έκθεση ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΕΙΑ τον Μάιο 2009
  • χρυσός κότινος ποιότητας τυποποιημένου ελαιολάδου στην έκθεση ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΕΙΑ τον Απρίλιο 2011
  • Best of Greece στην 10h International Olive Oil Award - Zurich 2011
  • δεύτερο καλύτερο προϊόν στην έκθεση της Μόσχας το 2012
  • Silver Medal Award στην Olive Japan 2013 στο Τόκιο
  • Χάλκινο βραβείο γεύσης στην «Κρήτη η μεγάλη συνάντηση» το Μάιο 2013
  • «Χρυσή Μινωική Ελιά» για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Έκθλιψης του Ελαιοκάρπου και «Αργυρή Μινωική Ελιά» για εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Διάθεσης Ελαιολάδου («χρυσή ελιά» δεν δόθηκε) , τον Νοέμβριο του 2016, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)
  • Χάλκινο Βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Ελληνικών Ελαιολάδων - Μάρτιος 2017 Αθήνα
  • Χάλκινο Βραβείο στον IOOC LONDON 2017 – Απρίλιος 2017 Λονδίνο
Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»
Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»
Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»
Κερδίζει τις διεθνείς αγορές το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΚΡΙΤΣΑ»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider