FAS: Oι τραπεζίτες «πληρώνουν» για το φορολογικό σκάνδαλο Cum-Ex

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FAS: Oι τραπεζίτες «πληρώνουν» για το φορολογικό σκάνδαλο Cum-Ex
Η Εισαγγελία δεν σταματά «ούτε μπροστά στα γραφεία των ανώτερων στελεχών των τραπεζών».

«Θετικές» χαρακτηρίζει τις - σε βάθος - έρευνες της Εισαγγελίας στη Γερμανία, για τις περίεργες συναλλαγές Cum-Ex, σε σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allegmeine am Sonntag (FAS).

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, μεταξύ άλλων ότι η Εισαγγελία δεν σταματά «ούτε μπροστά στα γραφεία των ανώτερων στελεχών των τραπεζών».

Πρόκειται για το φορολογικό σκάνδαλο, το οποίο έχει γίνει γνωστό με την επωνυμία «Cum Ex» και συνδέει στελέχη της Deutsche Bank, όπως είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκάρθ Ρίτσι και οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιόζεφ Άκερμαν με παράνομες δραστηριότητες.

«Θα μπορούσε κανείς να γιορτάσει τη θαρραλέα διαδικασία κατά της μεγαλύτερης φορο-μπλόφας όλων των εποχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, αφού οι γερμανικές φορολογικές αρχές αποστερήθηκαν με τρομακτική ευκολία περίπου 55 δισ. ευρώ. Κάτι που έκαναν με τη βοήθεια περίπλοκων διανομών μερισμάτων, οι οποίες ευλογήθηκαν με τις επιστροφές φόρων. Αυτές τις επιστροφές φόρων, τα μέρη δεν τις μοιράστηκαν προφανώς μόνο μία φορά, αλλά τις έλαβαν από την εφορία επανειλημμένα και μοιράστηκαν μεταξύ τους τη λεία.

«Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σαφή ένδειξη ότι το πνεύμα των καιρών έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια: Η φοροδιαφυγή και η φοροαπάτη λαμβάνονται πολύ πιο σοβαρά υπόψη από ό,τι πριν. Οι ίδιες οι τράπεζες το έχουν αντιληφθεί και εμφανίζονται μετανοιωμένες. Η μία μετά την άλλη επιστρέφουν τις παραληφθείσες καταβολές στις φορολογικές αρχές. Το αν αυτό μπορεί ποτέ να αντισταθμίσει τη ζημία, μπορεί να αμφισβητηθεί με βεβαιότητα.

Ότι οι σκοτεινές συναλλαγές Cum-Ex αξιολογούνται πλέον διαφορετικά είναι καλό, έστω και αν αυτό καθυστέρησε πολύ καιρό. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκρύψει κανείς το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν διαφορετική εδώ και χρόνια. Αυτό θα παίξει, επίσης, ρόλο κατά τη διαδικασία ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όταν εμπλακούν επιτέλους οι δικαστές. Εκεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να επισημάνουν, απολαμβάνοντάς το, τον ρόλο του κράτους, το οποίο έχει ήδη ασχοληθεί (με αυτό το θέμα), σε μία επιτροπή της Βουλής, με τις συνήθεις πολιτικές αντεγκλήσεις.

Ίσως η μία ή η άλλη διαδικασία να σταματήσει υπό όρους. Στο μέλλον, όμως, το κράτος πρέπει να κινηθεί σαφέστερα και ταχύτερα, θέτοντας τα όρια. Έτσι, θα μπορέσει να εξοικονομήσει και τη μετέπειτα ενασχόληση (με τέτοιου είδους θέματα)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider