Ο ελληνομαθής Άγγλος σοφός Ισαάκ Νεύτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ελληνομαθής Άγγλος σοφός Ισαάκ Νεύτων
Διέπρεψε στις Επιστήμες, Φυσική, Μαθηματικά, Αστρονομία, Θεολογία και Φιλοσοφία και γνώριζε αρίστη γραφή και ομιλία της Ελληνικής γλώσσης.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

[email protected]

Ο Άγγλος Ισαάκ Νεύτων, ήταν ως επιστήμων στους τομείς φυσική, Μαθηματικών, Αστρονομίας, θεολογίας, και φιλοσοφίας, δύο αιώνες  μπροστά από εκείνους που ασχολούντο  με τους επιστημονικούς αυτούς τομείς. Υπήρξε μέγας μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος και φιλόσοφος.

Γεννήθηκε τον Γενάρη του 1643, ορφανός (λίγο πριν γεννηθεί πεθάνει ο πατέρας του) και ζούσε με την μητέρα του Χάννα και την γιαγιά του. Όμως η μητέρα του  παντρεύτηκε και τον άφησε στη μητέρα της και γιαγιά του να τον μεγαλώσει. Στα 13 του χρόνια πεθαίνει ο πατριός του και η μητέρα του, με τα τρία ετεροθαλή αδελφάκια του, τον πήρε μαζί της.

insider

Από το σμίξιμο εκείνο ο Ισαάκ  κρατούσε ημερολόγιο και σημείωνε τις αμαρτίες που έκανε αλλά αναφέρεται στην μητέρα του και τον πατριό του, νοιώθοντας ζήλεια που τον παράτησε μικρό και παντρεύτηκε. Ωστόσο η μητέρα του που τον προόριζε για τις αγροτικές εργασίες και είδε ότι έχει κλήση στα γράμματα ,τον άφησε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Μπήκε στο κολλέγιο του Καίμπριτζ, πήρε το πτυχίο του και ακολουθεί επίσημα την ερευνητική σταδιοδρομία. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά  και την πρακτική μηχανική και πέτυχε διάφορες εφευρέσεις ενώ αργότερα  κατασκεύασε  κατοπτρικό τηλεσκόπιο κι έγραψε το τρίτομο έργο του γνωστό ως Principia.

Οι μελέτες του για την φύση, του φωτός, και η συμβολή του στην θεμελίωση  των σύγχρονων μαθηματικών, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, ενώ για τους  τρείς μνημειώδεις νόμους της κινήσεως  που διατύπωσε, θεωρείται πατέρας  της κλασσικής φυσικής, ξεκινώντας  από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου  και τους νόμους του Κέπλερ  για την κίνηση των πλανητών. Μάλιστα τότε διατύπωσε το σπουδαίο έργο του «νόμος της βαρύτητας» που μεταγενέστεροι  το απέδωσαν, στηριζόμενοι σ’ έναν θρύλο, όταν ο Νεύτων είδε ένα μήλο να πέφτει από μια μηλιά!

insider

Σε μια παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου  του μεγάλου αυτού επιστήμονα σε συνεδρία  της Ακαδημίας Αθηνών, ο ακαδημαϊκός  και πρώην πρόεδρος της Αντώνης Κουνάδης, αποκάλυψε ότι ο Νεύτων γνώριζε, μιλούσε και  έγραφε άριστα την Ελληνική γλώσσα. Παρουσίασε το χειρόγραφο σημειωματάριο του, που έχει διασωθεί από το 1661,  στο οποίο, εκτός από τα Λατινικά με επικεφαλίδα «Αριστοτέλης Σταγειρίτης» συνεχίζει  στα Ελληνικά με αναφορά στον μεγάλο αυτόν ΄Ελληνα φιλόσοφο, δάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχει κάνει  την διάκριση μεταξύ γένους και είδους. Κατόπιν αναφέρεται σε ορισμούς, μεταξύ άλλων για το  τι είναι «ομώνυμα, συνώνυμα, πατρώνυμα» και πολλές άλλες διακρίσεις.

Στη συνέχεια  αναφέρεται στο τι ορίζεται ως ποσόν διορισμένον, συνεχές, άνισο και ίσο και στην έννοια  των σχέσεων, ενώ στις επόμενες σελίδες- πάντα στα Ελληνικά-  αναφέρεται στην ποιότητα είδους και γένους, σε όμοια και ανόμοια, στην έννοια  της «εναντιότητος» και τους ορισμούς «στερήσεως και έξεως». Στο τέλος γίνεται επίσης λόγος για την «κατάφαση» και την «απόφαση» και προχωρεί  μετά   στο αγαθό και το αντίθετό του το κακό, αλλά και στις τέσσερις  λογικές διαιρέσεις  του προτέρου έναντι  του επομένου ως και περί των  «απλώς λεγομένων».

Στην 15η σελίδα αναφέρεται στα κατά τον Αριστοτέλη έξι είδη κινήσεως: Γένεσις, φθορά, αύξησις, μείωσις, αλλοίωσις,  και η κατά τόπον μεταβολή. Στις επόμενες δύο σελίδες  αναφέρεται σε ονόματα  και στην κλήση ονομάτων και ρημάτων, στον λόγο και τις διακρίσεις  του «αποφαντικός»,  και «καταφατικός». Μάλιστα  έχει επισημανθεί, ότι κάποια από τα προεκτεθέντα έχουν ληφθεί από το έργο του σοφού σχολιαστού του Αριστοτέλη Πορφυρίου (3ος μ.Χ. αιώνας).

insider

Σύμφωνα με  βρετανούς μελετητές, όπως επεσήμανε ο Αντώνης Κουνάδης, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νεύτων εγνώριζε πολύ καλά τα αρχαία ελληνικά, τα οποία σπούδασε  στο Πανεπιστήμιο, αφού ως βαθειά θρησκευόμενος ήταν υποχρεωμένος να διαβάζει την Αγία Γραφή στα Ελληνικά». Συμπερασματικά ο Ισαάκ Νεύτων γνώριζε πολύ καλά τα Ελληνικά και το σημειωματάριό του είναι γραμμένο από τον ίδιο.

Τον  μεγάλο αυτόν Άγγλο επιστήμονα ετίμησαν οι βρετανικές αρχές απονέμοντας τον τίτλο  του Εταίρου και Πρόεδρου της Βασιλικής Εταιρίας, διετέλεσε  Εταίρος της Γαλλικής Ακαδημίας ενώ η βασίλισσα Άννα τον έχρησε Ιππότη  σε αναγνώριση  των υπηρεσιών του προς την Αγγλία. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, στις 31-3-1727 και ο ΄Αγγλος ποιητής Pope έγραψε στον επιτάφιό του: «Η φύση και οι νόμοι της φύσεως ήταν κρυμμένοι στο σκότος. Ο Θεός είπε: Γεννηθήτω ο Νεύτων και όλα εφωτίσθηκαν».

Το κείμενο θα δημοσιευθεί στη Realnews της Κυριακής 12 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider