ΣΕΒ: Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ (vids)

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ (vids)
Πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με 12 επενδύσεις όπως του Ελληνικού, 170 επενδύσεις όπως του ΟΛΠ ή 115 επενδύσεις όπως του ΟΛΘ.

Ο «μαγικός αριθμός» είναι τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για να καλυφθεί μέσα στην επόμενη πενταετία το επενδυτικό κενό της χώρας. Πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με 12 επενδύσεις όπως του Ελληνικού, 170 επενδύσεις όπως του ΟΛΠ ή 115 επενδύσεις όπως του ΟΛΘ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, πολλές ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή πρόκειται να υλοποιήσουν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ στη χώρα μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές, όμως, δεν φθάνουν και για αυτό ο ΣΕΒ έχει προτείνει μια ολοκληρωμένη σειρά μέτρα που θα κάνουν τη χώρα ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων.

ΣΕΒ

Όμως όπως σημείωσαν τα στελέχη του ΣΕΒ και των περιφερειακών ενώσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες με αφορμή τον ένα χρόνο από την παρουσίαση της εργαλειοθήκης, η ανταπόκριση της Πολιτείας δεν είναι ικανοποιητική. «Από τις 67 προτάσεις χρήσιμων μεταρρυθμίσεων η συντριπτική πλειοψηφία (45 - εκ των οποίων 35 αφορούν στην μείωση της γραφειοκρατίας) δεν παρουσιάζει ουσιαστική πρόοδο, μόλις 18 έχουν μερική πρόοδο και μόνο 4 ουσιαστική πρόοδο, αλλά και αυτές με σημαντικές καθυστερήσεις», σημείωσε ο διευθυντής του Τομέα Βιομηχανίας, Δικτύων και Υποδομών του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης.

Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε: Οριζόντια φορολογικά μέτρα, Άρση επενδυτικών αντικινήτρων με ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών στην ΕΕ, Αναμόρφωση των διαδικασιών ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου, και στην απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Λιμνάζουν οι πόροι του ΕΣΠΑ – Καθυστερήσεις και στον Αναπτυξιακό

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στους πόρους του ΕΣΠΑ που δεν διατίθενται στην πραγματική οικονομία αλλά και στις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού που δεν δίνονται. Ειδικότερα από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 οι πόροι που παραμένουν αδρανείς υπολογίζονται στα 413,6 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 823 εκατ. ευρώ παραμένουν αδρανείς καθώς δύο χρόνια μετά την έγκριση τους εκκρεμούν ακόμη οι εντάξεις.

Φέσσας: Τριπλό επενδυτικό ανάχωμα

Μπροστά μας έχουμε –τόνισε ο κ. Φέσσας- ένα τριπλό επενδυτικό ανάχωμα: πτώση επενδυτικής ανταγωνιστικότητας, κάμψη επενδύσεων το 2018 κατά -1,8% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ ) και χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις σε σχέση με την ΕΕ. Γι’ αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επισήμανε ότι «χρειάζονται άλματα, για την άρση πολλών ακόμα εμποδίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και εστίαση σε περιοχές που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση».

Τα προβλήματα της περιφέρειας

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, η καθεμία με τις ιδιαιτερότητες της.

Τα βασικά ζητήματα συνόψισε στο insider.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ελένη Κολιοπούλου: Έλλειψη συνδυασμένων υποδομών, υψηλό κόστος ενέργειας, μη μισθολογικό κόστος, αδειοδοτήσεις και χρήσεις γης καθώς και περιβαλλοντικές άδειες.

Μιλώντας ειδικά για τις επιχειρήσεις της περιοχής η κυρία Κολιοπούλου σημείωσε ότι αυτές δεν μπορούν λόγω κακού σχεδιασμού να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου παρά το γεγονός ότι αυτό περνάει από την Κεντρική Ελλάδα.

Για «ενεργειακή απομόνωση» της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΔΕ Κλεομένης Μπάρλος. Όπως τόνισε το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία στην ευρύτερη περιοχή είναι κατά 30% υψηλότερο από τις υπόλοιπες περιοχές καθώς δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Μάλιστα λόγω του κακού δικτύου ενέργειας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν ούτε να στραφούν σε ΑΠΕ.

«Οι περιορισμοί χωροθέτησης και αδειοδότησης στην Αττική με βάση τα επίπεδα όχλησης που έχουν ορισθεί το 1984, καθυστερούν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αθηνών και Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕΘ Αχιλλέας Νταβέλης τόνισε ότι «η γραφειοκρατία ανατρέπει σημαντικές επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η ΒΙΠΕ Λάρισας. Ακόμη ο κ. Νταβέλης ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις της περιοχής στοχεύουν στη δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού κέντρου, το οποίο εκτός από την κάλυψη των ασθενών της περιοχής και της χώρας θα στοχεύει και στα Βαλκάνια.

Σημαντικό το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης των Οινοφύτων

Στα θετικά των τελευταίων ετών οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών ανέφεραν την πρόοδο που σημειώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ στο σύνολό τους χαιρέτησαν το πρόσφατο νόμο που θεσμοθετεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης του Ασωπού.

«Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα είναι εξαιρετικά θετική. Τώρα απαιτείται ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού εμβληματικού έργου για τη βιομηχανία της περιοχής», τόνισε ο κ. Νίκος Κουδούνης πρόεδρος του Συνδέσμου Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider