Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον διάδοχο του Ντράγκι - Ποια είναι τα φαβορί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον διάδοχο του Ντράγκι - Ποια είναι τα φαβορί
Κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του «γερακιού» της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τους σημαντικούς κοινοτικούς θώκους μετά το σχηματισμό του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επιλογή προσώπου που θα διαδεχθεί τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι -ή «Σούπερ Μάριο» όπως έγινε γνωστός τα χρόνια της κρίσης λόγω της δυναμικής και, κατά πολλούς, «ανατρεπτικής» νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε για να αποτρέψει τα χειρότερα στην Ευρωζώνη από τη σφοδρή κρίση των περασμένων ετών.

Αύριο, Πέμπτη, ο Ιταλός τραπεζίτης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σχολιασμού των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κάθε έξι εβδομάδες. Το βλέμμα όλων, όμως, βρίσκεται στραμμένο στην «καρέκλα» του Ντράγκι και είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί σχετικά με τη διαδικασία της διαδοχής του ενόψει της εκπνοής της θητείας του τον Οκτώβριο.

Όπως ισχύει για όλα τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, η επιλογή του επόμενου Ευρωτραπεζίτη δεν θα τεθεί αποκλειστικά στη βάση της επάρκειας/των προσόντων για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά εν πολλοίς και στην εθνικότητα των υποψηφίων. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ποια θέση θα «κερδίσει» η Γερμανία, αφού μετά την έντονη φημολογία για τοποθέτηση του Γερμανού υποψήφιου του Λαΐκού Κόμματος, Μπάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής της Κομισιόν, οι πιθανότητες του «γερακιού» της Βundesbank Γενς Βάιντμαν να διαδεχθεί τον Ντράγκι εξασθένησαν αισθητά. Και ο ίδιος ακόμη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο insider.gr ότι «δεν βλέπει πολλές πιθανότητες να προκριθεί η υποψηφιότητά του εφόσον προταθεί ο Βέμπερ για την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, όλα θα κριθούν από το «μπρα ντε φερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν για τα ηνία της Κομισιόν, αφού μία από τις δύο θέσεις αναμένεται να καταληφθεί από Γερμανό ή από Γάλλο. Ας δούμε, όμως, ποια είναι σήμερα τα φαβορί για την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ:

  • Γενς Βάιντμαν: Γνωστός ως «γεράκι» της ΕΚΤ, θεωρείται κύριος πολέμιος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και ακολουθεί τις σκληρές γερμανικές γραμμές. Σε πρόσφατες δηλώσεις του επέμεινε ότι «δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της, παρά τις ενδείξεις για επιβάρυνση», ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ εχθές και σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για τους όρους του τρίτου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs). Όπως επισημαίνουν οι FT, «η υποψηφιότητά του εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου που έχουν επωφεληθεί από την υποστηρικτική πολιτική του Ντράγκι» και η Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένα από αυτά.
  • Έρκι Λίκανεν: Ο Φιλανδός πρώην κεντρικός τραπεζίτης και επίτροπος της ΕΕ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ αλλά και στη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης. Οι «γερακίσιες» απόψεις του τον καθιστούν προσφιλή στη Γερμανία και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, αν και παραμένει πιο μετριοπαθείς από τον Βάιντμαν. Το κύριο μειονέκτημά του είναι η ηλικία του, αφού είναι 77 ετών και η θητεία του επικεφαλής της ΕΚΤ είναι οκταετής.
  • Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Ένας από τους δύο υποψηφίους-φαβορί της Γαλλίας, μαζί με τον Μπενουά Κερέ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας έχει ισχυρές πιθανότητες να καταλάβει τον περιζήτητο θώκο, αν και οι πιθανότητές του υπονομεύονται από το γεγονός ότι Γάλλος έχει ήδη αναλάβει αυτό το αξίωμα στο πρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
  • Κλάους Ρέγκλινγκ: Ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διαθέτει ισχυρό βιογραφικό έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία αλλά και στο ΔΝΤ προτού αναλάβει τα ηνία του ESM. Από τη σημερινή του θέση, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ιδίως στη διαπραγμάτευση των μνημονίων στη χώρα μας.
  • Μπενουά Κερέ: Ο 49χρονος αξιωματούχος της ΕΚΤ είναι η αγαπημένη επιλογή των ανθρώπων της Φρανκφούρτης, αφού και τα προσόντα διαθέτει για τη θέση, και την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι απόψεις του περί απόσυρσης των έκτακτων νομισματικών μέτρων τον έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στις βόρειες χώρες, Ένα «αγκάθι» της υποψηφιότητάς του είναι ο κανονισμός που δεν επιτρέπει μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ να αναλαμβάνουν τη θέση του προέδρου.
  • Κλας Κνοτ: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας είναι μια από τις προτάσεις των μικρών βόρειων κρατών. Θεωρείται ως το alter ego του Βάιντμαν, εφόσον επιλεγεί για τη θέση μη Γερμανός υποψήφιος, χάρη στις αυστηρές νομισματικές του θέσεις. Το βασικό αρνητικό στοιχείο για την υποψηφιότητα του 51χρονου είναι ότι έχει ήδη υπηρετήσει το συγκεκριμένο αξίωμα ένας Ολλανδός στο παρελθόν, ο Βιμ Ντόισενμπερχ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ανέλαβε αυτή τη θέση.
  • Όλι Ρεν: Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αποτελεί την έτερη πρόταση για παραχώρηση της θέσης σε μικρή χώρα του Ευρωπαϊκού Βορρά. Το αρνητικό που ρίχνει σκιά στην πρότασή του είναι ότι δεν έχει εκτενή προϋπηρεσία σε κεντρική τράπεζα, αφού υπηρετεί στην Τράπεζα της Γαλλίας μόλις από το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider