Μητσοτάκης: Από την υποδοχή νικητή στις Βρυξέλλες, στη μάχη των Περιφερειών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Από την υποδοχή νικητή στις Βρυξέλλες, στη μάχη των Περιφερειών
Μετά την υποδοχή νικητή που του επεφύλαξαν οι επικεφαλής των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνεται στη μάχη του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες, για να πετύχει η ΝΔ το 12/13.

Αν υπήρχε ένας νικητής μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ, χθες, στο ξενοδοχείο Sofitel της Place Jourdan στις Βρυξέλλες, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόμμα του, όχι απλά κέρδισε στις ευρωεκλογές, όχι μόνο αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 3 ευρωβουλευτές (από 5 στους 8) ενισχύοντας και την εκλογική δύναμη του ΕΛΚ που μειώθηκε σημαντικά, αλλά κάνει και πρόβα ανάληψης της εξουσίας, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να κάθεται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να είναι μέρος των κρίσιμων αποφάσεων.

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που τα διεθνή ΜΜΕ είχαν τόσο ενδιαφέρον για τον κ. Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στο ξενοδοχείο, όπου λάμβανε χώρα η Σύνοδος Κορυφής. Οι δημοσιογράφοι έστησαν αρκετά μικρόφωνα μπροστά του, ενώ του έκαναν και αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Και την ώρα που μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, ακόμα, δέχθηκε συγχαρητήρια από πολλούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, μιας και στην Ευρώπη θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι στην Ελλάδα η πολιτική αλλαγή είναι προ των πυλών.

Προς τούτο, συγκλίνουν πολλά πράγματα. Αρχικά, το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πολλαπλασιαστεί, με το γραφείο Τύπου του κόμματος να δέχεται πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις και προφίλ του αρχηγού της ΝΔ. Ακόμα, στις Βρυξέλλες, έναν τόπο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλό πέρασμα ως «αποτελεσματικός», ψιθυρίζεται ότι η κυβέρνησή του έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής της. Σε διεθνή ΜΜΕ γίνεται λόγος για μια «ελληνική στροφή», όχι όμως προς τον λαϊκισμό, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς την κατεύθυνση μιας φιλο-μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Ακόμα και το παραδοσιακά «δύσκολο» Βερολίνο δείχνει να προδιαγράφει τα πράγματα. Σε σημείωμα του γραφείου του thinktankτου κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, του KonradAdenauer, που έχει στην κατοχή του το Reader.gr, ο διευθυντής του γραφείου της Αθήνας και της Κύπρου Χένρι Μπονέ τονίζει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι προφανώς κουράστηκαν με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ όλη η αναφορά τιτλοφορείται «Πιο κοντά η αλλαγή κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές».

Το καλό πέρασμα για τον κ. Μητσοτάκη στα ευρωπαϊκά σαλόνια, βεβαίως, ήταν ένα διάλειμμα από την προεκλογική εκστρατεία, ή, αν θέλετε, ένα…πρελούδιο, για τον μετεκλογικό του ρόλο, εφόσον κερδίσει και στις εθνικές εκλογές. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να συντάσσεται πλήρως με την προοπτική ανάληψης της ηγεσίας της Κομισιόν από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τυγχάνει της υποστήριξης της Άνγκελα Μέρκελ. Η πραγματικότητα ενίοτε, όμως, είναι…πεζή. Και αυτό γιατί, παρά τη θετική υποδοχή του στο ΕΛΚ, πρέπει να επιστρέψει και να αφιερωθεί στην εθνική καμπάνια της ΝΔ.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, είναι ώρα δεύτερου γύρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκεί ρίχνει το βάρος του ο κ. Μητσοτάκης, με στόχο να γίνει το «12/13» στις περιφερειακές εκλογές και να μην κερδίσει καμία περιφέρεια στέλεχος που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και στο γραφείο του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μπαίνει στον δεύτερο γύρο ως φαβορί απέναντι στη Ρένα Δούρου. Ακόμα, θα δει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος πάει να κάνει την έκπληξη απέναντι στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, αλλά και τον Φάνη Σπανό, υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος θα έχει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον Απόστολο Γκλέτσο.

Τέλος, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει νέα περιοδεία εκτός των τειχών, στην Αρκαδία και στην Αργολίδα, όπου το μείζον είναι η στήριξη του υποψηφίου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, με τον οποίο θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση, ενόψει του «ντέρμπι» της δεύτερης Κυριακής απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider