Φάμελλος για ΔΕΗ: Θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να χάσει η Πολιτεία τον έλεγχο των δικτύων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάμελλος για ΔΕΗ: Θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να χάσει η Πολιτεία τον έλεγχο των δικτύων

«Πρέπει να υποστηριχθούν πράγματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο για να συνεχιστεί η πρόοδος και η προκοπή», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση στη ΔΕΗ και το μέλλον της επιχείρησης, ο κ. Φάμελλος εκτίμησε -μεταξύ άλλων- ότι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς μεταφέρεται στους πολίτες ένα κόστος της τάξης των 500 εκατομμυρίων.

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι πρέπει η ΔΕΗ να γίνει πιο ελκυστική για τους υποψήφιους αγοραστές της, σχολιάζοντας σχετικά: «Άρα πιθανή της πρακτική βελτίωση, πιθανή κερδοφορία της ΔΕΗ στοχεύει στο να πουλήσει (η κυβέρνηση) τη ΔΕΗ, να πουλήσει ένα κομμάτι των δικτύων. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο καθώς τα δίκτυα είναι εθνική υπόθεση. Εμείς θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να χάσει η Πολιτεία τον έλεγχο των δικτύων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μια πλεοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη «να δούμε πιο σοβαρά τα ενεργειακά θέματα», επισημαίνοντας πως «το πραγματικό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, πρέπει να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι πολίτες στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη, στο Αμύνταιο, στη Μελίτη, στη Μεγαλόπολη».

«Άρα», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «πρέπει να βρούμε και τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε πολλές μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ και από τη ΔΕΗ και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπολογίζω ότι αυτές, στην Ελλάδα, στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι στα 8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα το 2030 πρέπει να έχει φτάσει το 60% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, εκεί δεν πρέπει να μείνει η Ελλάδα πίσω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider