Της παρέλασης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου, και κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μητσοτάκη στο ηρώο πεσόντων.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναούτογλου, βουλευτές των Χανίων, αξιωματικοί των ΕΔ και σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Όπως είπαν κάτοικοι της περιοχής, η ημέρα είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρακολουθεί ένας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ημέρας και αναφέρθηκε στην ψήφο των αποδήμων.

Στη δήλωσή του μετά την παρτέλαση ο κ. Μητσοτάκης είπε:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην ελληνική περιφέρεια, εδώ στην Κίσσαμο, στην Κρήτη. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον.

Χαίρομαι, κατ’ αρχάς, ιδιαίτερα που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο Δημοτικό στην άριστη μαθήτρια, στον άριστο μαθητή. Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλά μια ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μια ευκαιρία και με πράξεις να αποδείξουμε πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού και γνωρίζω καλά ότι η λύση που έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί όμως μια πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης που απαιτεί να αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Επιτέλους, πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε.

Μετά από μια δεκαετία κρίσης, η πατρίδα μας, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, ατενίζουμε και πάλι το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Και το καύσιμο γι’ αυτόν τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης, αυτόν τον νέο πατριωτισμό που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου, δεν είναι άλλο από την ενότητα του έθνους, από το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς τελικά θα πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, θα συμβάλλουν ώστε να μπορέσει να ξημερώσει επιτέλους για την πατρίδα μας, μια καλύτερη μέρα.

Χρόνια πολλά!