Παλαιοδήμος: Το πλάνο για να γίνει η Πεντέλη μια πράσινη και έξυπνη πόλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παλαιοδήμος: Το πλάνο για να γίνει η Πεντέλη μια πράσινη και έξυπνη πόλη
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Άγγελος Παλαιοδήμος μιλά στο insider.gr.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Άγγελος Παλαιοδήμος και επικεφαλής του συνδυασμού Πεντέλη 2020 μιλά στο insider.gr για το πλάνο μετασχηματισμού της πόλης σε μια "έξυπνη, δημοκρατική" πόλη όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Εκμεταλλευόμενος το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο (Πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών “Αλγόριθμοι Υψηλής Απόδοσης” του Πανεπιστημίου Αθηνών και “Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων” του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και την επαγγελματική του εμπειρία (μόνιμος εκπαιδευτικός - καθηγητής Πληροφορικής στη δημόσια εκπαίδευση) έχει ως όραμα να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους, να εκσυγχρονίσει την Πεντέλη και να εκπληρώσει τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παλαιοδήμος στο insider.gr:

1)Ποια θα είναι η βασικής σας προτεραιότητα εφόσον εκλεγείτε;

Τους τελευταίους μήνες έχω καθίσει πολλές ώρες με τους συνεργάτες μου προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα οραματικό και ταυτόχρονα εφαρμόσιμο πρόγραμμα δράσης. Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία προσχωρήσαμε και στην προτεραιοποίηση των ενεργειών που θα αναλάβουμε με κριτήριο την κρισιμότητα των θεμάτων που αφορούν την Πεντέλη και τους πολίτες της. Θεωρώ ως βασική προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δυστυχώς ο δήμος Πεντέλης παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας του δήμου μας είναι ανεπαρκής και έχει καθαρά κατασταλτική κατεύθυνση και καθόλου προληπτική. Αναφέρομαι κυρίως στον κίνδυνο των πυρκαγιών οι οποίες μας έχουν στοιχίσει χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια τα τελευταία 25 χρόνια.
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς για εκπόνηση μελετών και ολοκληρωμένων σχεδίων πολιτικής προστασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε έρθει σε επαφή με σημαντικό αριθμό φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να σας μεταφέρω το μεγάλο βαθμό ευαισθητοποίησης των φορέων μετά την τραγωδία στο Μάτι και το ενδιαφέρον που υπάρχει για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθειά μας. Ενδεικτικά στο πλαίσιο των συνεργασιών που θα προκύψουν θα μελετηθούν: Σχέδια Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνου για Περιπτώσεις Φυσικών Καταστροφών, Καινοτόμα Συστήματα Πυρασφάλειας με Χρήση Νέων Τεχνολογιών, Σχέδια Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών. Βάσει των μελετών θα επιλεγούν οι κατάλληλες κατά περίπτωση λύσεις και θα προχωρήσουμε στην υλοποίησής τους.

2)Πώς θεωρείτε ότι θα συμβάλλει η επιστημονική σας κατάρτιση στην υλοποίηση του προγράμματός σας;

Το πρώτο πτυχίο μου είναι στην Πληροφορική και συγκεκριμένα από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ και το πρώτο εκ των δύο μεταπτυχιακών τίτλων που κατέχω είναι και αυτό στον τομέα της πληροφορικής. Τα πάντα γύρω μας τα τελευταία χρόνια αλλάζουν λόγω της επίδρασης που έχει η πληροφορική στην καθημερινότητά μας. Έφτασε επιτέλους η στιγμή και η τοπική αυτοδιοίκηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη και πιο ασφαλή, και παράλληλα θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του δήμου. Σε συνεργασία με 2 ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων που αφορούν σε δύο βασικούς τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι η πρόληψη και καταστολή φαινομένων φυσικών καταστροφών, όπου θα αναπτυχθεί ένα «έξυπνο» σύστημα αισθητήρων που θα μετράνε σε διαρκή βάση κρίσιμες παραμέτρους του περιβάλλοντος και του εδάφους και θα υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων και να την ανάληψη δράσης τη στιγμή που απαιτείται, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ο δεύτερος τομέας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, όπου θα δημιουργήσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών και την διεκπεραίωσή τους με απόλυτα διαφανή τρόπο. Τα αιτήματα θα δρομολογούνται στα αρμόδια τμήματα και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την διεκπεραίωσή του. Η πλατφόρμα αυτή θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε με συγκεκριμένο τρόπο και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ομάδα μας διαθέτει 7 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με σημαντική εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής και όλοι μαζί θα μεριμνήσουμε ώστε οι τεχνολογικές λύσεις που θα εφαρμοστούν να έχουν ελάχιστο κόστος και υψηλή απόδοση επένδυσης.

3)Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρωτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κρατικές αγκυλώσεις, χρηματοδότηση κλπ) τα οποία θεωρείτε ότι θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση των αναπτυξιακών σας στόχων;

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ την έλλειψη γνώσης αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να διοικηθεί ένας δήμος. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων και δράσεων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά η αξιοποίησή τους προϋποθέτει καλό σχεδιασμό, άριστη προετοιμασία και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Όταν αναφέρομαι στο σχεδιασμό, μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου 10ετίας που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της διοίκησης και θα προγραμματίζει την υλοποίηση κοστολογημένων λύσεων. Με βάση αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει στη συνέχεια να επιλέγονται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προετοιμάζονται άριστοι φάκελοι προτάσεων έργων ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους με τους καλύτερους όρους. Η καλή προετοιμασία και η πλήρης γνώση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι απάντηση στις όποιες κρατικές αγκυλώσεις. Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό κριτήριο ορθής διοικητικής πρακτικής, τους δείκτες αξιοποίησης των κονδυλίων και όχι απλώς τους δείκτες απορρόφησης αυτών. Στην Ελλάδα δυστυχώς η κουβέντα για την χρήση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εστιάζει στο ποσοστό της απορρόφησής τους και καθόλου σε δείκτες απόδοσης των χρημάτων που ξοδεύτηκαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να υλοποιούνται ακριβά έργα αμφιβόλου ποιότητας.

4)Πώς αντιλαμβάνεστε τη νίκη του «νέου απέναντι στο παλιό;»

Ο Δήμος Πεντέλης είναι ένας δήμος με πολλά προβλήματα σε συγκεκριμένους τομείς. Ως ενδεικτικά προβλήματα θα μπορούσα να αναφέρω τα εξής: έλλειμμα προστασίας περιβάλλοντος, έλλειμμα ασφάλειας για τους πολίτες, μη φιλική πόλη για πεζούς, ποδηλάτες και ΑμΕΑ, περιοχές χωρίς αποχέτευση, έλλειψη χώρων αναψυχής και άθλησης, μη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά άλλα. Η παρούσα διοίκηση του δήμου αλλά και οι προηγούμενες αυτής φέρουν την ευθύνη της στασιμότητας και της μη ανάληψης δράσης. Ειδικά την τελευταία πενταετία η διοίκηση Στεργίου απείχε από οπουδήποτε έργο υποδομής που θα έλυνε κάποια από τα προβλήματα της πόλης. Ο συνδυασμός μας θέλει να φέρει μια νέα αντίληψη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με υποψηφίους που διαθέτουν εξαιρετικά βιογραφικά, με 8 στους 10 να μετέχουν πρώτη φορά σε διαδικασία εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με 7 υποψηφίους κάτω των 30 ετών, με ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο ψηφοδέλτιο που αγγίζει το 60%, θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα στο δήμο. Θα παλέψουμε για ένα δήμο που θα χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εστίαση στο αποτέλεσμα. Έχουμε όραμα να κάνουμε την Πεντέλη μια πραγματικά πράσινη, έξυπνη και δημοκρατική πόλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider