Νέο τοπίο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από το φθινόπωρο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο τοπίο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από το φθινόπωρο
Ο ισχυρός όμιλος που δημιουργείται με την ολοκλήρωση του «project Nemo» αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά.

Νέα δεδομένα στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες δημιουργούνται με την ολοκλήρωση του ντιλ για την πώληση μονάδων από τις εταιρείες Νηρεύς και Σελόντα στο σχήμα Diorasis (Βitsakos) και Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας.

Πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν να δοθεί το «πράσινο φως» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την εκποίηση των μονάδων, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο επενδυτικό σχήμα των Amerra και Mubadala.

Η διαδικασία, με το τελικό «ΟΚ» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Ο ισχυρός όμιλος που δημιουργείται με την ολοκλήρωση του «project Nemo», αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά, επιδιώκοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον κλάδο υδατοκαλλιέργειας και να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση των εταιρειών Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα από τις Amerra και Mubadala και η τριπλή συγχώνευση, ενεκρίθη με τον όρο να πουληθούν συγκεκριμένες μονάδες εκτροφείων και εκκολαπτηρίων.

Με την οριστική ολοκλήρωση του «project Νemo» πάντως, θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας νέος «πρωταθλητής» στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς Ανδρομέδα, Nηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 37% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών (λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με παραγωγή περίπου 70.000 τόνων.

Παράλληλα μετά και την ολοκλήρωση της πώλησης των μονάδων θα ανοίξει ο δρόμος για την τυπική συγχώνευση των εταιρειών καθώς και την ολοκλήρωση της εξόδου των εισηγμένων Νηρέα και Σελόντα από το Χρηματιστήριο.

Από την άλλη πλευρά το σχήμα των Diorasis και Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας, με την απόκτηση των εκποιούμενες μονάδωντων Νηρέα-Σελόντα, γίνεται πλέον ένας σημαντικός «παίκτης» στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι μονάδες που εκποιούνται

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις δύο εταιρείες έπειτα από σχετικά ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μονάδες που εκποιούνται είναι οι εξής:

  • Από τη «Νηρεύς» στην «Μπιτσάκος»: φάρμες στον Όρμο Καλόγηρος, Κρυφό Λιμάνι, στον Όρμο Ανεμόμυλος, Ρόδας, Ξερονήσι και στον Όρμο Κόφινας στη Βόρεια Εύβοια και εκκολαπτήρια στην περιοχή Κανατάδικα στη Βόρεια Εύβοια.

Όπως επισημαίνεται οι παραπάνω εγκαταστάσεις έχουν παραγωγική δυναµικότητα άνω των 10,000 τόνων µεσογειακών ειδών ετησίως συµπεριλαµβανοµένων και συσκευαστηρίων ιδίας δυναµικότητας καθώς και παραγωγική δυναµικότητα άνω των 50 εκατοµµυρίων τεµαχίων γόνου ετησίως. Με βάση τα οικονοµικά στοιχεία του 2018 ο Κύκλος Εργασιών των υπό πώληση ιχθυοτροφείων ανέρχεται σε 23,2 εκ ευρώ έναντι συνολικών πωλήσεων 176,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας Νηρεύς.

  • Από τη «Σελόντα» στην εταιρεία «Μπιτσάκος»: φάρμες στις τοποθεσίες Άγιος Σεραφείμ, Τάπιες, Ακρωτήρι Δενδρούλιας και Λαγονήσι του νομού Φθιώτιδος, στο Δροσί και στη νήσο Μάκρη, στη Ρόδο καθώς εκκολαπτήρια στη Λάρυμνα και στις Τάπιες Φθιώτιδος, συσκευαστήρια στον Αγιο Σεραφείμ Φθιώτιδας και στη νησίδα Νίμος, στη Ρόδο.
  • Από τη «Σελόντα» στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις τοποθεσίες Ακρωτήρι Τράχηλος, Ορμος Σπηλιά και Ορμος Χρυσαΐτη στον Κορινθιακό Κόλπο, ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1,000 τόνων ετησίως περίπου.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2018 ο Κύκλος Εργασιών των υπό πώληση ιχθυοτροφείων, ανέρχεται σε 34,6 εκ ευρώ έναντι συνολικών πωλήσεων 161 εκατ. ευρώ της Σελόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider