Προχωρούν τα δίκτυα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική – Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν τα δίκτυα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική – Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα 
Η αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τους κατοίκους των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης και η κατασκευή τριών Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική αποτελεί το βασικό στοίχημα για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς για τον συγκεκριμένο λόγο έχουν ήδη επιβληθεί από την ΕΕ πρόστιμα ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται κατά περίπου 4,8 εκατ. ευρώ.

Η αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τους κατοίκους των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. «Μιλάμε μια πόλη σαν την Πάτρα που δεν έχει αποχέτευση. Για αυτό ήδη έχουμε πληρώσει 23,5 εκατομμύρια σε πρόστιμα και κάθε χρόνο πληρώνουμε 4,8 εκατομμύρια σε πρόστιμα. Και θα τα πληρώνουμε αυτά μέχρι να τελειώσουν τα έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους

Μιλώντας για τα έργα της Ανατολικής Αττικής ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάσος Τόσιος σημείωσε ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΥΔΑΠ αλλά και για όλη την Αττική» καθώς σχεδιάζονται νέα δίκτυα αποχέτευσης σε όλη την Ανατολική Αττική που ξεκινάει από το Μαραθώνα και φτάνει μέχρι το Δήμο Σαρωνικού, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο με τις επενδύσεις να αναμένεται να αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Το έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου μήκους 56 χλμ στα Γλυκά Νερά – Παιανίας, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου Παλλήνης, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσαν ακόμη οι κ.κ. Σαχίνης και Τόσιος, εκτός του δικτύου προχωρά και η δημιουργία των τριών νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου, Σπατών, Αρτέμιδας προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, το ΚΕΛ Μαραθώνα προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ και το ΚΕΛ Σαρωνικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ. Τα έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο και αναμένεται η δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης εντός του 2020, με στόχο μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη Ψυτάλλεια

Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ακόμη πως προχωρά και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας, καθώς η υπάρχουσα σύμβαση λήγει σύντομα. Όπως είπε προσφορές έχουν υποβάλλει τρεις κοινοπραξίες και συγκεκριμένα οι: ΑΚΤΟΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΡΝΑ – ΣΟΥΕΖ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ, και ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης είναι 280 εκατ. ευρώ και αφορά τη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΛ για τέσσερα χρόνια.

Ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο Δημόσιο

Μιλώντας για την εταιρεία ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι με απόφαση του ΣτΕ, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να έχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. «Αυτή τη στιγμή, κάτω από την ΕΕΣΥΠ, αυτό που λέμε Υπερταμείο, υπάρχει απευθείας το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ και επίσης μέσα στην ΕΕΣΥΠ, κάτω από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ένα μέρος της ΕΕΣΥΠ, υπάρχει ένα 11% της ΕΥΔΑΠ. Κάποια στιγμή, και δεν είναι πάνω σ’ εμάς αυτό πότε θα γίνει, υπάρχει η πιθανότητα, το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τη συμμετοχή του 11%. Το υπόλοιπο 50% συν μία μετοχή, θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider