Ποια είναι η εταιρεία - πρότυπο που επισκέφτηκε ο Τσίπρας στην Πάτρα

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η εταιρεία - πρότυπο που επισκέφτηκε ο Τσίπρας στην Πάτρα

Η εταιρεία CBL PATRAS S.A. (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών ΑΕ) που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις χημικής παραγωγής στον κόσμο. Ιδρύθηκε όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών απέρριψε την πρόταση του καθηγητή Κεομένη Μπάρλου για την εγκατάστασή της μέσα στο Πανεπιστήμιο, χάνοντας έτσι το ίδρυμα σε βάθος χρόνου εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η φαρμακευτική εταιρεία Roche είχε εξελίξει ένα φάρμακο για το HIV/AIDS, που όμως δεν μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλη ποσότητα και σε τιμή για ευρεία χρήση με τις μέχρι τότε μεθόδους παραγωγής. Ο Κλεομένης Μπάρλος όμως κατάφερε να δημιουργήσει μία μέθοδο που θα σταθεροποιούσε τα συστατικά του φαρμάκου σε ένα χάπι και θα μπορούσε πλέον να βγει στο εμπόριο.

Η Roche, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο, χρειαζόταν τόνους του πεπτιδίου για την παραγωγή του φαρμάκου της. Ως καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε προτείνει στη σχολή να προχωρήσουν σε επιχειρηματική συμφωνία και να παράξει το πανεπιστήμιο το φάρμακο. Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή. Αυτό που έκανε ήταν να ιδρύσει την εταιρεία, να συνεργαστεί με τη Roche και να δημιουργεί γι΄αυτήν τη ρητίνη, όπως ονομάζεται η ουσία, για να παραχθεί το φάρμακο σε βιομηχανική κλίμακα. Η εταιρεία ζήτησε τη «συνταγή» του, την οποία όμως δεν παραχώρησε.

«Τους απάντησα ότι αν μου παραγγείλουν, εγώ θα μπορούσα να παράγω ό,τι ποσότητα θέλανε. Αυτοί δεν το πίστευαν ότι θα τα κατάφερνα και ζήτησαν να παραχωρήσω την τεχνολογία μου, αλλιώς δεν θα με είχαν πια προμηθευτή για κανένα φάρμακο. Δεν υποχώρησα και τελικά μόνοι τους δεν κατάφεραν να φτιάξουν το πεπτίδιο, ούτε και καμιά άλλη εταιρεία στην οποία είχαν απευθυνθεί. Τελικά αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με την πρότασή μου να το φτιάξω μόνος μου», εξηγεί ο ίδιος.

Το εργοστάσιο το έστησε σε έξι μήνες και σήμερα η εταιρεία παράγει ουσίες για την παρασκευή πάνω των 2.000 φαρμάκων, ενώ ο ίδιος ο Κλεομένης Μπάρλος, έχει ανακηρυχθεί επιστήμονας της χρονιάς και η εταιρεία του CBL, έχει βραβευθεί από διεθνείς οίκους για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

Οι πισίνες της φωτογραφίας αποτελούν το κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider