ΔΕΗ: Αισιοδοξία για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση μονάδες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Αισιοδοξία για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση μονάδες
Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους για την ώρα οι επενδυτές.

Ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία αναμένει η διοίκηση της ΔΕΗ καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης από την πλευρά των επενδυτών των νέων όρων του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του 4ου Ενεργειακού συνεδρίου της ΗΑΕΕ, οι επενδυτές δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους «κάτι που σημαίνει ότι τα κοιτούν καλά», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Μαΐου και όπως εκτιμά η διοίκηση της ΔΕΗ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν συμπράξεις από την πλευρά της βιομηχανίας με πιο αναμενόμενη μια σύμπραξη μεταξύ ΒΙΟΧΑΛΚΟ-Μυτιληναίου. Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Μεγαλόπολη να «μείνει στα αζήτητα», ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «η Μεγαλόπολη θα βγάζει κέρδη» ενώ απαντώντας στα καταστροφολογικά σενάρια για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, πρόσθεσε ότι το 2019 η επιχείρηση θα κλείσει με κέρδη.

Μιλώντας άλλωστε ενώπιον του κοινού στο συνέδριο, ο κ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι «αρκετά έχουμε σταυρωθεί εξαιτίας των οικονομικών μας αποτελεσμάτων. Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στα κόμματα. Είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άλλο η κριτική και άλλο η καταστροφολογία. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που απαιτούν προσοχή. Η διαρκής επαναφορά της «μικρής ΔΕΗ» φοβάμαι ότι έχει ως σκοπό να προλειάνει το έδαφος για να αποστερηθεί μελλοντικά η ΔΕΗ και τον πλούτο των υδροηλεκτρικών». Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι «ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνει σωστά το άνοιγμα της αγοράς. Το μονοπώλιο πληρώνει κάποιο τίμημα. Είναι άλλο όμως το τίμημα και άλλο ο κανιβαλισμός. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατήσουμε τα τιμολόγια. Θα περιμέναμε η προσπάθεια που έχουμε κάνει να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δομές αλλά αυτό δεν έγινε. Ανάμεσα στις υποτυπώδεις προτάσεις που έχουν ακουστεί απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε ένα κεντρικό ζήτημα δηλαδή στο ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργήσει ως μια εταιρεία απαλλαγμένη από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης . Δεν έχω δει καμιά τέτοια πρόταση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ κλπ) να δουν το θέμα σε άλλη βάση ενώ επεσήμανε ότι η πώληση «είναι ένα project περίπλοκο. Από την πλευρά μας επιλύσαμε κρίσιμα θέματα. Οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι παρά τις υψηλότερες τιμές άνθρακα».

Ως προς το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές για τις προς πώληση μονάδες, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση (με ανεξάρτητο αποτιμητή) λαμβάνοντας ανάλογες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη. Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Παναγιωτάκης την Δευτέρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την προηγούμενη διαδικασία και το ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα που είχε προσφερθεί, σημείωσε ότι αν και δεν πρόκειται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, δεν θα γίνει αποδεκτό ένα πολύ χαμηλό τίμημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider