Αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς – Σε εξέλιξη αναπλάσεις και διαγωνισμοί 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς – Σε εξέλιξη αναπλάσεις και διαγωνισμοί 
Παίρνουν μπροστά αναπλάσεις στο δήμο με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Προς αξιοποίηση και ο Πύργος Πειραιά που παραμένει κενός εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας και κυριολεκτικά τελευταία στιγμή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημαντικά έργα ανάπλασης που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Πειραιά μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Η αρχή γίνεται από το Μικρολίμανο και ακολουθεί η περιοχή του Αγίου Διονυσίου, ενώ ξεκινά και άλλη μια προσπάθεια αξιοποίησης τους «στοιχειωμένου» Πύργου του Πειραιά.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο Δήμος ανακοίνωσε την έναρξη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο. Η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ που έχει αναλάβει τις εργασίες εγκαταστάθηκε στην περιοχή σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των έργων.

Με την εν λόγω παρέμβαση η ζώνη παραλίας του Μικρολίμουν πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές και να μετατραπεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Μεταξύ άλλων οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας.

Το έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων: Κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων. Ακόμη θα υλοποιηθούν ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμός νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Ακολουθεί ο Άγιος Διονύσιος

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί μια «νεκρή ζώνη» στην «καρδιά» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η ανάπλαση έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, αφορά μια έκταση 470.000 τμ και προβλέπει παρεμβάσεις που προσβλέπουν στην οργάνωση των ελεύθερων χώρων, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, την αντικατάσταση και ενίσχυση των στοιχείων φωτισμού, φυτεύσεις, ανακατασκευή του δικτύου ομβρίων, ανακατασκευή των οδοστρωμάτων και υποδομές για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ (ράμπες, πλάκες όδευσης τυφλών κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική επένδυση για την αναβίωση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ανάπλαση υλοποιείται σε τρεις φάσεις από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ενώ ως επενδυτής συμμετέχει η Grivalia. Η πρώτη φάση της επένδυσης ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018 και αφορούσε την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κτηρίου γραφείων 11.000 τμ στις παλίες αποθήκες το οποίο εκμισθώθηκε στην εταιρεία Teleperfomance. Μέσα στο 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση που αφορά περιοχή δύο οικοδομικών τετραγώνων όπου παλιά στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία και το λιθογραφείο της καπνοβιομηχανίας.

O «στοιχειωμένος» Πύργος του Πειραιά

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε άλλη μια σημαντική εξέλιξη που δεν αφορά την ανάπλαση κάποιας περιοχής αλλά έχει μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Ο λόγος για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Πύργου Πειραιά, του δεύτερου υψηλότερου κτηρίου στην Ελλάδα το οποίο παραμένει αναξιοποίηση εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Το κτίριο 25 ορόφων ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Χούντας χωρίς ουσιαστικά να ολοκληρωθεί ποτέ, πέρα από το ισόγειο και τους πρώτους 2 ορόφους.

Ο κ. Μώραλης δεν είναι ο πρώτος δήμαρχος που επιχειρεί να αξιοποιήσει το κτήριο. Τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν κάθε δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει σχέδια για το κτήριο-τοπόσημο. Ωστόσο, οι κακοί σχεδιασμοί αλλά και διάφορες φήμες για προβλήματα στατικότητας δεν άφησαν καμία πρόταση να προχωρήσει. Μάλιστα ο ίδιος ο τωρινός δήμαρχος είχε δηλώσει πριν αναλάβει ότι σκόπευε να κατεδαφίσει το συγκεκριμένο κτήριο.

Στόχος του διαγωνισμού που προκήρυξε πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Πειραιά είναι να βρεθεί επενδυτής που θα αναλάβει την αποπεράτωση του Πύργου και τη διαχείρισή του για 99 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα τουλάχιστον 900.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του Πύργου Πειραιά προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μελέτη του Δήμου εκτιμά την εμπορική του αξία κοντά στα 16 εκατ. ευρώ. Στην ίδια μελέτη προβλέπεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει τη διαχείριση του Πύργου θα χρειαστεί να επενδύσει από 29 έως 50 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη χρήση που θα προτιμήσει.

Το masterplan του ΟΛΠ

Πάντως, η μεγαλύτερη αλλαγή στην εικόνα του Πειραιά θα προέλθει από την κινεζική COSCO και τον ΟΛΠ. Το masterplan που έχει παρουσιαστεί προβλέπει σημαντικές επενδύσεις ύψους 580 εκατ. ευρώ, αν και όπως φαίνεται κάποια κομμάτιά του δεν λαμβάνουν το πράσινο φως από τις Αρχές. Και αυτό επειδή η ΕΣΑΛ απέρριψε τις περισσότερες προαιρετικές επενδύσεις που προβλέπει το masterplan με τις βασικές διαφωνίες να αποτυπώνονται στο κέντρο logistics, τα δύο πενταώροφα πάρκινγκ και το εμπορικό κέντρο στο λιμένα κρουαζιέρας που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία.

Η διοίκηση του ΟΛΠ αναμένεται να κάνει άλλη μια προσπάθεια ώστε να εγκριθεί στο σύνολό του το επενδυτικό σχέδιο, καθώς όπως έχουν δηλώσει στελέχη του Οργανισμού, αυτό είναι ενιαίο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί τμηματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider