Εξοχικά στα νησιά: Οι πρωταθλητές και χαμένοι του 2019 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοχικά στα νησιά: Οι πρωταθλητές και χαμένοι του 2019 
Η Μύκονος είναι η πιο ακριβή αλλά η Σαντορίνη εμφανίζει την μεγαλύτερη δυναμική με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 18% μέσα σε ένα χρόνο.

Η Μύκονος παραμένει με μεγάλη διαφορά το πιο ακριβό νησί για να βρει κανείς σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι πιο ακριβοί νησιωτικοί προορισμοί της χώρας δεν προκαλούν καμία έκπληξη καθώς πρόκειται και ταυτόχρονα για παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο μια σειρά από άλλα νησιά καταγράφουν αξιοσημείωτη δυναμική φέτος. Μεταξύ αυτών η Αίγινα, η Σκόπελος, η Ιθάκη και η Κύθνος.

Στο σύνολό της η τάση είναι ανοδική. Από τα 35 νησιά που υπάρχει ικανοποιητικό δείγμα στοιχείων από το spitogatos.gr στα 23 καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε επτά νησιά η αύξηση είναι διψήφια. Αντίθετα διψήφια πτώση καταγράφεται σε ένα μόλις νησί.

Τα πιο ακριβά και τα πιο φθηνά νησιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2019 του spitogatos.gr πιο ακριβό νησί και με διαφορά από τα υπόλοιπα είναι η Μύκονος. Στο νησί των ανέμων η μέση ζητούμενη τιμή φθάνει τα 5.229 ευρώ/τμ και ακολουθεί η Πάτμος με 4.317 ευρώ/τμ. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ύδρα με 3.950 ευρώ/τμ, η Αντίπαρος με 3.807 ευρώ/τμ και οι Σπέτσες με 3.675 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η Σαντορίνη βρίσκεται μόλις στην έκτη θέση με 3.466 ευρώ/τμ.

Στον αντίποδα, το πιο φθηνό νησί για να αγοράσει κανείς σπίτι είναι η Σαμοθράκη με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 849 ευρώ/τμ και κάπως πιο ακριβή είναι η Σάμος με 922 ευρώ/τμ. Στη Σαλαμίνα το τετραγωνικό κοστίζει 940 ευρώ/τμ και σε Χίο και Λέσβο οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται στα 1.217 ευρώ/τμ και 1.082 ευρώ/τμ, αντίστοιχα.

Οι μεγάλοι νικητές του 2019…

Η Σαντορίνη, το δεύτερο πιο τουριστικό νησί της Ελλάδας μετά τη Μύκονο, καταγράφει και την μεγαλύτερη αύξηση τιμών (+18,2%) σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί η Αντίπαρος με αύξηση 18,1% και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι: Αίγινα (+15,8%), Σκόπελος (+13,4%) και Ιθάκη (+13,1%). Διψήφια αύξηση καταγράφουν επίσης οι: Τήνος (+11,6%) και Κύθνος (+10,5%).

…Και οι χαμένοι

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές στη Σκιάθο έχοντας υποχωρήσει κατά 16,6% μέσα σε ένα χρόνο. Στη Σάμο οι ζητούμενες τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 6,8% και στη Λέσβο κατά 6,2%. Μεγάλη χαμένη αναδεικνύεται και η Λευκάδα με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5,9%.

Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στις ζητούμενες τιμές που καταγράφεται στην Κρήτη. Στα Χανιά οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται στα 1.744 ευρώ/τμ σημειώνοντας οριακή πτώση 0,1%, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση στο Ρέθυμνο (1.399 ευρώ/τμ με πτώση 1,1%) και στη Ηράκλειο (1.384 ευρώ/τμ και πτώση -4,2%). Μόνο στο Λασίθι καταγράφεται οριακή άνοδος της τάξης του 0,6% με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 2.205 ευρώ/τμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider