Στα σκαριά 3 στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά 3 στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ
Τι περιλαμβάνουν τα τρία μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ που ξεκλείδωσαν χθες, μετά το πράσινο φως της ΔΕΣΕ.

Τρία μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ ξεκλείδωσαν χθες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Συγκεκριμένα η έγκριση αφορά ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο, ένα τουριστικό χωριό στο Λασίθι, καθώς και μια μαρίνα στο Μονόλιθο Σαντορίνης.

The Mykonos Project: Ξενοδοχειακό συγκρότημα με δύο μονάδες στη Μύκονο

Μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό μετά την απόκτηση του Αστέρα έδωσε η «AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει το «The Mykonos Project», συνολικού κόστους 50,85 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, ενός τουριστικού καταφυγίου σκαφών, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ, κι αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Όσο για την αλυσίδα που θα αναλάβει την διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Μυκόνου παραμένει άγνωστη, χωρίς να αποκλείεται βέβαια η συνεργασία με την Four Seasons στην περίπτωση του Αστέρα να είναι απλά η αρχή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αραβικών συμφερόντων fund έκανε την εμφάνισή του το 2013 όταν επιλέχθη ως προτιμώμενος επενδυτής για την πώληση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» από την Εθνική Τράπεζα. Το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners εκπροσωπεί έξι επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα Εμιράτα, καθώς και τον τουρκικό κολοσσό Dogus ο οποίος μετέχει με ποσοστό 15%. Με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Ήδη από την απόκτηση του Αστέρα, εκπρόσωποι του fund είχαν δηλώσει ότι «μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η AGC είναι έτοιμη να διευρύνει τις επενδύσεις της και σε άλλα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία». Να υπενθυμίσουμε ότι το fund έχει επενδύσει για την ανακαίνιση του Αστέρα - ο οποίος αναμένεται να ανοιξει τον Μάιο- ποσό της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ επιπλέον του τιμήματος των 400 εκατ. που κατέβαλε για το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς.

Cape Tholos Luxury Resort: Σύνθετο κέντρο τουρισμού στο κόλπο Μιραμπέλο

Το Cape Tholos Luxury Resort , η δεύτερη τουριστική επένδυση που πήρε το πράσινο φως, είναι αυτή του ομίλου Μεταξά στο Λασίθι της Κρήτης. Πρόκειται για το Σύνθετο Κέντρο Τουρισμού – Παραθερισμού στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στον κόλπο Μιράμπελο, της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων –Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε με το διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.» συνολικού κόστους 149,6 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού- τουριστικού χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος με 208 σπίτια και δύο ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 300 κλινών η κάθεμιά κι αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος Ανδρέα Μεταξά, ο οποίος ελέγχει δύο μονάδες στην Κρήτη και μία στη Σαντορίνη έχει προγραμματίσε με ορίζοντα δεκαπενταετίας επενδυτικό σχέδιο ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πέρα από το πρότυπο τουριστικό συγκρότημα που πήρε χθες την έγκριση με διαδικασίες fast track σχεδιάζει και την δημιουργία μίας ακόμη πολυτελούς μονάδας στη Σαντορίνη, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.

Ο κρητικός όμιλος της οικογένειας Μεταξά με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ανδρέα Μεταξά, λειτουργεί ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, την Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο του Ηρακλείου και το Club Magic Life Candia Maris στην Αμουδάρα του Ηρακλείου ενώ ακόμα μια μονάδα λειτουργεί από το 2016 στη Σαντορίνη. Πρόκειται για το νεόδμητο ξενοδοχείο 50 δωματίων Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa. Το 2009 ο όμιλος πούλησε δύο άλλα ξενοδοχεία που είχε, προκειμένου να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό του.

Μαρίνα 350 θέσεων στη Σαντορίνη

Τέλος με στόχο τη βελτίωση των υποδομών στο νησί της Σαντορίνης, η ΔΕΣΕ ενέκρινε και το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης, για τη «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης» με φορέα το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας», συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία μαρίνας 350 θέσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες εποχικές θέσεις εργασίας.

To έργο κρίνεται μείζονος σημασίας για το νησί ειδικά κατά την υψηλή σεζόν του καλοκαιριού, γι αυτό κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο της υψηλής σεζόν, το νησί καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως, με πυκνότητα πάνω και από τα νούμερα της Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider