Στις 24 Σεπτεμβρίου η δικάσιμος για τη Ναυτεμπορική

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 24 Σεπτεμβρίου η δικάσιμος για τη Ναυτεμπορική
«Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση των απαιτήσεών με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας» αναφέρουν πηγές της πιστώτριας στο insider.gr.

Για τις 24 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που κατέθεσε εχθές, Τετάρτη η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές της κύριας πιστώτριας τράπεζας αναφέρουν ότι «στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση των απαιτήσεών με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Η νομοθεσία της ειδικής διαχείρισης αφήνει περιθώριο δύο μηνών (συν τον Αύγουστο) για απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι τη δικάσιμο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπερήμερες οφειλές της Ναυτεμπορικής προς τη Eurobank ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι οφειλές της εφημερίδας και προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται δε, ότι από το 2016 η διοίκηση της Ναυτεμπορικής δεν έχει κάνει καμία καταβολή έναντι των δανειακών της οφειλών στη Eurobank, αφού ήδη από το 2012 παρουσιάζει αρνητικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), γεγονός που καθιστά αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του τελευταίου οικονομικού φύλλου που εκδίδεται στη χώρα.

Το πιθανότερο σενάριο στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι να διασπαστεί ο όμιλος στα επιμέρους περιουσιακά του στοιχεία, ενσώματα και ασώματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ιδιόκτητο κτήριο της εφημερίδας επί της Λένορμαν, το πιεστήριο στην Παιανία και, φυσικά, τα ισχυρά brand names της εφημερίδας και του ενημερωτικού ιστοτόπου. Ειδικά για το website, σημειώνεται ότι υπήρξε ένας από τους πρώτους οικονομικούς ενημερωτικούς ιστοτόπους της χώρας που «πάτησε» στα βήματα της εφημερίδας και το ενδιαφέρον για εξαγορά από μιντιακούς -και όχι μόνο– παίκτες της ελληνικής αγοράς αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο κατά την πώλησή του από την τράπεζα.

Όλα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από την απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται στο τέλος του Σεμπτέβρη. Έως και εχθές το απόγευμα, πάντως, η διοίκηση της εφημερίδας διαβεβαίωνε ότι δεν έχει λάβει γνώση του αιτήματος υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που κατέθεσε η πιστώτρια τράπεζα.

Τι είπε η διοίκηση στους εργαζόμενους

Καθησυχαστική ήταν η ενημέρωση που έκανε η διοίκηση στους εργαζόμενους της εφημερίδας και του site εχθές, Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας ότι ο όμιλος θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι την εκδίκαση της αίτησης. Τόνισαν δε οι εκδότριες ότι «τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί» και πρέπει να παραμένει αναλοίωτο το επίπεδο ενημέρωσης της ιστορικής εφημερίδας. Σημειώνεται δε ότι εχθές πραγματοποιήθηκε καταβολή μισθού προς τους εργαζόμενους, έναντι υπολοίπου δεδουλευμένων δυό μηνών.

Τι περιλαμβάνει η ειδική διαχείριση

Η ειδική διαχείριση αποτελεί ένα νέο «εργαλείο» στα χέρια των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και μόλις το 2018 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ένα από τα θετικά στοιχεία της ειδικής διαχείρισης, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, είναι ότι η επιχείρηση παραμένει πλήρως λειτουργική, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και την κερδοφορία της.

Ένα ακόμη όφελος είναι ότι η εταιρεία αποτιμάται συνολικά λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων – όπως γίνεται στον πλειστηριασμό– αλλά επιπλέον τα λοιπά περιουσιακά της στοιχεία, όπως είναι οι άδειες λειτουργίας, το πελατολόγιο, οι υφιστάμενες συμφωνίες για παράδοση έργων κ.α, με αποτέλεσμα το μέγιστο δυνατό τίμημα.

Ναυτεμπορική, μια ιστορική εφημερίδα

Η Ναυτεμπορική μετρά 85 χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 1924 από τους αδελφούς Πάνο και Γεώργιο Αθανασιάδη και η ίδρυσή της σηματοδότησε την εμφάνιση του οικονομικού τύπου στην χώρα μας. Μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη το 1983, η διεύθυνση της εφημερίδας πέρασε στα χέρια των τριών κορών του, Ειρήνη, Αγγέλα και Μαριέττα Αθανασιάδη. Το τιμόνι της εφημερίδας «κρατά» σήμερα η Ειρήνη Αθανασιάδη, η οποία εμπλέκεται πιο δυναμικά στη διοίκηση του ομίλου τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί τη μοναδική αμιγώς οικονομική εφημερίδα που κυκλοφορεί πλέον στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider