Μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπορικά εισιτήρια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπορικά εισιτήρια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πώς εφαρμόζεται, ποιους αφορά η έκπτωση, για ποια νησιά ισχύει, ποιες αεροπορικές εταιρείες συμμετέχουν.

Φθηνότερα και με αεροπλάνο θα μπορούν πλέον να μετακινούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των 33 νησιών, τα οποία είναι ενταγμένα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, καθώς θα τους επιστρέφεται τμήμα της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, αφορά στους μόνιμους κάτοικους όλων των νησιών της επικράτειας πλην της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας και ισχύει για τις πτήσεις εντός Ελλάδας, από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης.

Για την χρήση του προγράμματος, οι νησιώτες/δικαιούχοι θα πρέπει να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προκειμένου να αποκτήσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.).

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Να σημειωθεί ότι μετά τις σχετικές εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στις αερομεταφορές και την ένταξη στο θεσμό και της Κρήτης για τη μεταφορά διά θαλάσσης επιλεγμένων προϊόντων από την 1η Ιουλίου οι αεροπορικές εταιρείες Aegean, Ολυμπιακή, Sky Express, Εllinair συμμετέχουν στο «μεταφορικό ισοδύναμο».

  • Τι πρέπει να κάνετε για να επιδοτηθεί η αεροπορική σας μετακίνηση;

Πρέπει ο κάθε νησιώτης να ενημερώνει κατά τη κράτηση του το πρακτορείο ή την ιστοσελίδα κρατήσεων με το σωστό ΜΑΝ. Αρχικά το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσω των ιστοσελίδων των εταιρειών που συμμετέχουν, έπειτα μέσα από τα πρακτορεία των εταιριών και εν τέλει μέσα από κάθε πρακτορείο.

Διαδικασία εγγραφής και χρήσης του δικαιώματος του Μεταφορικού ισοδύναμου για τους πολίτες

Ο δικαιούχος, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

  1. κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS εδώ
  2. συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
  3. άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της χρήσης του ΜΑΝ κατά την έκδοση ή κράτηση του εισιτηρίου, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

  • Για ποιες διαδρομές ισχύει η επιδότηση

Για διαδρομές από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Τονίζεται ότι δεν είναι επιλέξιμες αεροπορικές διαδρομές όπου και το αεροδρόμιο αναχώρησης και το αεροδρόμιο προορισμού βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί τότε επιλέξιμη θα είναι η διαδρομή που ξεκινά ή καταλήγει στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Διαδρομές που έχουν άφιξη ή αναχώρηση εκτός Ελλάδας δεν είναι επιλέξιμες. Οι επιλέξιμες διαδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνονται στην ιστοσελίδα του μέτρου μετά την είσοδο κάθε νησιώτη.

  • Τι χρήματα θα επιστρέφονται στο λογαριασμό σας;

Για κάθε διαδρομή με αεροπλάνο πάνω από τη θάλασσα θα επιστρέφεται maximum το ποσό (ΑΝΗΚΟ) που θα λάμβανε ο νησιώτης σε περίπτωση που ταξίδευε ακτοπλοϊκώς.

Δηλαδή σε περίπτωση που ταξιδεύει Ρόδο-Αθήνα με αεροπλάνο θα λάβει ότι ελάμβανε για τη διαδρομή Ρόδο-Πειραιά με το καράβι.

Παράδειγμα:

  1. 1. Σε περίπτωση που ταξιδεύει Αθήνα-Μυτιλήνη με αεροπλάνο θα λάβει το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πειραιάς-Μυτιλήνη.
  2. 2. Σε περιπτώσεις που η αεροπορική διαδρομή δεν αντιστοιχίζεται σε μία θαλάσσια, λαμβάνεται υπόψη η κοντινότερη θαλάσσια διαδρομή σε αυτή βάσει των ακτοπλοϊκών πινάκων. Για παράδειγμα στη περίπτωση του αεροπορικού Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη θα επιστρέφεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ακτοπλοϊκό Μυτιλήνη-Καβάλα.
  3. 3. Στη περίπτωση του αεροπορικού Αθήνα-Κεφαλονιά το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πάτρα-Κεφαλονιά.
  • Τι συμβαίνει σε περίπτωση που το αεροπορικό εισιτήριο είναι μικρότερο του ακτοπλοϊκού;

Τότε το ποσό που θα επιστρέφεται θα είναι η διαφορά ακτοπλοϊκού από το κατώφλι (εισιτήριο ΚΤΕΛ) αλλιώς αν είναι μικρότερο και από το κατώφλι τότε δε θα υπάρχει επιστροφή ποσού.

  • Πώς θα ελέγχετε ότι έχει καταγραφεί η πτήση που κάνατε χρησιμοποιώντας το ΜΑΝ;

Μέσα από την ιστοσελίδα metaforikoisodynamo.gr όπως ακριβώς και με τα καράβια. Η αποστολή των στοιχείων από τις αεροπορικές εταιρίες θα έχει στην αρχή μια καθυστέρηση 10-15 ημερών σε σχέση με την ημερομηνία πραγματοποίησης της πτήσης σας. Για παράδειγμα, το εισιτήριο για μία πτήση που πραγματοποιήσατε στις 10 Ιουνίου θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα της δράσης μετά τις 20 ή 25 Ιουνίου.

  • Για πόσες διαδρομές με αεροπλάνο ισχύει το ΑΝΗΚΟ;

Ο μέγιστος αριθμός των διαδρομών που επιδοτούνται για κάθε νησιώτη παραμένει ίδιος. Ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές διαδρομές. Αλλάζει κάτι για τον τρόπο πίστωσης του ΑΝΗΚΟ για τα Αεροπορικά Εισιτήρια;
Το ΑΝΗΚΟ των Αεροπορικών Εισιτηρίων θα καταβάλλεται μαζί με το ΑΝΗΚΟ των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε εύλογο χρόνο μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού, σε τραπεζικό λογαριασμό του νησιώτη.

  • Τι ισχύει για την περίπτωση που το εισιτήριο έχει εκδοθεί χωρίς την καταχώρηση του ΜΑΝ;

Για να είναι επιλέξιμη η διαδρομή ώστε να καταβληθεί το ΑΝΗΚΟ, η καταχώρηση του ΜΑΝ πρέπει να γίνει κατά την κράτηση ή έκδοση του εισιτηρίου.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο 215-215-7830 και για αποστολή παραπόνων στη σελίδα https://metaforikoisodynamo.gr/Contact.aspx

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider