O Ερντογάν «ξεφορτώνει» ψυχές στην Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης των δομών στη Βόρεια Ελλάδα


ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ* 

«Κύματα» προσφύγων και μεταναστών καταφθάνουν στην Θεσσαλονίκη – Φόνοι για νέα «Ειδομένη» - Ανεπαρκής η φύλαξη στα σύνορα – «Έσπασαν» τον Έβρο – Συναγερμός στις αρχές – Ο χάρτης των δομών στη Βόρεια Ελλάδα  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΝΕΑ ΕΙΔΟΜΕΝΗ;

Η χώρα είναι έτοιμη να ζήσει ένα νέο 2016; Γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι μας περιμένει ένα ακόμα θερμό προσφυγικό καλοκαίρι. Όταν έκλεισαν τα σύνορα στην Ειδομένη, στη χώρα επικράτησε μίνι πανικός από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η μία δομή διαδεχόταν την άλλη, οι τοπικές κοινωνίες αιφνιδιάζονταν από έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό που προσπαθούσε απλά να μετριάσει τις αντιδράσεις με την εγκατάσταση οικισμών ολόκληρων σε σκηνές και κοντέινερ.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι μεταναστευτικές ροές ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ και η ενδοχώρα έδειξε να αποσυμφορείται με την προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όσων δήμων έδειξαν ανθρωπισμό να εντάξουν στον κοινωνικό ιστό τις προσφυγικές οικογένειες. Στον αντίποδα, τα νησιά συνέχιζαν να στενάζουν από έναν μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που μάταια ανέμεναν τις ταχύτατα υποσχεθείσες υπηρεσίες ασύλου.

Σήμερα ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί νέα προσφυγικά ρεύματα. Από τη μία οι Κούρδοι και οι εκκαθαρίσεις περιοχών που επιχειρεί ο Ερντογάν και από την άλλη νέα θύματα των εχθροπραξιών που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται, ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον στην Κεντρική Ευρώπη. Με τις ίδιες πλαστές υποσχέσεις για διαμονή σε Γερμανία, Σουηδία κ.α. οι λαθροδιακινητές συνεχίζουν να κάνουν «χρυσές δουλειές» προωθώντας όμως αυτήν τη φορά τους μετανάστες από τον Έβρο. Οι βάρκες πλέον δεν περνούν το Αιγαίο, αλλά τον ποταμό που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία.

Μαζί με αυτούς, η Τουρκία φαίνεται πως μεθοδικά αφήνει και μετανάστες τρίτων χωρών να εισέρχονται στη χώρα μας. Τα σύνορά μας φαίνονται ότι είναι τρύπια. Η ανθρωπιστική στάση της χώρας, που πήρε τα εύσημα πριν λίγα χρόνια, συνεχίζεται.

Οι πρόσφυγες πια δεν κάνουν τον κόπο ούτε να εμφανιστούν στις αστυνομικές αρχές του Έβρου. Έχουν κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και το Αστυνομικό Μέγαρο. Εδώ τους στέλνουν, εδώ έρχονται. Η Θεσσαλονίκη είχε πριν λίγο καιρό αρκετές δομές. Σήμερα έμεινε με δύο. Οι πρόσφυγες αρχίζουν να κατακλύζουν τις πλατείες. Και όσο καλοκαιριάζει, τόσο τα προσφυγικά ρεύματα θα αυξάνονται διαρκώς.

Ποιος είναι άραγε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης; Τώρα που έφυγε ο «κακός» -για μια μερίδα κυβερνητικών- Μουζάλας; Θα ανοίξουν άρον άρον πάλι όσες αποθήκες και παλιά εργοστάσια είναι ανοίκιαστα, για να φιλοξενήσουν τα θύματα του πολέμου; Και πότε θα σημάνει συναγερμός; Όταν η Θεσσαλονίκη θα γίνει η νέα Ειδομένη; Όταν θα είναι πολύ αργά πια;


Ο Ερντογάν «ξεφορτώνει» ψυχές στην Θεσσαλονίκη - Νέο κύμα προσφύγων από τον Έβρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || karakioulach@gmail.com 

Νέο προσφυγικό κύμα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν τα σύνορα από τον ποταμό Έβρο. Με την ανοχή των τουρκικών αρχών περιμένουν στην απέναντι όχθη του ποταμού για να περάσουν στη χώρα μας, μιας και από ό,τι φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει εντολή εκκένωσης και εκκαθάρισης έπειτα και από τη μάχη στο Αφρίν. Έλεγχος πραγματοποιείται μόνο στα άτομα που θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν, «επιτρέποντας» στους υπόλοιπους να επιβιβάζονται σε βάρκες με την καθοδήγηση των διακινητών και να εισέρχονται στα ηπειρωτικά μας σύνορα.


Εκατοντάδες περνούν τα σύνορα από τον Έβρο

Εκατοντάδες είναι πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περνούν καθημερινά από τον Έβρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον μήνα Μάρτιο συνελήφθησαν 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ τον Φεβρουάριο 586 άτομα. Ο αριθμός τριπλασιάστηκε και αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί και άλλο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από ό,τι φαίνεται, άνοιξε τη στρόφιγγα της παράνομης εκροής από την Τουρκία στην Ελλάδα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο ακόμα και σε άτομα που δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Ελάχιστοι είναι οι Σύριοι σε σχέση με τους δεκάδες Αφγανούς, Πακιστανούς, υπηκόους της Ερυθραίας και άλλων αφρικανικών χωρών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Τον μήνα Απρίλιο ο αριθμός των ατόμων που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα ξεπερνάει τους 2.000, με τους περισσότερους να μη συλλαμβάνονται, αλλά να περνούν κατευθείαν στην ενδοχώρα. Πολλοί νέοι άντρες αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά επιβιβάζονται καθημερινά σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή πληρώνουν διακινητές για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη και να καταγραφούν. Την  ίδια ώρα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο και Κω πάνω από 15.000 είναι οι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.


Νέα «Ειδομένη» στη Θεσσαλονίκη - Δεν χωράνε στις δομές

Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατασκηνώνουν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας ουρές για να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν, έτσι ώστε να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα για παραμονή 30 ημερών. Το ερώτημα είναι πού θα μείνουν όλοι αυτοί. Δομές στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν για να τους φιλοξενήσουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα, Νίκο Ράγκο, γίνονται προσπάθειες να μη μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στον δρόμο. «Γνωρίζουμε το θέμα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν χωράνε άλλοι στις δομές.

Οι ήδη υφιστάμενες είναι πλέον γεμάτες. Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν λύσεις, όπως πριν μερικές μέρες με τους 106 Κούρδους που τους βάλαμε σε χώρους φιλοξενίας σε κοινούς χώρους, έτσι ώστε να έχουν τα βασικά».

Την Πέμπτη 19 Απριλίου κατασκήνωσαν πάνω από 70 άτομα, μεταξύ αυτών και οικογένειες με μικρά παιδιά, στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα του Βενιζέλου και πέρασαν εκεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να φιλοξενηθούν στην ήδη γεμάτη δομή των Διαβατών.

Την ίδια μέρα στην παρουσίαση του Συνοπτικού Τοπικού Σχεδίου Ένταξης προσφύγων και μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Π. Λεκάκης τόνισε: «Είμαστε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».


Ανεπαρκής η φύλαξη στα σύνορα

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς, τονίζει ότι παρακάμπτουν το κέντρο πρώτης υποδοχής στην Ορεστιάδα, που είναι πλέον γεμάτο, και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη. «Αν και τα σύνορα είναι σε συναγερμό, λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης, το προσωπικό φύλαξης δεν έχει ενισχυθεί».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πυθίου Διδυμοτείχου επισημαίνει ότι καθημερινά περνούν πάνω από 200 άτομα το ποτάμι.

«Τις τελευταίες 10 μέρες έχουν ξεπεράσει τις 2.500 χιλιάδες αυτοί που περνούν τα σύνορα και αυτοί είναι μόνο οι καταγεγραμμένοι. Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να καταγραφούν στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικογένειες με παιδιά και όπως μας λένε θέλουν να φύγουν σε Ολλανδία και Γερμανία. Είναι ταλαιπωρημένοι και ζητούν φαγητό».

Στις αρχές Απριλίου, 106 Κούρδοι ήρθαν με το ΚΤΕΛ από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη και μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ, μεταφέρθηκαν στις ήδη γεμάτες δομές σε Λαγκαδίκια και Διαβατά.

Παράλληλα στο Φυλάκιο Έβρου καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι λίγες ώρες ή μερικές μέρες μετά το παράνομο πέρασμά τους στην Ελλάδα.

«Τα κυκλώματα κατευθύνουν αυτούς τους ανθρώπους πού θα πάνε μόλις περάσουν τα σύνορα. Το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στην Ορεστιάδα έχει κατακλυστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες δομές του Έβρου. Το γνωρίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και γι’ αυτό έρχονται στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει ο Π. Χαρελάς.


Ο χάρτης

Στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 2 δομές φιλοξενίας, οι οποίες είναι πλήρεις. Στα Διαβατά, στο Στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου, η δομή είναι χωρητικότητας 750 ατόμων και διαμένουν σε κοντέινερ 722 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή. Αντίστοιχα στα Λαγκαδίκια η δομή είναι χωρητικότητας 400 ατόμων, με τους διαμένοντες να ξεπερνούν αυτήν τη στιγμή τους 370. Και στις δύο δομές φιλοξενίας οι περισσότεροι είναι Σύριοι και οι υπόλοιποι από Ιραν, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 13 μόνιμες δομές φιλοξενίας και μια προσωρινή, με τον αριθμό των ατόμων να ξεπερνάει τις 5.500.

Στον νομό Ημαθίας, σε Αλεξάνδρεια και Βέροια, διαμένουν 611 άτομα, με τις δομές να είναι υπερπλήρεις.
Στον νομό Πιερίας, στην Κάτω Μηλιά, φιλοξενούνται 303 σε δομή χωρητικότητας 270 ατόμων.
Στον νομό Καβάλας, στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου, διαμένουν 367 άτομα, ενώ η δομή είναι χωρητικότητας 340 ατόμων.
Στον νομό Δράμας, στην ΒΙΠΕ, διαμένουν 275 σε δομή χωρητικότητας 260 ατόμων.
Στον νομό Σερρών, στην ΚΕΓΕ, διαμένουν 382 Γιαζίντι, ενώ η δομή μπορεί να φιλοξενήσει 370 άτομα.
Στον νομό Πρεβέζης, στη Φιλιππιάδα, σε δομή χωρητικότητας 215 ατόμων, διαμένουν 271 άτομα.
Στον νομό Ιωαννίνων, σε Κάτσικα, Δολιανά και Κόνιτσα, φιλοξενούνται συνολικά 537 άτομα.
Στον νομό Λάρισας, στο Κουτσόχερο, διαμένουν 712 άτομα σε δομή χωρητικότητας 1040 ατόμων.
Στην προσωρινή δομή στη Νέα Καβάλα του νομού Κιλκίς φιλοξενούνται 427 άτομα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Β. Ελλάδα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν άλλη μια δομή στον Βόλο.

Αυτοί που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη

Μετά το κλείσιμο της Ειδομένης τον Μάιο του 2016, δημιουργήθηκαν μόνο στη Β. Ελλάδα 26 κέντρα φιλοξενίας, με πάνω από 28.000 πρόσφυγες και μετανάστες να διαμένουν στις δομές μέσα σε σκηνές, σε αποθήκες, χωρίς θέρμανση και χωρίς κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη σε 11 δομές φιλοξενίας παρέμειναν περισσότερα από 12.000 άτομα.

Οι δομές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη που έκλεισαν ήταν σε Ωραιόκαστρο 1500 άτομα
Σίνδος –κτήριο Καραμανλή 600 άτομα
Σίνδος – Frakaport, 670 άτομα
Καλοχώρι – Αποθήκες Ηλιάδη, 491 άτομα
Κορδελιό –Softex, 1558 άτομα
Βαγιοχώρι 294 άτομα
Δερβένι –Alexil, 870άτομα
Καβαλάρι –Sinatex, 340 άτομα
Βασιλικά – Αποθήκες Κορδογιάννη1270 άτομα

Μένουν σε διαμερίσματα

Σήμερα πάνω από 800 άτομα φιλοξενούνται με το πρόγραμμα React του Δήμου Θεσσαλονίκης σε διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρο Λεκάκη, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει 830 θέσεις με τη μίσθωση 163 διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη. Είκοσι οκτώ (28) επιπλέον θέσεις  λειτουργούν μέσω του καταφυγίου «Φιλοξενείο» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ.

Οι οικογένειες των δικαιούχων που φιλοξενούνται στα ξεχωριστά διαμερίσματα λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά μέσω καρτών POS που τους παρέχει η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες διαμονής. Τα χρήματα που λαμβάνουν είναι ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας και μπορεί να φτάσουν τα 550 ευρώ μηνιαίως για μια επταμελή οικογένεια.

Αντίστοιχα στον Δήμο Θέρμης ξεκίνησε πριν μερικές μέρες το πρόγραμμα React που υλοποιείται από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Αναμένεται να μισθωθούν συνολικά 10 διαμερίσματα για τη φιλοξενία συνολικά 47 προσφύγων εντός των ορίων των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες

Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η εισροή στη χώρα μας Τούρκων πολιτικών προσφύγων που αιτούνται πολιτικό άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ερντογάν. Μόνο στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή έχουν βρει καταφύγιο περισσότερες από 160 οικογένειες που έφυγαν από την Τουρκία με τον κίνδυνο της σύλληψης. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για αστικές οικογένειες Τούρκων αντικαθεστωτικών, που λόγω των γεγονότων στην Τουρκία αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας αυξάνονται ραγδαία. Το 2016 είχαμε 189 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, 1827 αιτήσεις το 2017 και μόνο τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφηκαν 122 αιτήματα.

Οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες επιλέγουν, οι περισσότεροι, να έρθουν στη χώρα μας από τον Έβρο με βάρκες. Οι εισροές αναμένεται να αυξηθούν όσο τα νερά του Έβρου θα πέφτουν και έτσι θα είναι πιο εύκολο το πέρασμα. Νοικιάζουν διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν σκοπό να φύγουν από τη χώρα μας, θέλουν να ζήσουν εδώ και να ξαναρχίσουν τη ζωή από την αρχή. Μέσω της Υπάτης Αρμοστείας και του προγράμματος ESTIA, οι αιτούντες άσυλο νοικιάζουν σπίτια, τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, προσπαθούν να μάθουν την ελληνική και αγγλική γλώσσα και αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά για να φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Από το φύλλο της THESSNEWS #102 (21/04/2018-22/04/2018) 

Πηγή: thessnews.gr 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο