Αύξηση των μαθητών της κατέγραψε σήμερα η Αχιλλοπούλειος Σχολής Καΐρου, με το πρώτο κουδούνι σήμερα να υποδέχεται πλέον 54 παιδιά, όταν πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα (και στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο) 50 μαθητές.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η δύναμη των μαθητών του αμιγώς ελληνικού δημοτικού σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στο κοσμοπολίτικο προάστιο της Ηλιούπολης, όχι μόνον διατηρείται αλλά επιπλέον αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου θα φοιτήσουν 53 μαθητές ενώ πέρυσι ήταν εγγεγραμμένοι 59.

Στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας, στην Τοσιτσαία Σχολή, η δύναμη των μαθητών παρέμεινε περίπου ίδια με πέρυσι, δηλαδή από 18 οι μαθητές είναι φέτος 17, ενώ και το Αβερώφειο περιόρισε τους μαθητές του από 32 σε 29.

Συνολικά στην Αίγυπτο και στα Ελληνικά Σχολεία της Χώρας του Νείλου, είναι πλέον εγγεγραμμένα για τη νέα σχολική χρονιά 153 μαθητές, ενώ πέρυσι ήταν εγγεγραμμένοι 159 μαθητές, με τη μείωση να αντιστοιχεί στο ποσοστό του 3,8%.

«Να θεωρείτε τους εαυτούς σας πολύ τυχερούς που φοιτάτε στην Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, δύο τόσο μεγάλα και ιστορικά σχολεία που βγάλανε από τα σπλάγχνα τους τόσο μεγάλες προσωπικότητες», είπε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, τελώντας την ακολουθία του αγιασμού. Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά τις αξίες πάνω στις οποίες ανοικοδομήθηκε το ελληνικό έθνος», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτά τα δύο σχολεία, συντελείται ένα θαύμα σε αυτόν τον χώρο» και «η Αίγυπτος και η Ελλάδα, βρίσκονται ενωμένες και εδώ, και αυτή είναι η τρανή απόδειξη του πώς μπορούν να μεγαλουργήσουν και σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης οι δύο χώρες».