Η συνένωση ( ; ) που φέρνει τα πάνω κάτω στο εκλογικό σκηνικό στη Ραφήνα! Ποιοι έχουν προβάδισμα, ποιοι δεν θα κατέβουν!

Συνεχίζονται οι συζητήσεις, που όπως πρώτα μέσα από το irafina.gr, σας είχαμε αποκαλύψει (Δείτε ΕΔΩ), προκειμένου να αλλαχθούν τα όρια των δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα.

Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, για το αν τελικά θα γίνει η συνένωση της Ραφήνας με τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα, με σκοπό την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού δήμου, ο οποίος θα είναι πληθυσμιακά και σε έκταση, ο μεγαλύτερος στην Ανατολική Αττική,

Όπως σας είχαμε αναφέρει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Μάτι, είχε πει πως «υπάρχει η στρέβλωση του να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον», τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια, ανοίγοντας τότε για πρώτη φορά δημόσια την συζήτηση για την ενοποίηση των δημοτικών ενοτήτων της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του irafina.gr, το θέμα έχει συζητηθεί έντονα και αναμένουμε εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα στις αρχές Φλεβάρη θα έρθει στην Βουλή προς ψήφιση το πλαίσιο των αλλαγών του «Κλεισθένη 2» .

Τα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι πολλά, με πιο πιθανό αυτή την στιγμή τη δημιουργία ενός Δήμου που θα αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες της Ραφήνας, της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το όνομα που φαίνεται να επικρατεί για το νέο Δήμο είναι αυτό του Μαραθώνα, ενώ η έδρα του θα είναι η Ραφήνα. Συζητήσεις υπάρχουν για τον αν στον δήμο αυτόν θα είναι και το Γραμματικό, ενώ μέχρι σήμερα εξαιρείται το Πικέρμι, το οποίο θα πάει στην Παλλήνη.

Αν ισχύσουν όλα τα παραπάνω θα έχουμε ολική ανατροπή στο εκλογικό σκηνικό.

Όσο αφορά τη Ραφήνα, όπου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με τον Μαραθώνα, ο νυν Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, μοιάζει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (είτε τις πιστεύουν κάποιοι είτε όχι) έχει μέχρι σήμερα το προβάδισμα όσο αφορά τη Ραφήνα, ενώ μετά τις πυρκαγιές και όλα όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχει έρεισμα σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Δήμου Μαραθώνα.

Από την άλλη ο Δαμιανός Φαφούτης φαίνεται πως κυριολεκτικά θα αποδεκατιστεί και αυτό γιατί τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του είναι από το Πικέρμι, όπου και φαίνεται μέχρι σήμερα να έχει μεγαλύτερο έρεισμα, σε σχέση με τη Ραφήνα. Αν τελικά το Πικέρμι μεταφερθεί σε άλλον δήμο, τότε τα ήδη μειωμένα εκλογικά ποσοστά του κ. Φαφούτη δείχνουν να πέφτουν στα τάρταρα.

Όσο αφορά τον Βασίλη Πιστικίδη, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη αφού ακόμα, εκτός από τον στενό πυρήνα της παράταξης του, δεν έχει δείξει άλλα στελέχη, όπως και δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει στην περίπτωση που τελικά ισχύσει το σενάριο της συνένωσης. Αυτό που μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε είναι πως δεν θα είναι ένας από τους οπαδούς αυτής της ιδέας.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον Γιώργο Χριστόπουλο, του οποίου ο συνδυασμός σήμερα αποτελείται από τρεις δημοτικούς συμβούλους. Όμως απ ότι γνωρίζουμε, κανένας από τους άλλους δύο δεν θα τον ακολουθήσει στις επόμενες εκλογές. Ο γιατρός δείχνει να έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό στη Ραφήνα, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν θα μπορέσει να κάνει οποιαδήποτε συμμαχία με υποψηφίους του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.

Για τον Ανδρέα Βασιλόπουλο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ως κάτοικος Πικερμίου φαίνεται πως δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος, τουλάχιστον στη Ραφήνα. Αν τελικά το Πικέρμι καταλήξει στην Παλλήνη, τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά, αφού διατηρεί άριστες σχέσεις με τον νυν Δήμαρχο κ. Ζούτσο. Αυτό μπορεί να του δώσει ένα προβάδισμα για την επόμενη μέρα, η οποία για τους περισσότερους μοιάζει θολή. Αν όμως το Πικέρμι “μετακομίσει” στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό για τον ίδιο σενάριο.

Όλα τα παραπάνω είναι βέβαια ασκήσεις επί χάρτου, μέχρι να δούμε τελικά αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Και σε μία δεύτερη άσκηση επί χάρτου, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι δημοτικές δυνάμεις της Ραφήνας μπορούν, εάν υπάρξουν οι νέες συνθήκες, να κινηθούν ενιαία.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.