Η ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» γυρίστηκε στην περίφημη Βίλα Λεβίδη στην Παλλήνη

H κωμωδία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», του σπουδαίου Ντίνου Δημόπουλου (1968), βασισμένη σε μια ιστορία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη,  γυρίστηκε στην περίφημη Βίλα Λεβίδη στην Παλλήνη, σε ένα εξαίσιο φυσικό τοπίο, στο οποίο ευρίσκονταν η ονομαστή βίλα με τα 70 δωμάτια, όπως ελέγετο και ένας πανοραμικός πύργος που την συνόδευε!

Ο λόφος Λεβίδη, έκτασης 80 στρεμμάτων, είχε παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του, στον Δημήτρη Λεβίδη (της γνωστής οικογένειας Λεβίδη, που ήρε τις ρίζες της στην μεγαλουργία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, με σπουδαίους στρατιωτικούς και διπλωμάτες και με καίρια συμβολή στην απελευθέρωση της Ελλάδος, από τον τουρκικό ζυγό- που ήταν αυλάρχης στα ανάκτορα του Τατοΐου.

Στα 1936 το ζεύγος Λεβίδη κατοίκησε στην βίλα η οποία συνδέονταν με τον Πύργο του Λόφου, με ειδική κάμαρα ! Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η σύζυγος του Δημήτρη Λεβίδη, Τούλα Μπότση, υπήρξε μια καλλονή της εποχής , είχε εκλεγεί στάρ Ελλάς και ήτα ακόμα αδελφή του εκδότη της «Ακρόπολης» και της «Απογευματινής», Νάσου Μπότση.

Κατά το σενάριο λοιπόν ο Αντώνης – Αλέκος Αλεξανδράκης, επιστρέφει από τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στην Ιταλία μαζί με την γυναίκα του φοιτήτρια Καλών Τεχνών, την Μπιάνκα- Μάρω Κοντού, που την πλασάρει στην αδελφή του Τούλα- Κατερίνα Γιουλάκη, ως Ιταλίδα !

Ο λόγος είναι ότι η αδελφή του, που είναι και ο κληρονόμος της περιουσίας, είναι ξενομανής και δεσποτική προς τον σύζυγό της Πολυκράτη – Γιώργο Βογιατζή. Τελικά καταστρώνουν ένα σχέδιο και με τον Πολυκράτη, να την παρασύρουν σε έναν φρενήρη και πολυέξοδο τρόπο ζωής «γιατί έτσι ζουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι, στην Ευρώπη και αλλού», με μπάνια, έξοδα, τολμηρούς χορούς και έτσι την πείθουν, να αποδεχτεί το ζευγάρι, τον αδελφό της Αντώνη με την Μπιάνκα !

Ο εμπνευσμένος Ντίνος Δημόπουλος εδώ, επιλέγει την σπουδαία αυτή βίλα – που ενοικιάζονταν την δεκαετία του ΄70 για γυρίσματα ταινιών, ένεκα των οικονομικών προβλημάτων της οικογένειας Λεβίδη- για να δείξει την έπαρση, την αμετροέπεια, την ξενομανία, τον νεοπλουτισμό, αλλά και τον στείρο μιμητισμό στα δυτικά πρότυπα ζωής, που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία, την δεκαετία του ΄70.

Και μέσα από το λεπταίσθητο χιούμορ του και την διεισδυτική κοινωνική ματιά του, κατορθώνει να μας αποδώσει όλα αυτά τα στοιχεία. Χωρούν όλα, εξάλλου, σε αυτή την υπερβολικά μεγάλη βίλα των 70 δωματίων ! του πολύδροσου και πανέμορφου Λόφου Λεβίδη, στην Παιανία.

Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι σήμερα η Βίλα Λεβίδη, υπο κατάρρευση, αποψιλωμένη και λεηλατημένη από όλα τα πολύτιμα άλλοτε οικοδομικά υλικά της, βιώνει την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, αλλά και την πολυφωνία του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, μεταξύ των κ.κ Μπουζάλα – Ματζώρη, του Μετοχικού Ταμείου της Πολεμικής Αεροπορίας και της οικογένειας Κάργα. Παραμένει όμως αναλλοίωτο το αισθητικό της μεγαλείο, στην καρδιά και την μνήμη όλων όσοι την γνώρισαν!

Tower at Levidis hill in Pallini, Attica

Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.