Μαζεύουν υπογραφές για την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων από τη Νέα Μάκρη

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή σε γνωστό ξενοδοχείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν πρόκειται να τοποθετηθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων σε συγκρότημα κατοικιών που ετοιμάζεται στο Ζούμπερι, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και σε άλλα σημεία της Κοινότητας.

Με επιστολή τους προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη ζητούν την άμεση απομάκρυνσή τους από την Κοινότητα της Νέας Μάκρης και για τον λόγο αυτό μαζεύουν υπογραφές από επιχειρηματίες, κατοίκους και φορείς της πόλης.

Δηλώνουν ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι με το προσφυγικό ζήτημα καθώς… “οι κάτοικοι της Κοινότητάς μας από την πρώτη στιγμή προσέφεραν σημαντική υλική και ψυχολογική βοήθεια όταν πρωτοήλθαν πρόσφυγες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα”, ενώ διατυπώνουν τους λόγους που ζητούν την απομάκρυνσή τους…

Αναλυτικά όλη η επιστολή…

ΠΡΟΣ: Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΚΟΙΝ.: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
Δήμαρχο Μαραθώνα,
Αστυνομικό Τμήμα Νέας Μάκρης,
Συνήγορο του Πολίτη

Νέα Μάκρη, Πέμπτη 14-5-2020

ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Με το παρόν απαιτούμε ως κάτοικοι, επιχειρηματίες, επισκέπτες και λάτρεις της Κοινότητας Νέας Μάκρης όπως απομακρύνετε ΑΜΕΣΑ όλους τους πρόσφυγες από την περιοχή.
Οι υπογράφοντες αυτού του αιτήματος δεν εκπροσωπούν μια συγκεκριμένη παράταξη ή πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία, αλλά στηρίζονται στα παρακάτω καταγεγραμμένα και γνωστά σε όλους γεγονότα, τα οποία επιβάλλουν την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του θέματος και την προστασία της περιοχής ως πυρόπληκτη, με τα τραύματά της ακόμη ανοιχτά.

Επίσης τονίζουμε ότι είμαστε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι με το προσφυγικό ζήτημα καθώς οι κάτοικοι της Κοινότητάς μας από την πρώτη στιγμή προσέφεραν σημαντική υλική και ψυχολογική βοήθεια όταν πρωτοήλθαν πρόσφυγες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Νέας Μάκρης, στο ξενοδοχείο Marathon Beach, όπου αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 580 άτομα. Σύμφωνα με σοβαρές πληροφορίες, πρόκειται να τοποθετηθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων σε συγκρότημα κατοικιών που ετοιμάζεται στο Ζούμπερι Νέας Μάκρης, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και σε άλλα σημεία της Κοινότητας.

Οι λόγοι που μας ωθούν στο να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απομάκρυνσή τους είναι οι εξής:
1- Η βασική πηγή εσόδων της περιοχής μας είναι ο τουρισμός. Η τοποθέτηση τόσων προσφύγων σε κεντρικότατο σημείο της περιοχής προκάλεσε υποβάθμιση του τουρισμού και κατ’ επέκτασιν όλης της επιχειρηματικής δραστηριότητας

2- Καταγεγραμμένα γεγονότα δείχνουν ότι διαταράσσεται η δημόσια ασφάλεια και υγεία από 1. συμπλοκές μεταξύ μεταναστών 2. άκομψα και σεξιστικά σχόλια απέναντι σε κατοίκους 3. μη τήρηση των νόμων, καθώς εν μέσω πανδημίας κυκλοφορούσαν αψηφώντας κάθε μέτρο προστασίας 4. υπήρξαν κρούσματα ψώρας σύμφωνα με την καταγγελία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου του Δήμου Βύρωνα το 2017 και όπως φαίνεται στα έγγραφα του ΚΙΦ οι αρμόδιοι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, διασφάλισης και προστασίας της υγείας των φιλοξενούμενων προσφύγων και όλων των κατοίκων και επισκεπτών της Νέας Μάκρης. 5. Περιστατικά μικροκλοπών, τα οποία οι κάτοικοι δεν τα δηλώνουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής διότι νιώθουν ότι θα χάσουν το χρόνο και το δίκιο τους.

3- Γίνεται κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών (δημοτικά πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία, κέντρα υγείας, αθλητικές υποδομές) και αλόγιστη ρίψη σκουπιδιών παντού, το οποίο έχει αντίκτυπο σε όλη την τοπική κοινωνία. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η περιοχή μας ήδη στερείται υποδομών. Τα σχολεία δεν επαρκούν ούτε για τους ντόπιους μαθητές, το δίκτυο ύδρευσης είναι προβληματικό και πεπαλαιωμένο και αποχετευτικό σύστημα δεν υπάρχει.

4- Η περιοχή μας επλήγη σοβαρά από την πυρκαγιά του 2018 και οι επιπτώσεις αυτής της διεθνούς απήχησης καταστροφής (οικονομικές και ψυχολογικές), εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που επλήγησαν. Τα σχολεία μας μετά την πυρκαγιά επανδρώθηκαν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Στο ήδη δύσκολο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η τοποθέτηση προσφυγόπουλων, με τα δικά τους ψυχολογικά βάρη. Δεν εντάσσονται σε προπαρασκευαστικές τάξεις, καθώς δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε το κατάλληλο προσωπικό, αλλά σε προχωρημένες τάξεις, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα εκπαίδευσης, υγιεινής και εντείνοντας την ψυχολογική πίεση που ήδη υπάρχει.

5- Αποδεικνύεται ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα θύματα μιας επιχείρησης που δεν έχει σκοπό να τους βοηθήσει ουσιαστικά αλλά να θησαυρίσει η ίδια, σύμφωνα με αρκετά έγκυρα δημοσιεύματα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός σχετικά με την ουσιαστική ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία, ούτε μέριμνα για την υγιεινή, την ασφάλεια, την εκπαίδευσή τους στους νόμους και την κουλτούρα της κοινωνίας που τους φιλοξενεί κι επωμίζεται τα προαναφερθέντα βάρη χωρίς κανένα όφελος. Η γκετοποίηση των προσφύγων είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος, που μπορεί να μετατρέψει την ήδη βεβαρημένη και υποβαθμισμένη κοινωνία μας σε καινούργιο γκέτο ανθρώπων παραβατικής συμπεριφοράς. Ελλείψει εργασίας και προοπτικής προσωπικής εξέλιξης, φυσικό κι επόμενο είναι ότι αρκετοί εξ’ αυτών θα ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο των ναρκωτικών και της πορνείας, κάτι το οποίο έχει ήδη υποπέσει στην αντίληψη πολλών πολιτών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προαναφερθέντα, που έχουν να κάνουν: – αφενός με την ιδιαιτερότητα της περιοχής ως τουριστική, ως πυρόπληκτη και με αρκετές ελλείψεις σε υποδομές – και αφετέρου με τις εγγενείς αδυναμίες των φορέων υποδοχής να προσφέρουν σωστή φιλοξενία και ουσιαστική ενσωμάτωσή τους, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όλοι οι υπογράφοντες την άμεση απομάκρυνσή των προσφύγων από την Κοινότητα Νέας Μάκρης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.