Ο Μητρ. Προύσης μιλάει για τις ιστορικές στιγμές στην Τρίγλια, 97 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή (βίντεο)

Η Τρίγλια, κωμόπολη της Προύσας στις 20 Ιανουαρίου 2019 έζησε ιστορικές στιγμές με πλήθος Ελλήνων να συγκλονίζονται από την πρώτο αγιασμό των υδάτων που έγινε εκεί 97 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Το διεθνές πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ήταν εκεί και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’τη πατρίδα τους. Με αποκλειστικές εικόνες και βίντεο σας μεταδώθηκαν στιγμές από τη Θεία Λειτουργία και τον αγιασμό των υδάτων μετά από 97 ολόκληρα χρόνια που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Οι κάτοικοι της Τρίγλιας, έζησαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους μαζί με τόσους άλλους Μικρασιάτες και εκείνη τη μέρα τους δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούν στην χαμένη τους Πατρίδα και να ζήσουν μοναδικές στιγμές από τον αγιασμό των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας και η Ιερά Μητρόπολη Προύσης με τον ποιμενάρχη της Μητροπολίτη Προύσης κ Ελπιδοφόρο είχε την φροντίδα της ιστορικής εκείνης μέρας.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Διεθνές Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ το πρωί της ημέρας εκείνης για τις ιστορικές στιγμές αλλά κυρίως για τον αγώνα που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αγοραστούν πίσω οι ναοί που χάθηκαν με την Μικρασιατική καταστροφή και να έρθουν και πάλι στα χέρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αποστολή Προύσα

Κάμερα: Γιώργος Δεμίρ

Ήχος: Κώστας Καπαδόκης

Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός στην Προποντίδα, άδειασε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τρίγλια που ονομάστηκε Ζεϊτίνμπαγ, δηλαδή Ελιοχώρι, κατοίκησαν στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στην Ραφήνα Αττικής.

Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές τις προγονικές μνήμες για την αλύτρωτη ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στην Τρίγλια και ρίχνει τον σταυρό στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

briefingnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.