Παλιές δόξες: H τολμηρή φωτογράφιση του Σταμάτη Γαρδέλη με μια Μεξικάνα καλλονή το 1991

Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι ένας πολύ γνωστός ηθοποιός, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 μεσουρανούσε όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στις καρδιές των νεαρών κοριτσιών.

Λόγω της εμφάνισης του, αγαπήθηκε πολύ από τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά ήταν εξίσου συμπαθής και στους άντρες, μιας και ενσάρκωνε χαρακτήρες, που πολλοί νεαροί θα ήθελαν να υιοθετήσουν. Γεννήθηκε την πρωτομαγιά του 1960 και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο σινεμά σε ηλικία 21 ετών.

Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά δε φανταζόταν ότι θα γινόταν μέλος της ελληνικής σόουμπιζ, κάτι που όταν συνέβη, δεν ήξερε πώς να το διαχειριστεί. Τον ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης, ενώ φοιτούσε στη θεατρική Σχολή του Ωδείου των Αθηνών και τον έκανε πρωταγωνιστή, μαζί με τον Πάνο Μιχαλόπουλο στην ταινία «Τα τσακάλια».

Ο ηθοποιός σύντομα έγινε σύμβολο της εποχής του και η καριέρα του απογειώθηκε. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 είχε πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 20 ταινίες, ενώ είχε εμφανιστεί και σε τηλεοπτικές σειρές. Οι φωτογραφίες του έγιναν αφίσες και κρεμάστηκαν σε πολλούς τοίχους κοριτσίστικών δωματίων της εποχής, ενώ κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του, οι κοπέλες τον «πολιορκούσαν» για ένα αυτόγραφο. Ο Σταμάτης Γαρδέλης δεν ήταν ένας απλός πρωταγωνιστής σε ταινίες βίντεο της δεκαετίας του ’80. Μαζί με τον Πάνο Μιχαλόπουλο, με τον οποίο συχνά συμπρωταγωνιστούσαν, έδωσαν ένα νεανικό αέρα στο θέαμα. Μοτοσυκλέτα, τζιν παντελόνι, ντισκοτέκ, σχολική παραβατικότητα ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά των ρόλων που συνήθως υποδυόταν.

Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι εγκλωβίστηκε σε αυτό το μοτίβο και ο κόσμος τον ταύτισε με τον «αλήτη» που καβαλάει μηχανές και παίρνει ναρκωτικά. Το 1991, 10 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και ενώ η καριέρα του ήταν στο αποκορύφωμά της, ο ηθοποιός έκανε μια γυμνή καλλιτεχνική φωτογράφιση για το περιοδικό Playboy. O ηθοποιός πόζαρε γυμνός στον φακό του Στέφανου Πάσχου, μαζί με μια μεξικάνα καλλονή ονόματι Άλεξ Μενέσες. Η φωτογράφιση έγινε στην αποξηραμένη λίμνη Στυμφαλία κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το τελικό αποτέλεσμα αποπνέει ερωτισμό και δεν φαίνεται καθόλου ότι τα μοντέλα πόζαραν με θερμοκρασία υπό του μηδενός. Αν και τα ήθη της εποχής ήταν διαφορετικά σε σχέση με σήμερα, το τεύχος είχε μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία και ενίσχυσε τη φήμη του ηθοποιού.
Οι φωτογραφίες ξαναήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, όταν ο Γαρδέλης ρωτήθηκε για εκείνη την πολύ τολμηρή για την εποχή, φωτογράφιση.

«Όλοι όσοι την είδαν σχολίασαν μόνο τη γυναικάρα που φωτογραφήθηκε μαζί μου. Είδα το γυμνό ως επαναστατικοκοινωνική συμπεριφορά. Ήμουν γυμνιστής. Έβγαζα τα ρούχα μου και ερχόμουν σε επαφή με τη φύση».

instanews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.