Παλλήνη: Η ομάδα ρομποτικής Legolers και η ιδέα που σώζει ζωές!

Την ομάδα ρομποτικής Legolers, της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, που πήρε μέρος στον φετινό θέμα του διαγωνισμού First Lego League, σας παρουσιάζουμε μέσα από το irafina.gr.

Οι Legolers, βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα ώστε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και περιπολικά), να μην καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους έγκαιρα λόγω της μεγάλης συμφόρησης στους δρόμους.

Την ιδέα τους μάλιστα μοιράστηκαν με συγκοινωνιολόγους, την Πυροσβεστική Παλλήνης,τον δήμαρχο της Παλλήνης τον κ. Ζούτσο καθώς και με την Siemens, οι όποιοι τους είπαν πως η ιδέα τους είναι καινοτόμα αλλά και εφικτή.

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρουν στο irafina.gr

Γεια σας, είμαστε οι Legolers, η ομάδα ρομποτικής της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού First Lego League, ο οποίος ήταν στην Αθήνα, είναι το City Shaper, όπου εντοπίζουμε προβλήματα που προκύπτουν σε πόλεις και βρίσκουμε μια λύση ώστε να διευκολύνουμε την ζωή των κατοίκων της.

Το πρόβλημα το οποίο λύσαμε ήταν ότι τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και περιπολικά) καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους έγκαιρα λόγω της μεγάλης συμφόρησης στους δρόμους.

Αυτό γίνεται εξαιτίας των φωτεινών σηματοδοτών, οι οποίοι δυσχεραίνουν την κατάσταση διότι προγραμματίζονται με συγκεκριμένο μοτίβο εναλλαγών χρωμάτων (πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο) αντί να αντιλαμβάνονται την κίνηση και να λειτουργούν αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2100 κόμβοι φωτεινής σηματοδότησης στην Αττική. Κάθε κόμβος χωρίζεται σε σηματοδοτικές ομάδες και κάθε ομάδα λαμβάνει κοινή πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη ένδειξη σ’ έναν ή περισσότερους σηματοδότες. Η επικοινωνία στους κόμβους γίνεται με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, αλλά υπάρχουν 500 περίπου σηματοδότες αυτή τη στιγμή που μπορούν να αναβαθμιστούν σε πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Οι φωτεινοί σηματοδότες στην Ελλάδα λειτουργούν με προρυθμισμένο χρονοδιακόπτη. Αυτό έχει το μειονέκτημα ο φωτεινός σηματοδότης να μην “αντιλαμβάνεται” την κίνηση του δρόμου αλλά να λειτουργεί προκαθορισμένα. Ενώ υπάρχουν ωράρια (πρωινά, απογευματινά κλπ) και χρόνοι διάρκειας που έχουν προκύψει από στατική μελέτη την κάθε διασταύρωσης, το πρόβλημα παραμένει.

Κάθε κόμβος έχει έναν ρυθμιστή που περιέχει ένα ή περισσότερα προγράμματα λειτουργίας. Ο ρυθμιστής είναι συνδεδεμένος μέσω καλωδιώσεων με όλους τους φωτεινούς σηματοδότες. Στον ρυθμιστή γίνεται και ο προγραμματισμός των φωτεινών σηματοδοτών. Σε εκείνους, μέσω ρυθμιστών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας υπάρχει επικοινωνία infrastructure to infrastructure, δηλαδή μεταξύ κόμβων ή μεταξύ κόμβου και κεντρικού server. Σε πιο σύγχρονους ρυθμιστές μπορεί να υπάρξει και επικοινωνία vehicle to infrastructure, δηλαδή μεταξύ οχήματος και κεντρικού server. Σ’ αυτό βασίζεται και η ιδέα μας.

Η ιδέα μας, λοιπόν, είναι ψηφιακοί σηματοδότες που θα έχουν δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και θα συντονίζονται με έναν κεντρικό server ο οποίος με την σειρά του θα επικοινωνεί με τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Τα οχήματα θα δίνουν σήμα στο κέντρο για τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον προορισμό στον οποίο θέλουν να φτάσουν και το σύστημα θα δημιουργεί μια βέλτιστη διαδρομή η οποία θα αποστέλλεται στο όχημα. Οι φωτεινοί σηματοδότες της συγκεκριμένης διαδρομής θα δίνουν σταδιακά προτεραιότητα στο όχημα έκτακτης ανάγκης.

Έχουμε μοιραστεί την ιδέα μας σε συγκοινωνιολόγους, στην Πυροσβεστική Παλλήνης,στον δήμαρχο της Παλλήνης τον κ. Ζούτσο καθώς και με την Siemens, οι όποιοι μας είπαν πως η ιδέα μας είναι καινοτόμα αλλά και εφικτή. Επίσης, την έχουμε μοιραστεί και στο εξωτερικό, στην European Traffic Police Network, στην Euro Traffic Route και στο Road Safety Organization.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε την ιδέα μας και με εσάς, καθώς θέλουμε να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα ώστε να σώσουμε ζωές πολιτών.

Ευχαριστούμε πολύ,

Legolers.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.