Παραδοσιακό γλέντι στη Νέα Μάκρη! Αναβίωση του Ηπειρώτικου Γάμου από την Αδελφότητα Ηπειρωτών (φωτό)

Οι Ηπειρώτες έδιναν πάντα μεγάλη σημασία στον γάμο.
Ήταν το κοσμικό γεγονός του χωριού.

Ήταν η ευκαιρία για γλέντι, χορό και τραγούδι. Πάντα με τη συντροφιά του κλαρίνου. Οι Ηπειρώτες ακολουθούσαν πιστά μια ιεροτελεστία στους γάμους.

Έτσι, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν.Μάκρης – Ραφήνας- Πικερμίου Μαραθώνα παρουσίασε την Κυριακή 30 Ιουνίου το μεσημέρι, στο πλημμυρισμένο από κόσμο κτήμα της Αδελφότητας με τον πιο όμορφο και παραστατικό τρόπο, το δρώμενο της αναβίωσης του Ηπειρώτικου γάμου πάντα με αγάπη και σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής παράδοσης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημήτρης Βασιλείου καλωσόρισε θερμά όλους τους καλεσμένους, αναφέρθηκε στο πολυετές έργο της Αδελφότητας, ευχαρίστησε από καρδιάς για τις άοκνες προσπάθειές τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, και υπογράμμισε το συλλογικό πνεύμα, τη διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη που διέπουν όλα τα μέλη της αδελφότητας . Στη συνέχεια συνεχάρη συγκινημένος όλους τους συντελεστές της παράστασης, προλόγισε το δρώμενο και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Η αναβίωση του Ηπειρώτικου γάμου, σε διασκευή, απόδοση κειμένων, σκηνοθεσία και διδασκαλία χορών του χοροδιδασκάλου και Καθηγητή Γ’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Χαμαλτζή, συνεπήρε τους παρευρισκόμενους και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, με τη ζωντάνια και την ευρηματικότητα των θεατρικών διαλόγων (πρόζα), τις υπέροχες ερμηνείες των συντελεστών, την αφήγηση των αφηγητριών οι οποίες αφηγήθηκαν με γλαφυρό τρόπο όλο το χρονικό τέλεσης του γάμου. Τρεις γενιές συμμετείχαν και μας μεταφέραν εικόνες από πολλές περιοχές της Ηπείρου, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Ζαγόρια , Πωγώνι… Από το προξενιό στα τελειώματα. Από τους αρραβώνες και την κατασκευή του φλάμπουρου …στα προικιά και από εκεί στον γάμο. (κούρεμα- ξύρισμα γαμπρού, στόλισμα- ντύσιμο νύφης, πομπή προς την εκκλησία με οργανοπαίχτες, υποδοχή της νύφης από την πεθερά με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και ατελείωτο γλέντι). Φυσικά, όλους τους χορούς του ηπειρώτικου γάμου παρουσίασαν με την προσήκουσα λεβεντιά τα μέλη των χορευτικών τμημάτων της Αδελφότητας (παιδικό και ενηλίκων)

Σε όλη τη διάρκεια του δρώμενου, την πλήρη μουσική επένδυση επιμελήθηκαν οι γλυκόλαλοι Λαλητάδες, το μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα, οι οποίοι και ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στα μουσικά μονοπάτια της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια ξεσήκωσαν τους καλεσμένους στο μεγάλο γλέντι που ακολούθησε αμέσως μετά τη λήξη του δρώμενου και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Τον ‘Ηπειρώτικο Γάμο» κάλυψε τηλεοπτικά και φωτογραφικά ο κ. Γρηγόρης Ζαφείρης, ιδιοκτήτης και διαχειριστής της σελίδας «Όλο Δυτικά», τον οποίο έχουμε την χαρά να τον έχουμε κοντά μας στις εκδηλώσεις μας. ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το Art TV και διαδικτυακά από το https://www.oloditika.gr
Μαζί μας, για πρώτη φορά είχαμε τα μέλη της ερασιτεχνικής φωτογραφικής ομάδας ΦΩΤΟ- -γραφές της Ν.Μάκρης, που με μεγάλη προθυμία και χαρά αποτύπωσαν με καλλιτεχνική ευαισθησία με τον φωτογραφικό τους φακό όλο το τελετουργικό του Ηπειρώτικου Γάμου.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Υπηρεσιακός Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιωάννης Ζαγάρης ενώ από τον πολιτικό χώρο το παρών έδωσαν ο κ. Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο κ. Γιώργος Βλάχος, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής (Ν.Δ.), η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής (ΚΙΝΑΛ) . Την Πανηπειρωτική, εκπροσώπησε η κα Μαρίκα Γκόνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Κοντά μας ήταν Πρόεδροι Συλλόγων ο κ. Ζήκος Κόντης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, ο κ. Αλεξόπουλος Κων/νος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Βορειανατολικής Αττικής, ο κ. Αντ. Νταγιαντάς πρόεδρος Κρητών Νέας Μάκρης, ο κ. Δημ. Κατσουλάκης Πρόεδρος Κρητών Ραφήνας, ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος πρόεδρος Ξυλοκέριζας, ο Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνα Βασίλης Μανούσης, και πλήθος Δημοτικών συμβούλων των Δήμων μας

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τόσο από πλευράς οργάνωσης και παρουσίασης του τελετουργικού του ηπειρώτικου παραδοσιακού γάμου όσο και από πλευράς της ενεργούς συμμετοχής των φίλων και μελών της αδελφότητας με χορό και με τραγούδι στο μεγάλο αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε.

Απόψε όλοι μας μαζί χαρείτε να χαρούμε…
Κι αύριο καλές αντάμωσες
Ώσπου ν ‘ανταμωθούμε…

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.