Ραφήνα: Καθήλωσε το κοινό ο εγγονός του Κόντογλου, Φώτης Μαρτίνος

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου πραγματοποιήθηκε από το Λ.Ε.Ρ. το αφιέρωμα στον λογοτέχνη- αγιογράφο, Φώτη Κόντογλου .

Η κ. Άννα Κυριακάκη Συνοδινού σκιαγράφησε την εποχή του 30, στην οποία ανήκει ο Κόντογλου και σύνδεσε τα πορτρέτα Φαγιούμ με τις Βυζαντινές εικόνες, τις οποίες αποδίδει με ένα εσωτερικό τρόπο ο σπουδαίος αγιογράφος.

 

Η κ. Κατερίνα Σιούτα Παπαδοπούλου διάβασε κείμενα του Τσαρούχη και του Εγγονόπουλου για τον δάσκαλό τους.

Η Πρόεδρος του Λ.Ε.Ρ., Εύη Γκατσοπούλου, τόνισε τη σχέση του μεγάλου λογοτέχνη και καλλιτέχνη με το Λ.Ε., καθώς στοχεύουν στην διαφύλαξη της παράδοσης και της ελληνικότητας ως βάση για την συνέχεια της πορείας μας στη σύγχρονη κοινωνία. Το κοινό όμως πράγματι καθηλώθηκε, όταν ο εγγονός του Κόντογλου, Φώτης Μαρτίνος, άνοιξε την καρδιά του και μοιράστηκε απλόχερα με γλαφυρό τρόπο τα βιώματά του με τον παππού του, συνήθειές του, προσωπικές του στιγμές, πτυχές του χαρακτήρα του και της καθημερινότητάς του, καθώς και τη στενή σχέση αγάπης, που διατηρούσε με την περιοχή στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις εικόνες, που μας μετέφερε το μέλος του Λ.Ε.Ρ., Λυδία Σπυροπούλου Ζαΐμη, από το οικογενειακό της εκκλησάκι, της Αγίας Λουκίας, στο Ρίο, το οποίο ήταν το πρώτο που αγιογράφησε ο Φώτης Κόντογλου.

Την εξαιρετική παρουσίαση τίμησαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, τα μέλη της Δημοτικής αρχής, κ.Πιστικίδης, κ. Τσεβά, κ.Φαφούτης, κ Δουβίτσας. Επίσης η Έφορος Μουσικής του Κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων, κ. Σαρικώστα, ο κ. και η κ. Καβουνίδου, ο κ. Καϊσερλόγλου, ο κ. Γερβάσιος Παπαδόπουλος, ο κ. Μπατάλης και πλήθος φίλων και μελών του Λ.Ε.Ρ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.