Σπάτα: Απολύσεις στο “Ελ. Βενιζέλος” – Το εργασιακό χάος απογειώνεται!

Εκατοντάδες παύσεις εργασίας συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Αγωνία για ακόμα 600 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει δυνατά την αεροδρομιακή κοινότητα, μιας και συγκαταλέγεται στους κλάδους που έσπευσαν να εφαρμόσουν το «εργατικό δίκαιο» Βρούτση, δηλαδή τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα έξι μηνών.

Οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας ήδη έχει ξεκινήσει με τη Swissport να ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους, με γραπτά μηνύματα ή με μία τηλεφωνική κλήση αποδίδοντας την πρωτοφανή μέθοδο στον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και την έλλειψη χρόνου.

Μη ανανέωση ή παύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, Χρήστο Καραγιάννη, με τις οποίες αποφάσεις πλήττονται ήδη και θα πληγούν το αμέσως επόμενο διάστημα 200 – 300 εργαζόμενοι.

Ο Χρ. Καραγιάννης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων στον αερολιμένα, πολλοί από τους οποίους έχουν εξαναγκαστεί για την ώρα να «σπαταλήσουν» την κανονική τους άδεια, λόγω της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του αεροδρομίου.

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μία εταιρεία, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με κέρδη προ φόρων ύψους 239,7 εκατ. ευρώ το 2018 (και αντίστοιχα νούμερα την τελευταία πενταετία) θα μπορεί να κάνει χρήση της ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων, με πρόσχημα την πτώση του τζίρου της λόγω κορονοϊού», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Στην πλειονότητά τους ήταν ήδη όμηροι διαρκείας, καθώς εργάζονταν για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων.

Η Swissport επιβεβαίωσε τη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν, κάνοντας λόγο για «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», προκειμένου η εταιρεία «να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας». Αφήνει την υπόσχεση ότι «οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων αυτών. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 25/3/20 στην ΕΡΤ ονομάζοντας “ελευθερία” τη δυνατότητα των απολύσεων.

«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη»  είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν εντελώς απροστάτευτοι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης.

Καταγγελία και από το Σωματείο SSP

Τις απολύσεις των συμβασιούχων καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων SSP από τις εταιρείες Swissport – Skyserv λέγοντας ότι αξιοποιείται η πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτωθούν για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας η εργοδοσία των εταιρειών με αυτόν τον τρόπο περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Swissport- Skyserv που προχωρά στην απόλυση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αξιοποιεί την πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτώσει για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων. Γνωρίζουμε καλά, ως εργαζόμενοι και εμείς στο αεροδρόμιο, ότι όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων έχει παρθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή επιβαρυνθήκαμε εμείς, με υποχρεωτικές άδειες, με συνεχή τροποποίηση των ωραρίων μας, ενώ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρούμε πως είναι ανεπαρκή και όπως αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο δεν περιορίζουν με κανένα τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία .

Γνωρίζουμε καλά πως αυτό που έκανε το αεροδρόμιο «δημοφιλές», να κερδίζει βραβεία, να αυξάνει τον αριθμό των αφίξεων και άρα και την κερδοφορία του, όπως και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, είναι η σκληρή και εξαντλητική δουλειά μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μέτραγαν οι επιχειρηματίες αυτές τις «διακρίσεις», για μας μεταφραζόταν σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονταν απαραίτητα ως τέτοια «για να μη χαλάσει η εικόνα της εταιρείας», αβεβαιότητα καθώς οι σχέσεις εργασίας ήταν ίδιες και τότε. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να πούμε ως εδώ. Δε θα ανεχτούμε πάλι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις φορτωθούμε εμείς, δε θα συνεχίσουμε να ρισκάρουμε την επιβίωσή μας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων! Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των παραπάνω εταιρειών! Απαιτούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί όλων των εργαζομένων, καμία βλαπτική τροποποίηση των όρων εργασίας τους.

Η απάντηση της Swissport

Η Swissport στην ανακοίνωσή της με τη σειρά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μείωση των πτήσεων σε ποσοστό 97% έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με τον αεροπορικό κλάδο επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύεται ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα επαναπρόσληψης αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Swissport έχει ως εξής:

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τον τομέα των αερομεταφορών στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του. Το κόστος από την δραματική μείωση των πτήσεων έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με το χώρο επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι εχθές, 24 Μαρτίου, η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μειωμένη κατά 97% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία το 2019. Στόχος της Swissport στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να διασφαλίσει την λειτουργικότητά της και μαζί με αυτή τις θέσεις εργασίας των συνεργατών της σε μακροχρόνια βάση. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληγαν. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, αναγκαία ωστόσο προκειμένου η εταιρεία να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα για όσο διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση. Καθώς και ότι οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».

Εκ περιτροπής απασχόληση στην Goldair – Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Goldair, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 17 Μαρτίου ότι «λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τον Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες». Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε «η Τετάρτη 18η Μαρτίου 2020 και θα διαρκέσει αρχικά έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρία θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και την λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων «με σκοπό κατά το δυνατόν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Με πληροφορίες από flash.gr, enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.