Σπάτα: Νέα δρομολόγια και νέα ρεκόρ για το “Ελ. Βενιζέλος”

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2019, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει ένα ακόμα έτος ρεκόρ, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας με 250.000 περισσότερους επιβάτες τους 2 πρώτους μήνες του έτους συγκριτικά με το 2018, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 9,8%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση που έχει σημειωθεί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Περισσότεροι από 70.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τους 2 πρώτους μήνες σε σχέση με το 2018, με το ποσοστό της αύξησης να ανέρχεται σε 13,6%.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα ακόμα ρεκόρ τη φετινή χρονιά, υπερβαίνοντας το προηγούμενο των 63 εκατομμυρίων επιβατών το 2018.

Πριν λίγες ημέρες η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η American Airlines, ανακοίνωσε την έναρξη καθημερινού απευθείας δρομολογίου από την Αθήνα στο Σικάγο.

Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ των 2 πόλεων, η οποία θα είναι εποχική και θα διεξάγεται από τις 4 Μαΐου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Μόνο η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία επί Ωνάση – και μετά τη μεταβίβασή της στο δημόσιο – είχε σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Σικάγο, ωστόσο το δρομολόγιο διεξαγόταν μέσω του Μόντρεαλ. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Lufthansa και η British Airways, οι οποίες συνδέουν τις 2 πόλεις αλλά όχι απευθείας.

Το νέο δρομολόγιο θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα απευθείας σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Φιλαδέλφειας, την οποία η American εγκαινίασε το 2016. Οι πτήσεις Αθήνα-Φιλαδέλφεια θα ξεκινήσουν ξανά στις αρχές Μαΐου και θα διακοπούν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση της American Airlines να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο από και προς την Αθήνα αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από το 2013 και μετά.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της εταιρείας έπαιξε και το γεγονός πως οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενισχύθηκαν κατά περίπου 10% το 2018 σε σχέση με το 2017, φθάνοντας τις περίπου 700.000. Το ίδιο συνέβη και με πολίτες άλλων χωρών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι αφίξεις Βρετανών το 2018 αυξήθηκαν κατά περίπου 20%, των Γερμανών κατά 15%, κατά 13% των Γάλλων και κατά 27% των Ιταλών. Οι αφίξεις από αυτές τις 4 ευρωπαϊκές χώρες το 2018 άγγιξαν τα 2 εκατομμύρια.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει πτήσεις από την Αθήνα σε 4 νέες χώρες και σε 12 νέους προορισμούς. Πέντε νέες αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει πτήσεις από και προς την Αθήνα ενώ 23 νέα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει σε υπάρχοντες προορισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, όταν σε περίπου 2 χρόνια από τώρα ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης των υποδομών τους, θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από 35 εκατομμύρια επιβάτες. Ιδιαίτερα θετικά έχουν λειτουργήσει για τις προοπτικές των αεροδρομίων νέες συνδέσεις, όπως οι απευθείας πτήσεις της Qatar Airways από τη Ντόχα στη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο.

economistas.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.