Στη Ραφήνα τότενες!!! Ο Σπ. Μικρόπουλος θυμάται… “Τα πέντε καρβέλια”

Τα πέντε καρβελια. 14 Νοεμβριου 1940… κάτι, όταν τασκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Είναι δώδεκα και μισή το μεσημέρι, ο Γιάννης βγάζει απο τον φούρνο το μαύρο ταψί με το αρνί και τις πατάτες, το βάζει στην μεγάλη του κυρ Φίλιππα και καβατζωνει 5 πατάτες.

Ο οδηγός φτάνει, μπαίνουν μαζί στο αυτοκίνητο και σε 2 λεπτά στο αρχοντικό. Πληρώνεται καλά και επιστροφή με τα πόδια. Περνάει απ του Θανάση και ρίχνει σύρμα στην ομάδα, με το μούχρωμα όλοι στον φούρνο, κατηφορίζει και στου Χρήστου για το επόμενο, μετά ανεβαίνει σπίτι.

Ο Χρήστος παίρνει τον Στράτο και ανηφορίζουν, ο Θανάσης περνάει απο του Θοδωρα και κατεβαίνουν. Το σύνθημα και ο φούρνος ανοίγει, περνάνε πίσω στο ζυμωτήριο γιατί η τζαμαρία ειναι καρσι στον δρόμο. Έχουν φέρει οτι βρήκαν, κρασί βασικά, ζαρζαβάτια και μπόλικα κρεμμύδια με σκόρδα.

Ο φούρνος κρατάει μια ζεστασιά, ο Γιάννης ξαναβάζει το λιγδωμένο και γεμάτο λίπος ταψί με ανοιχτά κρεμμύδια και σπασμένα σκόρδα μέσα. Η μυρουδιά έχει κάνει τα άδεια στομάχια να χορεύουν. Οι 5 πατάτες είναι για το πρώτο τσούγκρισμα!

Βγαίνει το ταψί και τα πέντε καρβέλια εισφορά Γιάννη, μάχονται στην θεϊκή θάλασσα λίπους απο το αρνί του καπετάνιου. Το κρασί ευτυχώς είναι αρκετό, ο Χρήστος και ο Θανάσης φέραν μπόλικο. Ανάβουν τα τσιγάρα τους και πίνουν. Μονο μουσική και κοπέλες δεν έχουν. Σε ενα τέταρτο το ταψί δεν χρειάζεται καν πλυσιμο, γυάλισε!

Σκοτάδι έξω και ο Γιάννης τους λέει να ξαπλώσουν στα τσουβάλια, ο φούρνος κρατάει μια θαλπωρή ενώ έξω θα παίξουν το κεφάλι τους κορώνα γράμματα, θαρθει εξάλλου με τον γερο κατά της 4 με 5 πμ να βάλουν, τα επιχειρήματα είναι ατράνταχτα και έτσι γίνεται, οι εικοσιτοσαριδες κάνουν απο τους πιο γλυκους ύπνους.

Βαμβακας Χρηστος, Καλεμκερης Στρατος, Μικροπουλος Θοδωρας και Πιστικιδης Θανασης στην Ραφήνα 1940… κάτι! Στον Φ. Καβουνιδη και πιότερα στον μπάρμπα Γιάννη τον Σταυρίδη.

ΥΓ, η οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπά, καταστάσεις και την φωτο, είναι 90% αληθινή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.