Θρίλερ με ακίνητο-φέρετρο της οικογένειας Στάη!

Μια άγρια και άγνωστη δικαστική διαμάχη βγάζει στο «φως» της επικαιρότητας η εφημερίδα Μπαμ. Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας βρισκόταν για χρόνια στην κυριότητα της οικογένειας της Έλλης Στάη.

Για παραπάνω από 57 χρόνια η εκκλησία βρίσκεται σε κακό χάλι, ετοιμόρροπη και γκρεμισμένη όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές μας φωτογραφίες, αποτελώντας κίνδυνο θάνατο καθώς με έναν σεισμό είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα. Επίσης είναι δυσάρεστο να βλέπεις μια ιστορική εκκλησία σε τέτοιο χάλι μέσα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία του νησιού. Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Μητρόπολη Λευκάδας, στο Ελληνικό Δημόσιο και στον Σπυρίδωνα Τσαρλαμπά, αδελφό της Έλλης Στάη, για την ιδιοκτησία του Αγίου Σπυρίδωνα κρατάει χρόνια την στιγμή που η εκκλησία βρίσκεται στο έλεος του Θεού.
Ο ιερός ναός οικοδομήθηκε το 1685, σε οικόπεδο κυριότητας του Ενετικού (τότε) Δημοσίου, το οποίο παραχώρησε με διαταγή του ο Ενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος Μοροζίνης σε κατοίκους της τότε ανοικοδομούμενης πόλεως της Λευκάδας, με σκοπό να ανεγερθεί επ’ αυτού ναός για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών τους αναγκών. Από νομικής πλευράς, από της ανεγέρσεως του ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα υπήρξε «ΚΤΗΤΟΡΙΚΟΣ».

Τελευταίος κτήτορας ο πατέρας της Έλλης Στάη, Μάρκος Τσαρλαμπάς. Την ιδιοκτησία του ναού διεκδικεί μέχρι σήμερα ο αδερφός της Σπυρίδωνας Τσαρλαμπάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2000, λόγω μη συντήρησης του ναού, κατέρρευσε η στέγη, γεγονός που δείχνει ότι ο ναός αποτελεί κίνδυνο θάνατο μέσα στο κέντρο του νησιού!

«Κινδυνεύει καθημερινά η ζωή μας!» Οι καταστηματάρχες ξεσπούν

Η Λευκάδα αποτελεί ένα από το ομορφότερα νησιά της χώρας μας. Η κεντρική πλατεία του νησιού σφύζει από ζωή με οικογένειες και παιδάκια να κάνουν τις βόλτες τους απολαμβάνοντας τις διακοπές τους. Δεκάδες καταστήματα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία με τους ιδιοκτήτες του νησιού να ξεσπούν λέγοντας ότι καθημερινά φοβούνται μήπως πέσει κάποιο από τα χαλάσματα της εκκλησίας του «Αγίου Σπυρίδωνα» θρηνώντας θύματα. «Καθημερινά φοβόμαστε για τις ζωές μας. Η εκκλησία με έναν σεισμό θα καταρρεύσει και θα θρηνήσουμε νεκρούς!», υπογραμμίζουν στην εφημερίδα Μπαμ.

Ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας και η άγρια δικαστική διαμάχη με τον αδελφό της Στάη

Ο κύριος Βασίλης Φέτσης υπήρξε Δήμαρχος Λευκάδας από το 2007 μέχρι το 2010. Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ως εκλεγμένος Δήμαρχος ήταν να ψάξει να δει τι γίνεται με τον Άγιο Σπυρίδωνα όπως μας δηλώνει στην Μπαμ: «Υπάρχει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας, του Εφετείου Αγρινίου και του Άρειου Πάγου ότι ο ναός δεν ανήκει στον κύριο Τσαρλαμπά. Αυτή η ιστορία άρχισε το 2008 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Όταν τελείωσε η θητεία μου ως δήμαρχος έφτιαξα ένα σωματείο «Φίλων του Αγίου Σπυρίδωνα».

Πήγα στο ελληνικό δημόσιο που αγνοούσε ότι ο ναός ήταν δικός του. Βγήκε στα media ότι την κυριότητα του ναού κέρδισε η Μητρόπολη Λευκάδας, αλλά αυτό είναι μέγα ψέμα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εκκλησία δεν ανήκει στον κύριο Τσαρλαμπά, χωρίς να πει σε ποιον ανήκει. Ο κύριος Τσαρλαμπάς έκανε εγγραφή και στο κτηματολόγιο ότι ο ναός είναι δικός του. Για να φύγει από το κτηματολόγιο, έκανε αγωγή το ελληνικό δημόσιο στο δικαστικό γραφείο Αγρινίου, πρόσθετη παρέμβαση και εμείς με τον σύλλογο υπέρ του ελληνικού δημοσίου, το οποίο έβγαλε απόφαση που λέει ότι ο ναός ανήκει μόνο στο ελληνικό δημόσιο και ότι ο Τσαρλαμπάς δεν έχει καμία δικαιοδοσία στον ναό. Αυτή είναι η τελευταία απόφαση. Βέβαια ο Τσαρλαμπάς έκανε έφεση που θα εκδικαστεί εκ νέου. Για αυτήν την ιστορία ως Δήμαρχος έχω δεχτεί μηνύσεις από τον κύριο Τσαρλαμπά σε προσωπικό επίπεδο. Έκανα έναν δύσκολο δικαστικό αγώνα με προσωπικά μου έξοδα και χωρίς κανένα όφελος, το μόνο που θέλω είναι να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία.

Δέχτηκα μάλιστα και απειλές να μην ξαναβάλω για Δήμαρχος. Εάν δεν υπήρχε το σωματείο «Φίλων του Αγίου Σπυρίδωνα» το ελληνικό δημόσιο δεν θα γνώριζε τίποτα. Σήμερα βρισκόμαστε στην επικαιροποίηση μελέτης για την επαναλειτουργία του ναού. Αυτήν την στιγμή το 80% της μελέτης είναι έτοιμο ώστε να αναστηλωθεί και να λειτουργήσει ξανά ο ναός. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δικηγόρο μου Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, την Χαρά Παπαδάτου αρχιτέκτονα μηχανικό και τον Σπύρο Αργύρη, πολιτικό μηχανικό για την δωρεάν προσφορά τους στην επικαιροποίηση της μελέτης.»

Η απάντηση του αδελφού της Έλλης Στάη για τον «Άγιο Σπυρίδωνα»

Ο δικηγόρος του κυρίου Τσαρλαμπά, δίνει την απάντηση του μιλώντας στην Μπαμ. Δημήτρης Μασούρας, δικηγόρος Λευκάδας, παρ’ Αρείω Πάγω: «Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος παραμένει μέχρι σήμερα εκκρεμές ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού ο εντολέας μου και αληθής ιδιοκτήτης του Ιερού Ναού

ereportaz.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.